RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Ruski ratni brod ušao u danske vode; Johnson iznenada stigao u Kijev: ‘Ukrajini nudimo veliku operaciju‘

Ključne događaje 114. dana ruske iznvazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Boris Johnson i Volodimir Zelenski u KIjevu

 Str/Afp

>>> NOVO, 00:05 >>> Američka radio postaja Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) objavila je u petak video snimku u kojoj se može vidjeti kako je ukrajinski grad Mariupolj izgledao 2019. godine i u proljeće 2022. godine.

Nekoć živahna industrijska luka postala je simbol destrukcije koju su uzrokovale ruske bombe, navodi RFE/RL.

RFE/RL kaže da su se građani Mariupolja zbog ruskih napada gotovo dva mjeseca skrivali u podrumima stambenih zgrada i tvornicama te da za to vrijeme nisu imali pristup vodi, struji i grijanju.

Branitelji Mariupolja predali su se 16. svibnja.

RFE/RL piše da se još uvijek ne zna koliko je ljudi točno poginulo u ruskim napadima na Mariupolj te da se smatra da se mnogo tijela još uvijek nalazi pod ruševinama objekata koje su Rusi oštetili i uništili.


22:36 Ključna autocesta koja izlazi iz bombardiranog ukrajinskog grada Lisičansk sada je neprohodna zbog ruskog granatiranja, rekao je regionalni guverner Luganska. Cesta povezuje Lisičansk i grad Bakhmut otprilike 55 kilometara jugozapadno, rekao je Serhij Hajdaj u internetskoj objavi. Hajdaj je također rekao da je Lisičansk još uvijek potpuno pod kontrolom Ukrajine, prenosi BBC.


22:31 Ruski mediji su u petak objavili snimke za koje tvrde da prikazuju dvojicu zarobljenih američkih državljana, koji su se kao dobrovoljci borili za Ukrajinu, što predstavlja prvu potvrdu da su zarobljeni.

Novine Izvjestija su prikazale videozapis za koji tvrde da je kratak intervju s Andyjem Huynhom, 27-godišnjakom iz američke savezne države Alabame.

Televizijski kanal Russia Today je objavio fotografiju čovjeka kojeg je identificirao kao 39-godišnjeg Alexandera Druekea, također iz Alabame.

Više pročitajte i snimke pogledajte OVDJE.


21:48 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako Kijev namjerava uvesti vize za Ruse od 1. srpnja. "Ukrajina uvodi vizni režim za građane Ruske Federacije", objavio je Zelenski na svom Telegram profilu, prenosi BBC.

On je rekao da će zahtjev stupiti na snagu idući mjesec, nakon vladine odluke koju, kako je rekao, očekuje kasnije "danas".


21:44 Savjetnik ukrajinskog predsjednika, Mihajlo Podoljak, uzvratio je Vladimiru Putinu na njegov govor ranije danas u Sankt Peterburgu, optužujući ruskog predsjednika da izmišlja novo objašnjenje za svoj "ljudožderski" rat.

Putin je ranije rekao da je ruska "specijalna vojna operacija" u Ukrajini "postala spas" za Zapad i omogućila mu da za sve svoje probleme okrivi Rusiju.

"Napadate Ukrajinu, brišete sa zemljovida cijele gradove, izvršavate masovna pogubljenja, vraćate Rusiju u srednji vijek, a onda to nazivate ... "slamkom spasa za Zapad?", napisao je Podoljak na Twitteru.


21:33 Ukrajina, koja je ove godine pobijedila na natjecanju Eurovizije, osudila je u petak odluku da joj se oduzme domaćinstvo sljedeće godine, donesenu zbog ruske invazije.

"Ukrajina se ne slaže s prirodom odluke koju je donijela Europska radiodifuzna unija (EBU)", rekao je u priopćenju ministar kulture Oleksandr Tkačenko. "Tražimo dodatne pregovore o domaćinstvu Eurovizije 2023. u Ukrajini", rekao je.

Više pročitajte OVDJE.


21:19 Ostavimo li po strani stanje na bojištima širom istoka države, može se ipak zaključiti kako se tekući tjedan pokazao dobrim za Ukrajinu. U petak, 114. dan intenzivnog ratovanja u toj zemlji, vlasti u Kijevu su dobile pozitivnu preporuku Europske komisije po pitanju stjecanja kandidatskog statusa za Europsku uniju.

Što se stanja na bojištima, pak, tiče, ono se tek polagano mijenja i razvija. Branitelji su izgleda posljednjih dana uspjeli odoljeti svim ruskim napadima u širem prostoru oko Harkiva, gdje i nakon aktivnih borbi uzduž ukupnih borbenih crta uz granice s Ruskom Federacijom izgleda nije bilo pomaka fronte. Zato su ozbiljnija ruska nastojanja koncentriranla oko 120 km jugoistočno od Harkiva - na prostor cestovnog pravca Izjum-Slovjansk, navodi u svojoj vojnoj analizi ekskluzivno za Jutarnji list analitičar portala Obris.hr Igor Tabak. Cijelu analizu pročitajte OVDJE.


20:11 Rusija bi za nekoliko mjeseci mogla doći u situaciju da mora usporiti operacije u Ukrajini kako bi reorganizirala svoje snage s obzirom na količinu arsenala koju je dosad iskoristila, piše Bloomberg.

Američki portal objavio je, pozivajući se na visoke europske dužnosnike upoznate sa situacijom na terenu, da Rusija diljem zemlje traži ljude i oružje, a u nedostatku bolje opcije okrenula se i starim tenkovima na Dalekom istoku.

Više pročitajte OVDJE.


20:08 Ruski predsjednik Vladimir Putin je u petak rekao da nema ništa protiv pridruživanja Ukrajine Europskoj uniji, nakon povijesne odluke Europske komisije da podupre zahtjev Kijeva za kandidatskim statusom.

Više pročitajte OVDJE.


20:06 Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u petak da je održavanje komunikacije s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom bitno, čak i dok Moskva nastavlja svoj rat protiv susjedne Ukrajine.

Više pročitajte OVDJE.


18:57 Kineski predsjednik Xi Jinping govorio je u videoobraćanju na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu te istaknuo da kinesko-ruska suradnja u cijelosti pokazuje jak zamah.

Govoreći nakon Xijeva unaprijed snimljenog obraćanja, ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da bliski odnosi Rusije s Kinom nisu povezani s "nedavnim geopolitičkim događajima", prenosi The Guardian.


18:13 Prostrana kemijska tvornica Azot u gradu Sjeverodonjecku gotovo je u potpunosti uništena ruskim projektilima, priopćila je ukrajinska vojska u petak zbog čega se strahuje za sudbinu civila sklonjenih u tvornici.

"Na području kemijskog diva više nema netaknutih upravnih zgrada", napisao je na Telegramu guverner istočne ukrajinske pokrajine Lugansk Serhij Hajdaj.

Hajdaj je istaknuo da ukrajinske snage nastavljaju pružati otpor ruskim napadačima. Borbe za Sjeverodonjeck vode se već nekoliko tjedana.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga iznio je slična zapažanja u svom dnevnom izvješću. "Nastavljaju se borbe za potpunu kontrolu nad Sjeverodonjeckom", navodi se u izvješću.

Iako Rusija koristi sve više artiljerije, glavni stožer i Hajdaj navode da je napad na predgrađe Zolote odbačen. Dok je Rusija zauzela stambena područja grada, ukrajinske trupe zabarikadirale su se u industrijskim zonama i kemijskoj tvornici.

Također se navodi da su preostali civili u tvornici, a pokušaji evakuacije bili su neuspješni.

Prema Kijevu, veliki ruski napad na strateški važan grad Slovjansk, zapadno od Sjeverodonjecka, za sada nije uspio. Pokušaj zauzimanja općine 20-ak kilometara sjeverno od Slovjanska uspješno je odbijen, tvrdi ukrajinski glavni stožer.

Međutim, tijekom posljednja 24 sata, ruske snage su vjerojatno nastavile napredovati na južnoj osovini Popasna, s koje nastoje opkoliti džep oko Sjeverodonjecka s juga, prema britanskim obavještajnim službama.


