VLADARI S. HEMISFERE

'SADA KONAČNO ZNAMO ZAŠTO SU ZAPRAVO IZUMRLI VUNENI MAMUTI' Znanstvenici 'oživjeli' gene divovskog bića i shvatili što se dogodilo posljednjem krdu

Vunasti mamut
 Jeff Mcintosh / Zuma Press / Profimedia

Posljednji vunasti mamuti koji su izumrli prije četiri tisuće godina na udaljenom otoku u Sjevernom ledenom moru, odnosno Arktičkom oceanu, patili su od ozbiljnih genetskih mana prouzročenih parenjem srodnika.

Moguće je da im je bilo oštećeno čulo mirisa te plodnost mužjaka, zaključili su američki znanstvenici.

Oni su u subotu priopćili da je genom jednog od posljednjih vunastih mamuta na otoku Wrangler kod obale Sibira pokazao da je ta populacija bila pogođena pogubnim mutacijama. Oni su uspješno u laboratoriju 'oživjeli' gene tog divovskog bića kako bi otkrili što je dovelo do propasti te čudesne vrste iz Ledenog doba.

Posljednji vunasti mamuti izumrli su prije 10.000 godina uslijed zatopljavanja klime i sve raširenijeg lova, no izolirane populacije su preživjele još tisuće godina na otoku St. Paul u Beringovom moru i otoku Wrangler u Arktičkom oceanu. Populacija na Wrangleru je bila posljednja i nestala je prije otprilike 4000 godina.

Znanstvenici pod vodstvom evolucijskog biologa Vincenta Lyncha sa sveučilišta Buffalo u New Yorku usporedili su DNK mamuta s Wranglera s dvije starije jedinke te s tri azijska slona koji su im bliski rođaci. Utvrdili su niz genetskih mutacija na mamutu s Wranglera te su potom u laboratoriju sintetizirali gene kako bi ispitali njihovu funkcionalnost.

Probleme su pronašli na genima odgovornim za proizvodnju spermija, čulo mirisa, neurološki razvoj i funkciju hormona inzulina.

"Možemo aktivirati te gene u laboratoriju s pomoću staničnih kultura i utvrditi jesu li funkcionalni ili ne", objasnio je Lynch.

"Mutacije se događaju cijelo vrijeme. Ali populacija na Wrangleru je bila vrlo mala i međusobno se parila, što dovodi do gomilanja mutacija koje inače evolucija naprosto izbriše", dodao je.

Vuneni mamut, veličine današnjeg slona, ali dugog smeđeg krzna i s golemim kljovama, prvi puta se pojavio prije 700.000 godina u Sibiru, proširivši se na Euroaziju i Sjevernu Ameriku.

Mamuti su jedno vrijeme vladali čitavom sjevernom hemisferom, no kada je završilo posljednje ledeno doba i nastupilo globalno zatopljenje prije 15 tisuća godina, smanjenje leda i povećanje razine mora izoliralo je njihovu populaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 08:27