LJUBOV SOBOLJ

RUSKA 'IVANA ORLENANSKA' PRKOSI PUTINU I NE BOJI SE UHIĆENJA 'Mogu nas zastrašiti, no nećemo zavoljeti režim. Želimo demokraciju, a ne imitaciju'

 REUTERS

Ruska opozicijska liderica Ljubov Sobolj uhićena je jučer uoči početka novog prosvjeda u Moskvi. Prema pisanju BBC-ja, bila je u taksiju i spremala se pridružiti sudionicima skupa kad su je policajci odvukli u crni kombi i odjurili. Izvještava se i o dodatnim uhićenjima.

Naime, Rusiju je zahvatila nova, neočekivana politička kriza. Vlast na sve načine nastoji onemogućiti sudjelovanje mnogim pripadnicima liberalne građanske oporbe na skorim, rujanskim, lokalnim izborima u Moskvi. Iako je jasno da ih ta oporba ne može ugroziti, režim se odlučio na skidanje s lista oporbenih kandidata zbog raznih formalnih razloga (lažiranje potpisa na kandidaturi, iako iz oporbe tvrde da imaju dovoljan broj ili, pak, da su vlasti slale ljude s lažnim ispravama kako bi potpisivali liste baš s namjerom da se oporbene kandidate prokaže kao falsifikatore).

Osim toga, vrlo se brutalno obračunava s njima, kao i s pokušajima prosvjeda - uhićuju ih, privode, provode premetačine po stanovima, šalju ih u zatvor na deset do 30 dana, podvode ih pod zakonske članke o ekstremizmu i terorizmu, a prokremaljski mediji ih dodatno “cipelare” kao izdajnike, petokolonaše i plaćenike.

Štrajk glađu

No, ti oporbeni prosvjedi, najveći nakon 2012. godine, iznjedrili su i nove “heroje ulice”. Jedna od njih je upravo krhka 31-godišnja plavuša s početka teksta, koja se odlučila na trotjedni štrajk glađu jer su joj odbili kandidaturu za izbore te zbog policijske represije protiv oporbenih prosvjednika. Tko je ta zgodna plavuša koja prkosi Putinu? Zašto je se Kremlj boji? Ona je 31-godišnja pravnica romantična imena Ljubov (Ljubav) Sobolj, koja se odmah prometnula u simbol moskovskih prosvjeda. Već je nazivaju ruskom Ivanom Orleanskom.

“Čak ako vlast ovim masovnim političkim represijama i preplaši dio društva, oni svejedno neće zavoljeti režim. Oni će svejedno tražiti svog političkog predstavnika, a ako i ne budu prosvjedovali na ulici, naći će način da iskažu svoje nezadovoljstvo”, rekla je Ljubov Sobolj koja je već, kako izvještavaju neovisni ruski mediji, prilično oslabjela zbog štrajka glađu. No, ta ikona antiputinovskog bunta kaže da ide do kraja u Rusiji jer želi pravu demokraciju, a ne imitaciju. Svoju prosvjednu akciju pokrenula je, ističe, spontano, u sjedištu izbornog povjerenstva tražeći razgovor s predsjednicom Elom Pamfilovom. Nije se htjela maknuti iz predsoblja. Zaštitari su ugasili svjetlo i zaključali vrata, a potom je nakon ponoći stigla policijska patrola koja ju je premjestila. Policajci je nisu nasilno izbacili, nego su je oprezno iznijeli na kauču na kojem je sjedila, a ona je sve uživo prenosila sa svog mobitela.

Plavokosa Ruskinja rodila se i službeničkoj obitelji. Otac Eduard bio je revizor, a majka građevinarka. Djevojački se prezivala Fedenjova, zatim je uzela prezime prvog muža Sobolj, a sada je u drugom braku sa Sergejem Mohovom, no kaže da joj je dosta promjena prezimena. S njim ima kćer Miroslavu koja, navode novinari, rado govori kako će njezina mama pobijediti Putina. Ljubov Sobolj je, prema vlastitom priznanju, u djetinjstvu gutala dogodovštine Sherlocka Holmesa pa je željela postati detektivka, ali s vremenom se predomislila te je nakon srednje škole upisala pravo na moskovskom sveučilištu. Željela je postati odvjetnica. Napamet je učila završne riječi poznatih ruskih odvjetnika iz carskog vremena Fjodora Plevaka i Anatolija Konija. Nakon fakulteta, koji je završila s odličnim ocjenama, kao pravdoljubiva i buntovna upoznaje se s vodećim ruskim izvaninstitucionalnim oporbenim liderom Aleksejem Navaljnim te počinje raditi u njegovoj Udruzi za borbu protiv korupcije.

Hrabrost i ludost

“Vjerujem u Boga, ali općenito ako čovjek ne laže, ne krade i nije u Ujedinjenoj Rusiji (proputinovska vladajuća stranka), onda je ionako bliže Bogu nego onaj kome je vjera ritual odlaska na mise”, rekla je Ljubov za BBC. Kaže da se protivi pobačaju, ali ga ne bi zabranjivala, kao što nema jasan stav oko Gay Pridea. Parada ponosa je ipak zbunjuje, priznaje ona, jer misli da se LGBT zajednica za svoja prava može izboriti i na druge načine, a ne samo da oskudno odjeveni plešu po ulicama gradova.

Poznanici je opisuju kao osobenjakinju i “vuka samotnjaka”. “Nema puno prijatelja, odana je poslu i vrlo rigorozna”, kažu oni koji je poznaju. Iako ikona prosvjeda, nije pretjerano komunikativa, ali joj hrabrost i postojanost - koja ponekad graniči, kako priznaje, s ludošću - nitko ne poriče. Otkad je postala zvijezda antiputinovskog prosvjeda, prokremaljski mediji nastoje je ocrniti. Tako su se posljednjih dana pojavile mnoge informacije o tome kako nije izdržala pritisak nagle “revolucionarne” slave pa je istukla svoju petogodišnju kćer te čak da joj je muž nekrofil, otac potkupljiv, a brat sumnjiv tip koji je u Kijevu organizirao Majdan.

Za Sobolj se čulo još prije koju godinu kada je otkrila malverzacije u koje je bio upleten Jevgenij Prigožin, poznat po nadimku “Putinov kuhar”, s opskrbom hranom moskovskih škola, vrtića i bolnica na koji ima monopol. Otkrila je kako je Prigožin dio svog tako stečenog bogatstva prepisao na druge ljude kako bi sakrio trag. Upravo tih dana maskirani su napadači njezinu mužu ubrizgali injekciju otrova u bedro i jedva je preživio. Napadači nikad nisu uhvaćeni, iako je moskovska Novaja gazeta provela istraživanje prema čijim su rezultatima to napravili Prigožinovi ljudi.

Sobolj obožava rusku poeziju, pogotovo Anu Ahmatovu i Marinu Cvetajevu, a uzor joj je, kaže, najmlađa članica američkog Kongresa Alexandria Ocasio-Cortez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:16