17:46 Britanski premijer Boris Johnson tijekom nenajavljenog posjeta Kijevu ponudio je pokretanje velike operacije obuke za ukrajinske snage, s potencijalom za obuku do 10.000 vojnika svakih 120 dana, priopćio je njegov ured, prenosi The Guardian.

"Svrha mog današnjeg posjeta, usred ovog rata, jest poslati jasnu i jednostavnu poruku ukrajinskom narodu - Ujedinjena Kraljevina je s vama i mi ćemo biti s vama dok na kraju ne pobijedite", rekao je Johnson, koji je stigao u Kijev kako bi se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Novi program vojne obuke "mogao bi promijeniti jednadžbu ovog rata - upregnuvši tu najmoćniju snagu, ukrajinsku odlučnost, da pobijedi", dodao je.

Andrij Jermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika, na Twitteru je izvijestio o razgovorima kojih su teme bile i "prijeko potrebno teško oružje i opskrbu sustava protuzračne obrane, gospodarsku potporu Ukrajini, povećanje pritiska sankcija na Rusiju", kako je naveo.

Ukrajinski predsjednik izvijestio je na svom službenom Telegram kanalu o posjetu britanskog premijera glavnom gradu Ukrajine. "Mnogo dana ovog rata pokazalo je da je podrška Velike Britanije Ukrajini čvrsta i odlučna. Drago mi je što ponovno vidim velikog prijatelja naše zemlje Borisa Johnsona u Kijevu", naveo je Zelenski.

"Ovo je drugi posjet Borisa Johnsona Kijevu od početka ruske invazije na našu zemlju. Imamo zajednički pogled na kretanje prema pobjedi Ukrajine. Zahvalan sam na snažnoj podršci!", dodao je.


16:55Britanski premijer Boris Johnson iznenada je u petak posjetio glavni grad Ukrajine Kijev te se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javlja The Guardian.

- Gospodine predsjedniče, Volodimire, dobro je ponovno biti u Kijevu - napisao je Johnson na svom službenom Twitter profilu i objavio fotografiju Zelenskog i sebe.

Johnson je prethodno otkazao planirano putovanje u grad Doncaster na sjeveru Engleske gdje se na samitu trebao obratiti zastupnicima u britanskom parlamentu iz redova Konzervativne stranke te lokalnim dužnosnicima.

Ovo je drugi puta da je Johnson tijekom rata u Ukrajini posjetio tu zemlju. Njegov posjet dolazi nakon što su u Ukrajinu ranije ovog tjedna došli francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i talijanski premijer Mario Draghi.


16:33 Ruski ratni brod ušao je dvaput u danske teritorijalne vode blizu otoka Bornholm u Baltičkom moru u četvrtak, izvijestilo je Dansko obrambeno zapovjedništvo.

Korveta je ušla u danske vode sjeverno od malog otoka Christianso, blizu većeg otoka Bornholma,objavile su vlasti u petak.

Nakon radio poruke danske mornarice, brod je odmah napustio područje.

Ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod pozvao je ruskog veleposlanika na razgovor zbog incidenta.

Bila je to duboko neodgovorna i potpuno nepotrebna provokacija tijekom Folkemodeta, rekao je Kofod na Twitteru, smjerajući na godišnji politički događaj koji se odvija na Bornholmu.

"Nasilničke taktike ne funkcioniraju protiv Danske", napisao je.


15:33 Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada.

Ekonomija, tržišta i sami principi globalnih ekonomskih sustava su ugroženi, poručio je ruski predsjednik.

- SAD su proglasile pobjedu u Hladnom ratu, baš kao i London, a kasnije su sebe smatrali bogovima na Zemlji, koji nemaju obveze, već samo interes, izjavio je Putin.

Dodao je i kako je svijet vidio pojavu i sve veću važnost novih centara moći te da je "stari svjetski poredak koji se temelji oko jedne moćne sile po svojoj prirodi nestabilan".

Ustvrdio je i da u svijetu imamo tektonske pomake u geopolitičkom smislu.

- Bilo bi pogrešno misliti da tijekom ovih burnih promjena možete jednostavno sjediti i da će sve biti kako je bilo. Čini se kao da vladajuće elite pojedinih zapadnih zemalja rade upravo pod tim iluzijama odabira ignoriranja očitog, dosljedno se igrajući s duhovima prošlosti. Smatraju da je dominacija Zapada i globalne politike i ekonomije konstanta - ali ništa nije vječno, istaknuo je Putin.

Putin optužuje zapadne saveznike da misle kako je ostatak svijeta "njihovo dvorište i da pokušavaju izolirati 'pogrešne' države".

Putin opisuje sankcije kao "mač s dvije oštrice" i dodaje da zapadne zemlje razmatraju uvođenje sankcija "ne samo Rusiji, već i svakoj zemlji koja padne u njihovu nemilost".

- Europski čelnici su zadali ozbiljan udarac vlastitim ekonomijama, rekao je Putin.

- U SAD-u vidimo porast cijena robe, hrane i struje, kao i goriva. Životni standard Europljana pada, a njihova poduzeća gube konkurentnost, kaže ruski predsjednik.

- Europska unija je potpuno izgubila suverenitet i pleše kako drugi sviraju, kaže Putin.

- Odluka Rusije da započne specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini je bila teška, ali iznuđena, rekao je Putin dodajući kako će svi zadaci te vojne operacije biti ispunjeni.


15:26 Ruske snage u petak su žestoko granatirale grad Lisičansk na istoku Ukrajine u kojem je smrtno stradalo puno osoba, rekao je guverner Serhij Gajdaj ukrajinskoj javnoj televiziji.

Lisičansk se nalazi na drugoj strani rijeke Sjeverni Donec od grada Sjeverodonecka u kojem se se proteklih tjedana odvijale najbrutalnije ulične borbe od početka ruske invazije u Ukrajini.

Gajdaj je rekao da ruske snage nisu uspjele zauzeti Sjeverodoneck te da su se borbe tamo nastavile.

"Humanitarna situacija u cijeloj Ukrajini, a posebno na istoku Donbasa, alarmantna je i brzo se pogoršava", priopćio je Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA).

Situacija je "osobito zabrinjavajuća" u Sjeverodonecku i okolici, posljednjem džepu ukrajinskog otpora u regiji Luhansk, koja je gotovo u cijelosti pod ruskom kontrolom.


14:42 Rusija je u petak ujutro raketirala grad Mikolajiv na jugu Ukrajine, usmrtivši dvije osobe i ranivši 20, uključujući dijete, objavio je regionalni guverner.

U napadu su oštećene četiri stambene zgrade i infrastrukturni objekt, dodao je guverner Vitalij Kim na Telegramu.

Video objavljen na društvenim mrežama prikazuje dvije rakete koje su pogodile tlo i izazvale veliku eksploziju s oblacima koji se dižu iznad višekatnica.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti snimku.

Mikolajiv, lučki i industrijski grad od gotovo pola milijuna stanovnika prije rata, još uvijek je pod ukrajinskom kontrolom, ali je blizu hersonske regije koju su Rusi okupirali na početku invazije 24. veljače.

Iako su borbe u ovoj regiji manje intenzivne nego u Donbasu svakodnevno se sukobljavaju ukrajinska i ruska vojska, uglavnom uz razmjenu topništva.

Mikolajiv ostaje meta moskovskih snaga jer se nalazi na putu prema Odesi, najvećoj ukrajinskoj luci, koja je udaljena 130 km.


14:20 Odluka Europske komisije da preporuči davanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji Ukrajini pomoći će Kijevu da porazi Rusiju, rekao je u petak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, a Kremlj je objavio da pomno prati ukrajinsku težnju prema članstvu.

"To je prvi korak na putu prema članstvu u EU-u koji će zasigurno približiti našu pobjedu. Zahvalan sam Ursuli von der Leyen i svim članicama EU-a na povijesnoj odluci", napisao je Zelenski na Twitteru.

Dodao je da od europskih čelnika očekuje da prihvate preporuku Komisije idući tjedan.

Kremlj je pak objavio da pozorno prati ukrajinsku težnju prema članstvu, posebno u svjetlu sve veće obrambene suradnje s EU-om.

"Postoje razne transformacije koje pratimo na najpažljiviji način", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Osim Ukrajine, Komisija je preporučila i status kandidata za Moldaviju, dok od Gruzije traži da ispuni određene uvjete prije no što dobije isti status.


