OPAKA BOLEST

SAD: Druga bolničarka više nema ebolu, javio se i Obama

 Screenshot

WASHINGTON - Druga američka bolnička sestra izliječena od virusa ebole, kojim se zarazila dok je njegovala jednog Liberijca u bolnici u Dallasu, u utorak je izašla iz bolničkog centra u Atlanti.

" Amber Vinson je dozvoljen izlazak iz bolnice", rekao je dr Bruce Ribner, pročelnik odjela za zarazne bolesti bolnice Emory, kamo je zaražena sestra bila prebačena 15. listopada.

Nakon njezinog izliječenja, u SAD je ostao samo jedan pacijent zaražen ebolom, liječnik Craig Spencer koji se liječi u izolaciji u jednoj bolnici u New Yorku.

Daniel Shirey/AFP / 2014 Getty Images
ATLANTA, GA - OCTOBER 28: Amber Vinson (R), a Texas nurse who contracted Ebola after treating an infected patient, hugs members of her nursing team during a press conference after being released from care at Emory University Hospital on August 1, 2014 in Atlanta, Georgia. Vinson, a nurse at Texas Health Presbyterian Hospital Dallas, contacted Ebola after treating Ebola patient Thomas Eric Duncan, who later died of the disease. Daniel Shirey/Getty Images/AFP== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

Oboljenje bolničke sestre Vinson (29) izazvalo je zabrinutost u SAD jer je putovala zrakoplovom nakon što je Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) javila da ima blagu vrućicu.

CDC joj je to putovanje odobrio samo 24 sata prije nego što joj je dijagnosticirana ebola, a poslije je priznao da to nikako nije smio učiniti.

Obama pozdravio napredak u borbi protiv ebole

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama u utorak je pozdravio napredak zabilježen u zapadnoj Africi u borbi protiv virusa ebole, ali je upozorio na važnost daljnjeg opreza, bez straha i uz pomoć znanosti.

"Dobra vijest je da uloženi napori počinju donositi rezultate", rekao je Obama o "napretku u Liberiji" nakon telefonskog razgovora s članovima Američke agencije za razvoj (USAID) u zapadnoj Africi.

"Tu bolest se može svladati, bit će pobijeđena", dodao je Obama i naglasio da "moramo ostati oprezni i raditi zajedno" te zajamčio da će SAD i dalje voditi čelnu ulogu u međunarodnom odgovoru na tu bolest.

Oko 600 američkih vojnika je raspoređeno u Liberiji i još 100 u Senegalu. Pentagon je precizirao da bi njihov broj mogao porasti do 4.000, ovisno o stanju na terenu.

"Ameriku ne određuje strah. Kada se suočimo s problemom, izazovom, mi se s njime uhvatimo u koštac", nastavio je američki predsjednik.

Obama je istaknuo potrebu poticanja medicinskog osoblja na odlazak na teren, napomenuvši da se ne moraju borati zaraze jer SAD ioma načina kako reagirati u izoliranim slučajevima ebole. Podsjetio je da su samo dvije osobe zaražene na američkom tlu i da te dvije žene, bolničarke u Dalasu, više nisu nositeljice virusa.

Druga američka bolnička sestra izliječena od virusa ebole, kojim se zarazila dok je njegovala jednog Liberijca u bolnici u Dallasu, u utorak je izašla iz bolničkog centra u Atlanti.

Nakon njezinog izliječenja, u SAD je ostao samo jedan pacijent zaražen ebolom. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 03:16