UPOZORENJE STATE DEPARTMENTA

SAD SMATRA DA RUSIJA POTIČE NEMIRE U ČILEU 'Potiču podjele, sukobe i sveukupno ometaju odgovornu demokratsku raspravu'

Neredi u Čileu
 REUTERS

State Department SAD-a je u četvrtak upozorio da je vidi naznake ruskog "utjecaja" u posljednjim nemirima u Čileu gdje su dva tjedna prosvjeda i nereda uzdrmali vladu predsjednika Sebastiana Pinere.

Viši dužnosnik State Departmenta je rekao kako postoje "jasne naznake" da određeni ljudi koriste nemire u Čileu, izazvane nejednakošću i rastom cijene života, i zlorabe ih manipulirajući društvenim mrežama.

"Imamo naznake ruske aktivnosti u podržavanju ovog negativnog smjera rasprave", rekao je neimenovani dužnosnik, po agenciji Reuters.

Čileanski dužnosnici za sada nisu komentirali te ocjene. Rusija je ranije rekla da se ne miješa u unutarnja pitanja drugih zemalja.

Bijela kuća je ranije u izjavi prenijela da predsjednik SAD-a Donald Trump "osuđuje strana nastojanja da se potkopaju čileanske institucije, demokracija ili društvo".

Dužnosnik State Departmenta je rekao da strano uplitanje nije jedini pokretač nasilja u kojem su paljeni autobusi i zgrade, podzemna željeznica Santiaga zatvorena a veliki dijelovi grada povremeno blokirani.

No dodao je da je Rusija nastojala "poticati podjele, sukobe i sveukupno ometa odgovornu demokratsku raspravu".

Glavni grad i druge velike gradove Čilea već dva tjedna potresaju neredi čiji je okidač bilo podizanje cijena karata u metrou. Naknadno su se na meti prosvjednika našli i visoki troškovi života i nejednakost, te ekonomski model, u kojem su zdravstvo i obrazovanje gotovo potpuno privatizirani.

Tijekom listopada je u neredima i prosvjedima protiv nejednakosti i Pinerine vlade desnog centra ubijeno najmanje 18 ljudi, 7.000 je uhićeno, a čileanska poduzeća izgubila su oko 1.4 milijarde dolara. Sustav metroa u glavnom gradu oštećen je za 400 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:58