13:40 Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u petak da za sada ne vidi puno izgleda za dogovor s Rusijom o izvozu žita iz Odese, ali je rekao da se se razgovara o obnovi željezničke pruge od Odese do Dunava u Rumunjskoj kao alternativnom rješenju.

Macron je naglasio da će nastaviti razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom "svaki put kada to bude korisno".

"Moramo razgovarati s Rusijom o prehrambenoj sigurnosti i razgovori mogu biti opravdani izravnim povezivanjem s glavnim tajnikom UN-a da se žito izveze iz Odese", rekao je Macron za BFM TV vraćajući se iz Ukrajine.

"Ali ne vjerujem puno u to jer sam već prije nekoliko tjedana razgovarao s predsjednikom Putinom, a on nije želio prihvatiti UN-ovu rezoluciju o toj temi".

Nakon što je razgovarao sa svojim kolegama iz Ukrajine, Njemačke, Italije i Rumunjske u Kijevu u četvrtak, Macron je rekao za televiziju TF1 da se razmatra opcije za obnovu pruge od Odese to Dunava u Rumunjskoj.

"Odesa je nekoliko desetaka kilometara od Rumunjske i moći ćemo preko Rumunjske doći do Dunava i željeznice", rekao je.

"U procesu smo uspostave konekcijske točke preko koje bismo mogli izvoziti to žito puno više i brže nego sada".

Diplomatski izvor objasnio je da bi se žito prebacilo do crnomorske luke Constante odakle bi moglo nastaviti put dalje velikim brodovima.

Macron je rekao da će Pariz poslati stručnjake da pomognu Bukureštu u pripremi financijske konstrukcije za tu shemu.

Ukrajina želi povećati izvoz žita na dva milijuna tona na mjesec preko cesta, rijeka i željeznice, ali je i dalje daleko ispod predratne razine od šest milijuna.


12:50 Moskva je poručila da pomno prati nastojanja Ukrajine da se pridruži Europskoj uniji, posebno u svjetlu jačanja obrambene suradnje unutar Unije.

- To pitanje zahtijeva našu pojačanu pozornost, jer smo svi svjesni intenziviranja rasprave u Europi na temu jačanja obrambene komponente EU-a. Događaju se razne transformacije koje promatramo na najpažljiviji način, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.


12:15 Europska komisija preporučila je da Ukrajina i susjedna Moldavija postanu kandidati za članstvo u Europskoj uniji.

Paris, Berlin i Rim izjasnili su se za to da se Ukrajini "odmah" dodijeli status službenog kandidata, rekao je u četvrtak francuski predsjednik Emmanuel Macron u Kijevu kamo je stigao uz njemačkog kancelara Olafa Scholza i talijanskog premijera Marija Draghija.

Prigodno, predsjednica EK Ursula von der Leyen danas se odjenula u boje ukrajinske zastave.


11:57 Vojni zrakoplov Su-25 srušio se tijekom rutinskog leta obuke u regiji Belgorod, a pilot se uspio na vrijeme katapultirati iz letjelice, javila je press služba Zapadnog vojnog okruga Ruske Federacije.

Uzrok nesreće mogao bi biti tehnički kvar, ukazuju prve informacije.


11:54 Grad Mikolajiv u južnoj Ukrajini bio je meta ruskog raketnog napada, objavio je guverner Vitalij Kim.

- Četiri stambene višekatnice te jedan infrastrukturni objekt pogođeni su u raketnom napadu. Dvije osobe su mrtve, a 20 ih je ozlijeđeno, uključujući djete.


11:50 Ukrajinci su u petak objavili da je evakuacija 568 civila koji se kriju u bunkerima ispod kemijske tvornice Azot u Sjeverodonecku nemoguća zbog bombardiranja i teških borbi.

Guverner regije Luhansk Serhij Hajdaj priopćio je kako se u tvornici nalazi i 38 djece.

Ruske snage tjednima pokušavaju preuzeti kontrolu nad tim ključnim gradom Donbasa.


11:33 Ruski energetski div Gazprom smanjio je izvoz plina Italiji za 50 posto, objavila je u petak talijanska energetska tvrtka ENI.

