NUKLEARNO ORUŽJE

SAD ĆE OBJAVITI PRIVREMENI PREKID POŠTIVANJA NUKLEARNOG SPORAZUMA Tvrde da ruski projektil Novator 9M729, koji NATO zove SSC-8, krši taj sporazum

 
Vladimir Putin, Donald Trump
 Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin, Charles Platiau, Handout / REUTERS

Sjedinjene Države će objaviti planove da privremeno prekinu poštivanje nuklearnog sporazuma s Rusijom, što će potrajati šest mjeseci i moglo bi voditi njihovu povlačenju iz tog ugovora o kontroli naoružanja, rekli su američki dužnosnici.

Moguće je, međutim, da Washington izabere da se ne povuče iz Ugovora o nuklearnim snagama kratkog i srednjeg dometa, ako Rusija u tom razdoblju počne poštivati taj ugovor o kontroli naoružanja iz 1987.

Sjedinjene Države tvrde da novi ruski projektil Novator 9M729, koji NATO zove SSC-8, krši taj sporazum koji zabranjuje objema stranama raspoređivanje na tlu projektila kratkog i srednjeg dometa u Europi.

Rusija to niječe govoreći kako njegov domet stavlja projektil izvan sporazuma i optužuje Sjedinjene Države da izmišljaju lažni izgovor da napuste sporazum iz kojega Washington ionako želi izaći kako bi razvio nove projektile. Rusija je isto tako odbacila zahtjet SAD-a da uništi novi projektil.

"Objavit ćemo privremeni prekid", rekao je američki dužnosnik Reutersu pod uvjetom da ostane anoniman.

Drugi je američki dužnosnik rekao kako se američki postupak može "opozvati" ukoliko se Rusija vrati poštivanju ugovora tijekom šestomjesečne američke suspenzije. "Tada će SAD prekinuti suspenziju", rekao je dužnosnik.

Spor oko ugovora pogoršava najgore američko-rusko trvenje od prestanka Hladnoga rata 1991. Neki stručnjaci drže kako bi propast ugovora mogao ugroziti druge sporazume o kontroli naoružanja i ubrzati raspad globalnog sustava projektiranog da spriječi širenje nuklearnog oružja.

Posebni američki izaslanik za Sjevernu Koreju pozvao je u četvrtak da ta država objavi sveobuhvatan popis svojih nuklearnih i programa projektila i upozorio da Washington ima rezervni plan ako diplomatski procesi s Pyongyangom ne uspiju.

U isječcima govora koji će održati u kalifornijskom Palo Altu Stephen Biegun ističe kako Washington mora postići dogovor s Pyongyangom o omogućavanju pristupa stručnjacima, uspostavljanju promatračkih mehanizama na ključnim nuklearnim i lokacijama i bazama projektila i "na kraju osigurati da se unište zalihe fizijskog materijala, oružja, projektila, lansera i drugog oružja za masovno uništenje".

Američki državni tajnik Mike Pompeo u srijedu je rekao kako je Sjeverna Koreja pristala na još jedan summit američkog predsjednika Donalda Trumpa i svog čelnika Kim Jong Una koji će se održati krajem veljače "negdje u Aziji".

Prvi susret između aktualnog američkog predsjednika i nekog sjevernokorejskog čelnika u povijesti održao se prošlog lipnja. Iz njega je proizašla općenita predanost Kima denuklearizaciji Korejskog poluotoka, no Pyongyang tek treba poduzeti ono što Washington smatra konkretnim koracima u tom smjeru.

State Department je objavio kako će Biegun 3. veljače otputovati u Južnu Koreju kako bi se sastao sa sjevernokorejskim kolegom.

On u govoru kaže i kako je Kim tijekom Pompeovog posjeta u listopadu obećao uništenje sjevernokorejskog plutonija i postrojenja za obogaćivanje urana, što je mnogo više nego što su američki državni tajnik i Pyongyang otkrili nakon tog putovanja.

"Prije dovršenja procesa denuklearizacije moramo u potpunosti znati puni opseg sjevernokorejskog programa oružja za masovno uništenje i programa projektila u sveobuhvatnom popisu", poručit će Biegun.

Upozorit će i kako SAD neće imati iluzija oko Sjeverne Koreje.

"Moramo imati rezervni plan ako diplomatski proces ne uspije - i imamo ga".

Trump je rekao u četvrtak kako je već dogovoreno vrijeme i mjesto njegova drugog summita s Kimom, ali nije dao nikakve pojedinosti i rekao je da će oni biti objavljeni sljedeći tjedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:32