BORBENI ZRAKOPLOVI

SAD ODOBRIO PRODAJU AVIONA F-16 TAJVANU VRIJEDNU OSAM MILIJARDI DOLARA Kina prijeti: 'Primijenit ćemo protumjere'

 
 Profimedia, Alamy

Američki State Department odobrio je potencijalnu, osam milijardi vrijednu prodaju borbenih zrakoplova F-16 Tajvanu, objavila je američka agencija za sigurnosnu suradnju DSCA u utorak, u obavijesti Kongresu.

Smatra se da bi prodaja uključivala 66 zrakoplova, 75 motora General Electrica, kao i druge sustave, priopćila je DSCA.

Agencija je dodala da ta prodaja služi američkim nacionalnim, gospodarskim i sigurnosnim interesima i da će pomoći Tajvanu da izgradi svoje obrambene kapacitete.

Kina je osudila prodaju koja će, ako do nje dođe, biti jedna od najvećih prodaja zrakoplova SAD-a Tajvanu. Peking je upozorio da će primijeniti "protumjere", ne otkrivši o čemu je riječ.

Pentagon i State Department su i u srpnju odobrili prodaju oružja Tajvanu, vrijednu 2,2 milijardi dolara, u koju su uključeni tenkovi i Stinger rakete, a Kina je potom upozorila da će uvesti sankcije svim američkim tvrtkama uključenima u taj dogovor.

SAD je glavni dobavljač oružja Tajvanu koji Kina smatra svojom odmetnutom provincijom. Peking nikad nije odbacio upotrebu sile za vraćanje tog otoka pod svoju kontrolu.

Tajvan je krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća preuzela kineska nacionalistička vlada Kuomintanga koja je na otok pobjegla 1949., nakon poraza u građanskom ratu protiv komunista.

SAD zbog odnosa s Pekingom ne održava službene diplomatske odnose s Tajvanom, no zbog četiri desetljeća starog zakona iz američkog zakona obvezan mu je omogućiti sredstva za samoobranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:02