Gazprom je obećao Rimu samo polovicu od 63 milijuna kubičnih metara plina naručenih za petak, objavio je ENI.

Isporuke plina već su bile smanjivane ovaj tjedan i to u srijedu za 15 posto, a u četvrtak za 35 posto.

Rusija je proteklih tjedana prekinula ili smanjila isporuke plina za nekoliko europskih zemalja usred sporova zbog sankcija koje je zapad nametnuo Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Njemačkoj su isporuke smanjene za 60 posto ovaj tjedan preko plinovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru.


10:52 Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je po povratku iz Kijeva za BFM TV kako misli da je malo vjerojatno da se može postići dogovor s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom o izvozu žitarica iz ukrajinske luke Odesa, prenosi Reuters.

- Moramo razgovarati s Rusijom o sigurnosti hrane i to se može izravnim sudjelovanjem glavnog tajnika UN-a. No, ne vjerujem puno u to, jer sam već prije nekoliko tjedana razgovarao s Putinom o tome, ali on nije želio prihvatiti rezoluciju UN-a o ovoj temi, rekao je.


10:32 Španjolski ministar vanjskih poslova José Manuel Albares Bueno nije isključio mogućnost da se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osobno pojavi na summitu NATO-a u Madridu krajem lipnja.

Rekao je kako je očito da će Zelenskom put predstavljati problem, ali da će barem biti prisutan putem video linka.


9:46 Ukrajinci tvrde da su u petak raketama pogodili ruski tegljač koji je prevozio vojnike, naoružanje i streljivo na okupirani Zmijski otok u regiji Odesa, objavio je regionalni guverner.

Kijev je objavio da je tegljač pogođen dvjema raketama Harpoon čime je prvi put Ukrajina potvridla da je pogodila rusko plovilo raketama zapadne proizvodnje.

Uprava ukrajinskih oružanih snaga za strateške komunikacije objavila je tu informaciju na Telegramu uz videosnimku.

Agencija Reuters dodaje da nije mogla iz neovisnog izvora potvrditi tu snimku.

Regionalni guverener Maksim Marčenko rekao je da je riječ o brodu Vasilij Bek.

Ukrajinsko pomorsko zapovjedništvo objavilo je da je tegljač imao proturaketni sustav TOR, no da nije uspio zaustaviti napad.

Zapovjedništvo je u objavi na Facebooku napisalo kako je Vasilij Bek bio dio ruske crnomorske flote od 2017. godine.


9:31 Ukrajina je objavila pojedinosti izgradnje ruskog mosta preko Kerčkog tjesnaca do Krima što upućuje na prijetnju da će gađati tu ključnu prometnicu do poluotoka koji je Rusija anektirala 2014.

Ukrajinska vojna obavještajna služba objavila je, kako navodi, službene ruske građevinske podatke o mostu, iako nije bilo moguće odmah utvrditi autentičnost dokumenta od gotovo 300 stranica.

Dokument je objavljen dan pošto je ukrajinski general Dmitro Marčenko rekao da će most biti "meta broj jedan" ako Kijev dobije potrebno oružje.

General Marčenko je rekao da je Moskva koristila most za transport zaliha na Krim i južnu Ukrajinu.

Izgradnja mosta od 18 kilometara koštala je milijarde, a od 2018. povezuje Krim s ruskim kopnom.

Glasnogovornik ruske vlade Dmitrij Peskov rekao je da su poduzete sve mjere opreza kako bi se osigurala sigurnost Krima. Dodao je da je Kremlj svjestan najnovijih prijetnji Kijeva da gađa most.

Moskva je zaprijetila da će bombardirati Kijev ako most bude napadnut.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da je Marčenkova prijetnja u suprotnosti s obećanjima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog zapadnim partnerima da neće koristiti oružje dugog dometa za napad na ruski teritorij.


8:11 Kineski predsjednik Xi Jinping bit će sljedećeg tjedna domaćin virtualnog summita s najvišim čelnicima iz Rusije, Indije, Brazila i Južnoafričke Republike, što će biti prvi sastanak takve vrste otkako je počeo rat u Ukrajini, prenosi AFP.

