NAKON 10 MJESECI ZATVORA

RUSKA AGENTICA MARIA BUTINA IZLAZI IZ ZATVORA Jedina Ruskinja osuđena za utjecaj na američku politiku prema Kremlju vraća se u domovinu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 25.10.2019. u 14:21

(FILES) In this file photo taken on October 08, 2013 Mariia Butina, leader of a pro-gun organization, speaks during a press conference in Moscow. Maria Butina, the red-headed gun advocate from Russia who built a network of high-level Republican contacts before being arrested for spying, is expected to return to her country after her October 25, 2019 release from a Florida prison., Image: 478829419, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: STR / AFP / Profimedia
STR / AFP / Profimedia

Mariia Butina 2013.

 

Maria Butina, Ruskinja usko povezana s moćnim američkim lobijem za oružje NRA-om i proglašena krivom za pokušaj utjecanja na američku politiku prema Rusiji, trebala bi u petak biti puštena iz zatvora na Floridi i vratiti se u domovinu.

Maria Butina, jedina ruska državljanka osuđena u istrazi o utjecanju Moskve na američku unutarnju politiku, bila je povezana s Nacionalnom udrugom za oružje (NRA) što joj je omogućilo da stupi u vezu s Donaldom Trumpom prije njegova izbora kao i s njegovim sinom.

Rekla je da je htjela osigurati bolje veze Sjedinjenih Država i njezine domovine. Upisala se na Sveučilište u Washingtonu i živjela je s republikanskim dužnosnikom.

Butina je pod optužbom za urotu radi promicanja ruskih interesa uhićena u srpnju 2018., a u travnju je osuđena na 18 mjeseci zatvora, od kojih je polovicu već odslužila.

Surađivala je s američkim pravosuđem pošto je u prosincu 2018. priznala da je djelovala kao agent strane zemlje.

FILE PHOTO: Maria Butina appears in a police booking photograph released by the Alexandria Sheriff's Office in Alexandria, Virginia, U.S. August 18, 2018. Alexandria Sheriff's Office/Handout via REUTERS/File Photo ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.
Alexandria Sheriff's Office/Handout / VIA REUTERS

Maria Butina

 

Jedan od njenih savjetnika, odvjetnik u Washingtonu, nije odgovorio na pitanje o planovima Butine, ali je u sudskom dokumentu naveo da se ovog tjedna vraća u Rusiju.

I ruska glasila pišu da se ovih dana očekuje njezin dolazak u domovinu.

"Nikad nisam skrivala ljubav prema domovini i prema ovoj zemlji (...) volim obje zemlje i htjela sam graditi mir" (među njima).

Američko pravosuđe je ocijenilo da je optuženica, premda nisu dokazane njezine veze s ruskim obavještajnim službama, bila dio kremaljske urote radi infiltracije i remećenja američkog političkog sustava, napose tijekom izbora 2016. na kojima je pobijedio Donald Trump.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo