STATUS POSEBNOG

Sanaderov oldtimer jedini auto koji je kulturno dobro. Uz bok Titovom Galebu

Od prijevoznih sredstava u statusu kulturnog dobra još su samo vatrogasno vozilo, putnički vlak i nekoliko brodova

ZAGREB - Dva automobila oldtimera marke Mercedes Daimler-Benz Cabriolet i Mercedes 300 S u vlasništvu HDZ-ova saborskog zastupnika Marija Zubovića i prijatelja bivšeg premijera Ive Sanadera, jedini su automobili u Hrvatskoj koji imaju status kulturnog dobra.

U Ministarstvu su nam danas potvrdili da se u Registru od pokretnih kulturnih dobara iz skupine prijevoznih i prometnih sredstava navode još samo vatrogasno vozilo, putnički vlak i nekoliko brodova, među kojima je, primjerice, brod Galeb.

Oba vozila glase na Marija Zubovića iako se spekulira da je pravi vlasnik jednog od njih upravo bivši premijer Sanader. Ako nakon proteka propisanog roka od tri godine ne bude doneseno trajno rješenje kojim se utvrđuje trajno svojstvo kulturnoga dobra, rješenje o preventivnoj zaštiti za Zubovićeve aute prestaje važiti, a time i eventualna prava i pogodnosti vlasnika kulturnog dobra.

- Stoga je jasno da vlasnik u tom slučaju naknadno mora platiti sva carinska i porezna davanja. U ovom slučaju preventivna zaštita za automobil Mercedes Daimler-Benz istječe 26. kolovoza 2011. dok za vozilo Mercedes 300 S preventivna zaštita ističe 10.10. 2011. - tvrde u Ministarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 07:36