UŽAS NA DNU MORA

RUSKI MORNARI SU SE ŽRTVOVALI? Cure detalji o strašnoj nesreći blizu Sjevernog pola, Kremlj ne želi objaviti informacije o nesreći: 'Državna tajna'

 
 Reuters

MOSKVA - Pojedinosti o požaru na ruskoj podmornici "neće biti objavljene", priopćio je u srijedu Kremlj, objasnivši da je riječ o "državnoj tajni".

"Ta informacija ne može biti u cijelosti objavljena. Ona spada u kategoriju državne tajne", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, ocijenivši da je to "sasvim normalna" odluka.

"Ruski glavni stožer posjeduje kompletnu informaciju" o tragediji, dodao je.

U požaru na vojnoj podmornici, koja se, po službenoj verziji, bavila znanstvenim istraživanjima oceanskog dna i morskih ekosustava, poginulo je 14 mornara, među kojima sedmorica kapetana prvog reda. Požar se dogodio u ponedjeljak navečer.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je ministru obrane Sergeju Šojguu da ode u Severomorsk, vojnu luku na ruskom Arktiku, i "utvrdi uzroke te tragedije".

Po ruskim medijima, mogla bi biti riječ o nuklearnoj podmornici AS-12 "Lošarik" koja nije naoružana, a služi za istraživanja i posebne operacije u velikim dubinama.

Prema riječima ministar obrane Sergeja Šojgua, koji je stigao u arktičku bazu ruske mornarice, posada podmornice se žrtvovala kako bi spasili civilnog stračnjaka i podmornicu nakon izbijanja požara. Također je pohvalio podsadu za herojsku akciju.

Ruski ministar obrane je rekao da su neki članovi posade preživjeli požar.

Prema pisanju Daily Maila, Pentagon tvrdi kako su se ruski mornari žrtvovali kako bi spriječili uništenje tajne podmornice. Navodno su se ugušili zbog udisanja dima na Lošariku, kojega Pentagon opisuje kao 'sabotažno plovilo' osposobljeno za uništavanje kablova za podvodnu komunikaciju.

Ruski mediji počeli su objavljivati identitete stradalih mornara. Među njima su dvojica kapetana, koja su nagrađena najvišim vojnim odličjem, Heroj Rusije.

Svi su poginuli časnici sa podmornice bili uključeni dio strogo čuvane vojne jedinice 45707, sa sjedištem u Peterhofu. Kapetan Denis Dolonsky poginuo je požaru, a navodi se kao zapovjednik Lošarika. Andrey Voskresensky druga je poznata žrtva požara na podmornici. Poginuo je i Nikolay Filin, također dobitnik odličja Heroj Rusije.

Nesreća podsjeća na tragediju nuklearne podmornice Kursk, ponosa ruske Sjeverne flote, koja je potonula tijekom vježbi u Barentsovu moru s 118 članova posade 12. kolovoza 2000., na početku Putinova mandata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:37