HR McMASTER

'ŠANSE ZA RAT SA SJEVERNOM KOREJOM RASTU IZ DANA U DAN' Trumpov savjetnik proglasio Kim Jong-unov režim najvećom prijetnjom SAD-u

 
Lijevo, gore prema dolje: Balistički projektil Hwasong 15, sjevernokorejski MiG 29 i sjevernokorejska artiljerija tijekom vježbe. U sredini: Kim Jon-un i Donald Trump. Desno, gore prema dolje: F-22 Raptor, nuklearna podmornica klase Seawolf i raketni sustav Thaad
 KCNA / Jonathan Ernst / Department of Defense / Jim Brennan / U.S Navy / Reuters / Wikimedia / public

Mogućnost rata Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje raste iz dana u dan, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD-a, HR McMaster.

Trumpov savjetnik svoje upozorenje izrekao je na Reaganovom forumu za nacionalnu obranu u Kaliforniji, dodajući da je "Sjeverna Koreja najveća neposredna prijetnja za SAD", pišu Guardian i strane agencije.

- Smatram da se prijetnja povećava svakim danom, što zapravo znači da smo u utrci da riješimo taj problem.

McMaster je potvrdio da Trumpova administracija i dalje teži "denuklearizaciji" Korejskog poluotoka i dodao da bi Kina mogla nametnuti strože sankcije Sjevernoj Koreji, budući da ima "enormno veliku moć ekonomske prisile nad Pyongyangom".

- Postoje načini da se ovaj problem riješi prije nego dođe do oružanog sukoba, ali to je praktički utrka jer Kim Jong-un nam je sve bliži i bliži i nemamo više puno vremena - rekao je McMaster, a prenosi CNN.

U.S. President Donald Trump shakes hands with his new National Security Adviser Army Lt. Gen. H.R. McMaster after making the announcement at his Mar-a-Lago estate in Palm Beach, Florida U.S. February 20, 2017.  REUTERS/Kevin Lamarque
Kevin Lamarque / REUTERS
H.R. McMaster i Donald Trump

- Od Kine ni mi, ni drugi, ne tražimo usluge. Od Kine tražimo da se ponašaju u skladu s vlastitim interesom, kao što bi i trebali. Mi vjerujemo da je u interesu Kine da hitno učine više po pitanju Sjeverne Koreje. Oni moraju prekinuti opskrbu gorivom Sjeverne Koreje, jer projektile bez goriva ne možete lansirati - smatra McMaster koji je prenio i da Donald Trump podupire potpuni embargo na izvoz nafte režimu Kim-Jong-una.

McMaster je također rekao kako je malo vjerojatno da će Kim Jong-un usporiti razvoj balističkih projektila "bez poduzimanja značajnih novih akcija ili znatno strožih sankcija koje će se u potpunosti provoditi".

A view of the newly developed intercontinental ballistic rocket Hwasong-15's test was successfully launched is seen in this undated photo released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) in Pyongyang November 30, 2017. REUTERS/KCNA ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THIS IMAGE. SOUTH KOREA OUT. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS
KCNA / REUTERS
Lansiranje interkontinentalnog balističkog projektila Hwasong 15, Sjeverna Koreja

Podsjetimo, na samom isteku prošlog mjeseca Sjeverna Koreja je naizgled uspješno testirala najnoviji, interkontinentalni balistički projektil Hwasong 15 koji je letio gotovo 5000 km u zrak prije nego je pao u Japansko more 950 km od mjesta lansiranja. Ako se isti projektil lansira u "normalnoj", ne toliko strmoj putanji, vojni analitičari predviđaju da bi mogao imati domet i do 13.000 km, što znači da je svaki grad kontinentalnog dijela SAD-a potencijalna meta.

Amerikanci su nedugo nakon lansiranja ponovno uveli rani sustav upozorenja na pacifičko otočje Havaje, a sada se ozbiljno razmišlja o postavljanju bitnica sofisticiranog proturaketnog obrambenog sustava THAAD uz zapadnu obalu SAD-a. Jedna takva bitnica, na primjer, već je postavljena u Južnoj Koreji.

U isto vrijeme u Pyongyangu je u petak uz vatromet javno proslavljeno uspješno lansiranje projektila, a Kim Jong-un je otišao i do tvornice koja proizvodi gume za veliko transportno vozilo koje prevozi novi Hwasong 15 projektil.

A view of celebrations at Kim Il-sung Square on December 1, in this photo released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) in Pyongyang December 2, 2017. REUTERS/KCNA REUTERS/KCNA ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THIS IMAGE. SOUTH KOREA OUT. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS
KCNA / REUTERS
Proslava na Trgu Kim Il-sunga u Pyongyangu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:04