NAKON 10 MJESECI ZATVORA

RUSKA AGENTICA MARIA BUTINA IZLAZI IZ ZATVORA Jedina Ruskinja osuđena za utjecaj na američku politiku prema Kremlju vraća se u domovinu

 
Mariia Butina 2013.
 STR / AFP / Profimedia

Maria Butina, Ruskinja usko povezana s moćnim američkim lobijem za oružje NRA-om i proglašena krivom za pokušaj utjecanja na američku politiku prema Rusiji, trebala bi u petak biti puštena iz zatvora na Floridi i vratiti se u domovinu.

Maria Butina, jedina ruska državljanka osuđena u istrazi o utjecanju Moskve na američku unutarnju politiku, bila je povezana s Nacionalnom udrugom za oružje (NRA) što joj je omogućilo da stupi u vezu s Donaldom Trumpom prije njegova izbora kao i s njegovim sinom.

Rekla je da je htjela osigurati bolje veze Sjedinjenih Država i njezine domovine. Upisala se na Sveučilište u Washingtonu i živjela je s republikanskim dužnosnikom.

Butina je pod optužbom za urotu radi promicanja ruskih interesa uhićena u srpnju 2018., a u travnju je osuđena na 18 mjeseci zatvora, od kojih je polovicu već odslužila.

Surađivala je s američkim pravosuđem pošto je u prosincu 2018. priznala da je djelovala kao agent strane zemlje.

FILE PHOTO: Maria Butina appears in a police booking photograph released by the Alexandria Sheriff's Office in Alexandria, Virginia, U.S. August 18, 2018. Alexandria Sheriff's Office/Handout via REUTERS/File Photo   ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.
Alexandria Sheriff's Office/Handout / VIA REUTERS
Maria Butina

Jedan od njenih savjetnika, odvjetnik u Washingtonu, nije odgovorio na pitanje o planovima Butine, ali je u sudskom dokumentu naveo da se ovog tjedna vraća u Rusiju.

I ruska glasila pišu da se ovih dana očekuje njezin dolazak u domovinu.

"Nikad nisam skrivala ljubav prema domovini i prema ovoj zemlji (...) volim obje zemlje i htjela sam graditi mir" (među njima).

Američko pravosuđe je ocijenilo da je optuženica, premda nisu dokazane njezine veze s ruskim obavještajnim službama, bila dio kremaljske urote radi infiltracije i remećenja američkog političkog sustava, napose tijekom izbora 2016. na kojima je pobijedio Donald Trump.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:53