Utjecajni klub BRICS utemeljen je 2009., a članovi su ekonomske sile u usponu u kojima živi više od 40% svjetskog stanovništva. Tri članice BRICS-a, Kina, Indija i Južna Afrika, bile su suzdržane prilikom glasovanja o rezoluciji UN-a kojom se osuđuje ruska invazija.

Virtualni summit najavljen je za 23. lipnja, objavila je kineska agencija Xinhua.

Tema sastanka je poticanje visokokvalitetnih partnerstava u okviru BRICS-a u novom razdoblju za globalni razvoj.


7:29 Europska komisija sastat će se danas kako bi po ubrzanom postupku dala mišljenje o kandidaturi Ukrajine za pristupanje u Europsku uniju, dan nakon što su najmoćniji čelnici Unije posjetili Kijev u znak potpore.

Mišljenje će poslužiti kao osnova za raspravu na summitu EU-a sljedećega tjedna, na kojemu se očekuje da će biti odobren status kandidata Ukrajine, ali uz stroge uvjete.

Podsjetimo, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz, talijanski premijer Mario Draghi i rumunjski predsjednik Klaus Iohannis dali su podršku europskom putu Ukrajine.


6:20 Šef britanskih oružanih snaga Tony Radakin ustvrdio je kako je Rusija u strateškom smislu već izgubila rat u Ukrajini te da je njezina vojska oslabljena.

Poručio je da Rusija ima velike gubitke na bojišnici, da joj ponestaje vojnika i modernih projektila te da nikada neće moći zavladati cijelom Ukrajinom.

- Rusija je napravila strašnu pogrešku. Nikada neće preuzeti kontrolu nad Ukrajinom, rekao je za britansku PA Mediju u intervjuu objavljenom u petak.

Prvi čovjek britanskih oružanih snaga rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin izgubio 25% kopnene moći zbog 'sićušnih' dobitaka. Poručio je da će Ruska vojna moć oslabiti dok je NATO sve jači.

- Rusija je strateški već izgubila rat. NATO je jači, Finska i Švedska se žele pridružiti. Iako bi Putin u idućim tjednima mogao postići neke taktičke uspjehe, ostvarit će ih uz velike gubitke, poručio je.

image

Tony Radakin

Rasid Necati Aslim/Anadolu Agency Via AFP

- Ruski vojni stroj melje svaki dan i napreduje, dva, tri, pet kilometara svaki dan. Imaju svojih slabosti, ponestaje im ljudstva, projektila napredne tehnologije, rekao je admiral.

- Putin je iskoristio 25% moći svoje vojske da osvoji sićušan teritorij uz velike gubitke, oko 50.000 mrtvih ili ozlijeđenih. Ovo je ruski neuspjeh, ocijenio je.

Ocjene Radakina oslanjaju se na izvješća britanske obavještajne službe u kojima se navodi da su neke ruske bataljunske taktičke skupine mogle prikupiti tek 30 vojnika, a inače se sastoje od 600 do 800 vojnika.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao je posjet Kijevu u četvrtak čelnika Francuske, Njemačke, Italije i Rumunjske kao "povijesni dan" za njegovu zemlju.

"Ukrajina uživa potporu četiri moćne europske države", rekao je u svom večernjem videoobraćanju, dodajući da je Ukrajina sada bliža Europskoj uniji nego ikad od njezine neovisnosti.

Očekuje se da će Europska komisija u petak objaviti ocjenu o tome treba li Ukrajini dodijeliti status kandidata za članstvo u EU, što je ključni korak u dugom procesu dobivanja punopravnog članstva u bloku.

Europa bi mogla napisati novu priču o slobodi i "konačno eliminirati sivu zonu između EU-a i Rusije" zahvaljujući hrabrosti ukrajinskih muškaraca i žena, rekao je Zelenskij.

Osvrćući se na sirene za zračne napade koje su se oglasile u Kijevu tijekom posjeta europskih čelnika, Zelenskij je rekao da je Rusija pokušala stvoriti napetu atmosferu, "ali nitko se nije bojao".

image

Klaus Iohannis, Volodimir Zelenski, Mario Draghi, Olaf Scholz i Emmanuel Macron

Ludovic Marin/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:13