GROBLJE ČUVALA VOJNA POLICIJA

SAHRANJENO 14 STRADALIH U RUSKOJ PODMORNICI Misija u kojoj su bili i dalje je pod velom tajne, ali doznalo se da iza svega stoji misteriozni GUGI

 
 Anton Vaganov / REUTERS

Četrnaest stradalih članova posade ruske nuklearne podmornice pokopano je uz stroge mjere sigurnosti u Sankt Peterburgu, a njihova je misija i dalje obavijena velom tajnosti, pišu britanski mediji.

Stradali su pokopani na Groblju Serafimovskoje, piše BBC, a tajnovitost njihove misije podcrtava i činjenica da je vrata groblja čuvala vojna policija.

Svi su posmrtno odlikovani, a četvorica - redom kapetani - dobila su najviše odlikovanje u Rusiji - ono Junaka Ruske Federacije.

Neimenovani dužnosnik izjavio je za novinsku agenciju AFP da je identitet većine onih koji su bili na sprovodu zadržan u tajnosti.

Rusija do sada nije objavila nikakve detalje o misiji. Posada je uspostavila kontrolu nad požarom na podmornici, sačuvavši nuklearni reaktor, a žrtve su stradale od udisanja otrovnog dima, objavio je Kremlj.

Podmornica nije službeno identificirana, a njezina je zadaća proglašena državnom tajnom.

Baza je podmornice bila u Severomorsku na sjeveru Rusije.

Unatoč tajnovitosti ruski mediji izvijestili su da je posrijedi podmornica tipa S-12 ili AS-31 nadimka "Lošarik" i da je istraživala dno Barentsova mora blizu Arktika.

U medijskim izvješćima posadu se povezuje s tajnovitom vojnom "Glavnom upravom za istraživanja u dubokim vodama" (GUGI).

Vojni analitičar Novaje Gazete nagađa da je podmornica možda testirala novu tajnu opremu ili je ispitivala uređaje koje su na dnu postavile Sjedinjene Države.

Poznato je da Rusija polaže teritorijalno pravo na Arktik uz argument da se ruski kontinentalni pojas pod morem proteže prema sjeveru.

Pravo na Arktik polažu i Kanada, SAD, Norveška i Danska i njihove argumente analiziraju Ujedinjeni narodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 13:25