PRAVDA ILI LOV NA VJEŠTICE?

SAMOUBOJSTVO POZNATOG GLUMCA IZAZVALO VAL KRITIKA #MeToo POKRETA Objesio se u stanu nakon optužbi za silovanje

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 14.03.2018. u 15:30

Wikipedia

Samoubojstvo jednog od vodećih južnokorejskih glumaca koji je preko društvenih mreža bio osumnjičen za seksualne napade je pokrenulo val kritike prema pokretu  #MeToo  u Južnoj Koreji. Sve više se pojavljuju tvrdnje da se radi o lovu na vještice koji promovira negativne stavove o muškarcima, piše The Telegraph.

Jo Min-ki  se objesio u svom stanu u Seulu prije nekoliko dana. Glumac je bio najpoznatiji po ulogama u televizijskim serijama kao što je 'Ljubav i ambicija', a u veljači je dobio otkaz na sveučilištu Cheongju gdje je radio kao profesor glume. Jo Min-kija je osam žena optužilo da ih je silovao i seksualno napastovao.

Jo se u ponedjeljak trebao pojaviti na obavijesnom razgovoru u policiji, ali se nakoliko dana prije toga ubio. Ostavio je oproštajno pismo od šest stranica u kojem se ispričao obitelji i studentima.

U petak je drugi poznati korejski glumac Yoo Ah-in na Instagramu postavio slike koje prikazuju ljude spaljene na lomači u srednjovjekovnoj Europi, a zbog toga je oštro kritiziran od pripadnica pokreta #MeToo.

Pokrenuta je bila i online peticija na stranicama Predsjedničkog ureda, kojom se zahtijevalo od južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina da prisustvuje sprovodu Jo Min-kia. Predsjednik Moon je u više navrata iskazao jasnu podršku pokretu #MeToo, pozivajući policiju i državne službe da istraže optužbe za zlostavljanje.

'Trebao si biti oprezniji u podršci pokretu #MeToo, a zbog tvojih riječi se  Jo Min-ki ubio', kaže se u peticiji.

Jo Min-ki je jedna od najpoznatijih ličnosti osumnjičenih za zlostavljanje, a #MeToo kampanja nastavlja biti utjecajna u južnokorejskom društvu.

Ahn Hee-jung, bivši namjesnik regije Južni Chungcheong, koji je bio i potencijalni kandidat za predsjednika, se stavio na raspolaganje istražiteljima u Seulu u petak da bi odgovarao na optužbe da je silovao dvije pripadnice njegovog osoblja.

Min Byung-doo, političar iz vladajuće Demokratske stranke Koreje je prije nekoliko dana obznanio da će odstupiti sa svoje pozicije nakon što ga je jedna žena optužila da ju je 2010. godine prisilno poljubio nakon večere.

Kampanja #MeToo je u Južnoj Koreji ojačala u siječnju kad je tužiteljica Seo Ji-hyeon optužila kolegu iz Ministarstva pravosuđa da ju je seksualno napastovao u pijanom stanju. U međuvremenu su u progonima nastradale  brojne javne ličnosti, među kojima i Ko Un, pjesnik koji je bio nominiran za Nobelovu nagradu za književnost, kao i  Kim Ki-duk, ugledni filmski redatelj.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo