VLADA ZAVJET ŠUTNJE

Ruski projektil prevario NATO-vu obranu, preletio pola Poljske i pao kraj važnog centra za obuku

Dokazi upućuju na to da se radi o krstarećem projektilu KH-55 koji je Rusija koristila da prevari ukrajinske sustave protuzračne obrane

Mjesto pada projektila

 Wojtek Radwanski/Afp

Krstareća raketa lansirana tijekom ruskog napada na Ukrajinu doletjela je u Poljsku u prosincu prošle godine i pala u šumu koja se nalazi oko 16 kilometara od centra za obuku NATO-a. Pojedinosti o projektilu ostale su nepoznate javnosti sve do travnja, kada je jedan konjanik pronašao njegove dijelove u šumi blizu grada Bydgoszcza, gdje se nalazi sjedište Centra za obuku združenih snaga Sjevernoatlantskog saveza.

Iako je poljska vlada odbila otkriti čija je to raketa, sigurnosni analitičari i zapadni dužnosnici smatraju da dokazi upućuju da se radi o krstarećem projektilu KH-55 koji je Rusija koristila da prevari ukrajinske sustave protuzračne obrane, saznao je Wall Street Journal.

U studenom je ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva izvijestilo da je Rusija preuzela starije krstareće projektile dizajnirane za isporuku nuklearnog oružja, skinula bojeve glave i zatim ih kao mamce protuzračnoj obrani lansirala u Ukrajinu. Kako to da je ruski projektil prodro u poljski zračni prostor i preletio više od pola zemlje, a da nije presretnut, dovelo je do istrage u Poljskoj i potaknulo pitanja unutar NATO-a o tome kako odgovoriti na potencijalne zračne prijetnje.

Nenamjerno skrenuo s kursa

Ukrajinci su 16. prosinca upozorili Poljake da ruske zračne snage dugog dometa djeluju u tom području, otkrio je anonimni poljski dužnosnik za The Wall Street Journal.

Nakon što je poljski radar detektirao objekt koji leti u zračnom prostoru zemlje, dva mlazna borbena aviona F-15 američkih zračnih snaga i dva poljska aviona MiG-29 nisu uspjeli identificirati projektil ni vizualno ni pomoću radara, a vrijeme je tog dana uključivalo jaku naoblaku, uz ledenu kišu i maglu, što je dodatno ograničavalo vidljivost.

Nakon što je projektil nestao s radarskih zaslona, poljska vojska je utvrdila da nije povezan s nuklearnim, biološkim ili kemijskim napadom, ali nikada nije provela opsežnu potragu vezanu uz objekt, a NATO nema protokol za traženje krhotina nakon što se nešto otkrije, dodao je poljski dužnosnik.

image

Očevid na mjestu pada projektila

Handout/Afp

Međutim, 27. travnja ministarstvo obrane Poljske objavilo je da su ostaci projektila pronađeni u šumi u blizini Bydgoszcza. Poljska vlada nije potvrdila da je projektil lansiran iz Rusije, ali tamošnji dužnosnici kažu da je vjerojatno nenamjerno skrenuo s kursa. Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby potvrdio je da je SAD bio u kontaktu s Poljskom u vezi s projektilom i da pokušavaju saznati više.

Krstareće rakete mogu se pokvariti ako operateri netočno unesu koordinate, ako njihovi sustavi pogrešno očitaju teren ili ako protivnička vojska emitira lažne GPS signale kako bi zbunila navigacijske instrumente, što je taktika koju je koristila Ukrajina.

Izbjegnuta katastrofa

Ali čak i projektil koji greškom uđe na teritorij NATO-a može izazvati eskalaciju sukoba. Da je to što se vidjelo na radaru identificirano kao prijetnja, moglo je dovesti do katastrofe, rekao je WSJ-u dužnosnik iz Varšave, ukazujući na prijašnja obaranja putničkih zrakoplova, poput Ukraine International Airlinesa koji je oboren iznad Irana 2020. godine.

Poljski predsjednik Andrzej Duda, koji je nedavno dobio interno izvješće o spomenutom projektilu, odbio je razgovarati o incidentu. "Sve o čemu mediji sada govore samo su nagađanja", rekao je Duda u intervjuu za list Žurnal.

I anonimni dužnosnik NATO-a odbio je komentirati incident s projektilom, ali je potvrdio da je Duda o tome razgovarao s glavnim tajnikom Jensom Stoltenbergom. "NATO stalno drži našu zračnu i raketnu obranu pod nadzorom kako bi osigurao odvraćanje i obranu za sve saveznike", rekao je dužnosnik NATO-a. No, prošlog je travnja jedan bespilotni dron iz sovjetske ere s bombama preletio cijelu Mađarsku i stigao u Hrvatsku prije nego što se srušio oko 50 metara od studentskog doma. Ukrajina i Rusija optužuju jedna drugu za taj incident.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:40