IZBORI U BRITANIJI

SAMO 0,24% BRITANACA ODLUČUJE O SUDBINI OSTALIH 66 MILIJUNA Torijevci počinju birati premijera između Borisa Johnsona i Jeremyja Hunta

Boris Johnson, Jeremy Hunt
 Robert Perry, Scott Heppell / REUTERS

Članovi britanske Konzervativne stranke danas su u svoje poštanske sandučiće dobili glasačke listiće na kojima bi trebali zaokružiti jednog od dva kandidata koji će postati sljedeći predsjednik stranke i time vjerojatno sljedeći premijer Ujedinjenog Kraljevstva.

Parlamentarni zastupnici stranke u pet krugova glasanja srezali su listu od deset kandidata na posljednju dvojicu - bivšeg ministra vanjskih poslova i bivšeg gradonačelnika Londona Borisa Johnsona te sadašnjeg ministra vanjskih poslova Jeremyja Hunta. Sve ankete zasad daju veliku prednost Johnsonu, a konačnu će odluku o novom premijeru donijeti 160.000 članova stranke, iako predstavljaju samo 3,5 promila od gotovo 45,8 milijuna glasača u Ujedinjenom Kraljevstvu, odnosno tek 0,24 posto ukupnog stanovništva.

Posljednji dio kampanje za budućeg čelnika službeno je počeo jučer zajedničkim izlaskom pred članove u Darlingtonu, na sjeveroistoku Engleske, no Johnson ga je neslužbeno počeo još dan prije u sjevernom Yorkshireu gdje je pozvao novinare da ga slikaju dok striže ovce.

Defenziva

Johnson je u Darlingtonu bio u defenzivi, nakon što je isto jutro BBC objavio informaciju kako mu je premijerka Theresa May pokušala ograničiti pristup povjerljivim podacima dok je bio ministar vanjskih poslova jer je smatrala da mu se “ne može vjerovati”. Prema nacionalnoj televiziji, obavještajna zajednica bila je dosta zabrinuta zbog takve odluke, s obzirom na to da ministar vanjskih poslova mora odobravati osjetljive misije. Johnson je pred članovima tvrdio da ta priča nije istinita, a izvori bliski bivšem ministru oprezno su izjavili za BBC da “je imao pristup svemu što je trebao vidjeti”.

Johnsonova karijera ministra vanjskih poslova bila je kratka, ali osebujna, pri čemu se našao na udaru kritika brojnih britanskih i svjetskih diplomata zbog svojeg neprofesionalnog ponašanja, sklonosti gafovima i općeg neznanja. Rijetko se, tvrde diplomatski izvori, pripremao za sastanke, najčešće se ne bi razumio u temu razgovora, a njegova neoprezna izjava o britanskoj državljanki Nazanin Zaghari-Ratcliffe poslužila je iranskim vlastima kao dokaz u sudskom postupku zbog kojeg je završila u zatvoru.

Planovi

Oba kandidata ustraju u tvrdnjama da do Brexita mora doći, pod pritiskom brojnih članova stranke koji strahuju da je neuspjeh premijerke May u izlasku iz EU najodgovorniji za pomor stranke u anketama. Njihovi se planovi za Brexit razlikuju samo u finesama.

Obojica su spremni na izlazak bez sporazuma i smatraju da se ne može učinkovito pregovarati s EU ako ta opcija nije na stolu. Obojica vjeruju da će EU biti spremna pregovarati oko sporazuma za koji je Bruxelles uporno ponavljao da ga više neće mijenjati te je za obojicu zaštitni mehanizam za Sjevernu Irsku potpuno neprihvatljiv.

Glavna je razlika u njihovim pristupima to što Johnson obećava da će Ujedinjeno Kraljevstvo izaći iz Europske unije najkasnije 31. listopada, što je posljednji rok koji je May dobila u Bruxellesu, dok Hunt tvrdi kako bi bio spreman i produljiti taj rok ako se pokaže da nije daleko od prihvatljivog sporazuma.

U svemu ostalome se Johnson i Hunt trude zadovoljiti većinu članova svoje stranke, kojima je, prema anketi iz sredine lipnja, gotovo najvažnija stvar na svijetu izlazak iz EU. Čak 63 posto članova radije bi da Škotska napusti Ujedinjeno Kraljevstvo nego da Engleska ostane u EU. Sličan bi postotak prihvatio i “ozbiljnu ekonomsku štetu” i gubitak Sjeverne Irske. Čak 54 posto bi radije da im se stranka raspadne nego da ostanu vezani uz Bruxelles. Jedino čega se boje više od EU jest dolazak čelnika laburista Jeremyja Corbyna na vlast. Malo više od polovice članova radije bi ostalo u Uniji nego gledalo premijera Corbyna.

Brexit

Bivši britanski premijer John Major dao je jučer u intervjuu za BBC svoju podršku Huntu, kao ozbiljnijem od dva kandidata, no nije propustio priliku kritizirati stavove obojice. “Nalazim da su mnoge stvari koje su rekli Boris Johnson i mnogi drugi u sukobu sa stvarnošću kako je ja vidim”, izjavio je Major. Osim nerealnih stavova o Brexitu, i Johnson i Hunt obećavaju masovno povećanje državne potrošnje i rezanje poreza.

Johnson i Hunt održat će seriju zajedničkih nastupa pred članovima u nekoliko engleskih gradova do zatvaranja glasanja, 22. srpnja u 17 sati. Sljedeći dan objavit će se rezultati poštanskog glasanja, a pobjednik će postati novi šef Konzervativne stranke. Dan poslije, 24. srpnja, Theresa May službeno će podnijeti ostavku i preporučiti kraljici imenovanje novog premijera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:17