PREVOZIT ĆE TEKUĆI PLIN

Ruski nuklearni ledolomac Arktika, najsnažniji brod takvog tipa na svijetu i simbol ruskih ambicija, vratio se s dvodnevne pokusne plovidbe

Arktika
 Anton Vaganov / REUTERS

Ruski nuklearni ledolomac Arktika, predstavljen kao najsnažniji brod takvog tipa na svijetu i simbol ruskih ambicija na Arktiku vratio se u luku u Sankt Peterburgu u subotu nakon dvodnevne pokusne plovidbe.

Namijenjen prijevozu tekućeg plina s Arktika, taj titanski brod dug 173, a visok 15 metara i s potiskom vode 14.000 tona, vratio se u subotu ujutro u vode drugog najvećeg ruskoga grada te je usmjeren prema gradilištu na Baltiku gdje je sagrađen.

Dva dana koliko je Arktika provela na moru bila su pokusna za ispitivanje algoritama u radu i manevrabilnosti, priopćio je Atomflot, tvrtka zadužena za flotu ruskih ledolomaca.

Arktika je nuklearni ledolomac, no za prvo putovanje korišten je dizelski motor. Graditelji ističu da ledolomac ima kapacitet za rezanje 2,8 metara leda.

Ledolomac inauguriran 2016. godine dio je globalnog projekta osmišljenog za plovidbu cijele godine područjem sjeverozapada koje povezuje Atlantski ocean s Tihim oceanom preko Arktika. Rusiji taj brod treba pojednostaviti isporuku goriva prema jugoistoku Azije.

Finalni testovi na Arktici predviđeni su za ožujak i travanj 2020., a puštanje u pogon za svibanj 2020. Grade se već druga dva slična broda "Ural" i "Sibir".

Ekonomski razvoj Arktika gdje se suprotstavljaju interesi pet zemalja među kojima su Rusija i Sjedinjene Države jedan je od prioriteta rurskog predsjednika Vladimira Putina.

Rusija se nada u tom području postati prva gospodarska i vojna sila koja će iskoristiti globalno zatopljenje i iskoristiti nove trgovačke putove na krajnjem sjeveru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:30