NOVI SASTANAK

SAD i Sjeverna Koreja u potrazi za zajedničkom definicijom denuklearizacije

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 21.02.2019. u 19:42

SINGAPORE - JUNE 12: In this handout photo, North Korean leader Kim Jong-un (L) shakes hands with U.S. President Donald Trump during their historic U.S.-DPRK summit at the Capella Hotel on Sentosa island on June 12, 2018 in Singapore. U.S. President Trump and North Korean leader Kim Jong-un held the historic meeting between leaders of both countries on Tuesday morning in Singapore, carrying hopes to end decades of hostility and the threat of North Korea's nuclear program. (Photo by Kevin Lim/THE STRAITS TIMES/Handout/Getty Images)
Getty Images

SAD i Sjeverna Koreja će na sastanku sljedećeg tjedna, na kojem će predsjednik Donald Trump zatražiti od Kim Jong Una da odustane od cjelokupnog sjevernokorejskog nuklearnog naoružanja, pokušati naći zajedničko stajalište o tome što denuklearizacija zapravo znači, izjavio je u četvrtak dužnosnik američke vlade.

Trump i Kim sastaju se sljedeći tjedan u Vijetnamu na drugom zajedničkom summitu u nastojanju zatopljavanja odnosa između bivših neprijatelja i smanje jednu od najvećih nuklearnih prijetnji u svijetu.

Američki dužnosnici oprezni su glede očekivanja, a sam Trump izjavio je kako ne očekuje da će ovo biti posljednji susret s Kimom. Kritičari tvrde da je samim pristajanjem na susret s Kim Jong Unom prošle godine u Singapuru Trump previše dao tom sjevernokorejskom diktatoru, a istovjetne se kritike mogu očekivati i nakon summita u Vijetnamu.

No američki dužnosnici objašnjavaju da SAD i dalje čvrsto nastoji privoliti Sjevernu Koreju na denuklearizaciju, iako sam Kim o tome još nije donio odluku.

- Ne znam je li Sjeverna Koreja odlučila denuklearizirati se, ali razlog zašto smo i dalje na tome angažirani jest da vjerujemo kako za to postoji vjerojatnost - rekao je neimenovani dužnosnik.

Dodao je da će SAD u razgovorima tražiti "zamrzavanje" svog oružja za masovno uništenje, programa projektila te određivanje "smjernica" za očekivanja u narednim pregovorima. Dvije strane neće razgovarati o povlačenju američkih trupa iz Južne Koreje, njih oko 28.000.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo