NUKLEARNA PRIJETNJA JOŠ POSTOJI

SAD-u ISTJEČE VRIJEME ZA DJELOVANJE PO PITANJU SJEVERNE KOREJE 'Želimo postići miroljubivo rješenje, maksimalno ih pritišćemo na različite načine'

 Damir Sagolj / REUTERS

Direktor američke Nacionalne obavještajne agencije (DNI) Dan Coats u utorak je rekao da SAD-u istječe vrijeme za djelovanje kada je u pitanju prijetnja koju predstavlja sjevernokorejski nuklearni program.

"Vrijeme odluke je sve bliže glede našeg odgovora na tu prijetnju. Naš je cilj miroljubivo rješenje. Koristimo maksimalni pritisak na Sjevernu Koreju na različite načine", kazao je Coats na saslušanju pred senatskim Odborom za obavještajna pitanja.

On je na godišnjoj raspravi o prijetnjama u svijetu kazao da ove godine očekuje da će Sjeverna Koreja izvršiti još više testiranja balističkih projektila.

"Sjeverna Koreja će vjerojatno u 2018. izvesti još više pokusa, a njezino ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da vođa Kim Jong Un razmišlja i o atmosferskoj nuklearnoj probi iznad Tihog oceana", kazao je Coats pred senatskim odborom.

Ocijenio je, s obzirom na opetovane izjave Pjongjanga da je nuklearno oružje temelj opstanka Sjeverne Koreje, da ta zemlja "nema namjeru o tome pregovarati".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:04