KVALITETA NIKAKVA

SARAJEVO GRAD S NAJVEĆOM ZAGAĐENOŠĆU ZRAKA NA SVIJETU Mjerenja pokazala 'stanje uzbune', tj. najveću moguću opasnost po zdravlje stanovništva

 
Građani s maskama u Sarajevu
 Dado Ruvić / REUTERS

Kvaliteta zraka u gradskim središtima u Bosni i Hercegovini dramatično je pogoršana s prvim danima prosinca, a Sarajevo je, prema nekim parametrima, proteklog vikenda dospjelo na vrh popisa gradova s najvećim onečišćenjem na svijetu.

Prema podacima dostupnim s mjerne postaje što ju je u središtu Sarajeva postavilo veleposlanstvo SAD u BiH, indeks kvalitete zraka u tom gradu u nedjelju je bio veći od 300, što predstavlja stanje uzbune, odnosno najveće moguće opasnosti po zdravlje stanovništva.

U ponedjeljak je taj indeks bio na brojci 261, što je oznaka za stanje zraka koje je "veoma nezdravo".

Mjerna postaja u veleposlanstvu SAD u Sarajevu kvalitetu zraka mjeri po standardima Američke agencije za zaštitu okoliša (EPA).

Upravo je ta agencija na svojoj internetskoj stranici u nedjelju i ponedjeljak objavila kako je, prema njihovim mjerenjima, Sarajevo trenutačno grad s najvećom zagađenošću zraka na svijetu.

Suburb is seen as smog blankets Zmajevac near Sarajevo,  Bosnia and Herzegovina December 27, 2015. With severe air pollution affecting the cities nestled among the mountains, the authorities have declared the first level of preparedness, advising the segment of the population that is at health risk to reduce movement in the mornings and evenings, appealing to drivers to use motor vehicles less and ordering heating utilities to lower the emission of harmful gases. REUTERS/Dado Ruvic - GF10000276985
Dado Ruvić / REUTERS
Smog u Sarajevu

Prema njihovoj ljestvici, koja podrazumijeva kumulativnu analizu sadržaja onečišćujućih tvari u zraku poput čestica prašine, ugljičnog monoksida i sumpornog dioksida, kvaliteta zraka smatra se zdravom isključivo ako je ispod indeksa 50, a sve iznad toga sadrži manji ili veći rizik po zdravlje uz preporučane mjere opreza i zaštite.

Indeks oznake od 300 do 500, zone u kojoj je u nedjelju bilo i Sarajevo, predstavlja opasnost po sve kategorije stanovništva.

Tek u ponedjeljak reagirali su iz Hidrometeorološkog zavoda Federacije BiH potvrdivši ono što je svima danima vidljivo, odnosno visoku razinu onečišćujućih tvari u zraku u svim gradovima u kojima oni provode mjerenja.

General view of the city as smog blankets Sarajevo, Bosnia and Herzegovina November 18, 2016. REUTERS/Dado Ruvic - D1BEUNNRTOAA
Dado Ruvić / REUTERS
Smog u Sarajevu

"Došlo je do prekoračenja propisanih graničnih vrijednosti koncentracija za lebdeće čestice ( PM2.5/ PM10), a u Živinicama i Zenici i prekoračenja graničnih vrijednosti za sumporni dioksid. U Sarajevu su prekoračene i propisane vrijednosti za ugljični monoksid", stoji u priopćenju.

Najviše koncentracije lebdećih čestica prašine su zabilježene u Sarajevu, gdje su dnevni prosjeci, kako je navedeno, bili 4-5 puta viši od propisanih iznosa.

Dopuštena vrijednost čestica prašine je 50 mikrograma po prostornom metru, a na mjernoj postaji kod sarajevske Vijećice bila je čak 269 mikrograma.

Ugljični monoksid je iznosio 6,5 miligrama tijekom 24 sata, a dopušteno je 5.

U Tuzli, Zenici i Kaknju razina onečišćenja lebdećim česticama prašine bila nešto niža nego u Sarajevu, ali 3-4 puta viši od propisanih vrijednosti.

Nema naznaka kako će se postojeće stanje, opasno po zdravlje stanovništva, uskoro promijeniti jer se, sukladno vremenskoj prognozi, i idućih dana očekuje zadržavanje visokih koncentracija onečišćujućih materija u zraku i očekivana su svakodnevna prekoračenja propisanih vrijednosti koncentracija u cijelom prostoru kotlinske i dolinske Bosne.

A man covering his nose walks as smog blankets Sarajevo, Bosnia and Herzegovina December 23, 2015. With severe air pollution affecting the city nestled among the mountains, the authorities have declared the first level of preparedness, advising the segment of the population that is at health risk to reduce movement in the mornings and evenings, appealing to drivers to use motor vehicles less and ordering heating utilities to lower the emission of harmful gases. REUTERS/Dado Ruvic - GF10000274891
Dado Ruvić / REUTERS
Građani s maskama u Sarajevu

Iz FHMZ-a su istaknuli kako su za provedbu mjera za sprječavanje prekomjernog onečišćenja zraka zadužene županijska i općinske vlasti.

Onečišćenje u Tuzli, Zenici i Kaknju uglavnom je rezultat rada industrijskih pogona, no u Sarajevu je to problem koji je vezan prije svega za golemi promet starih i slabo održavanih vozila, kao i za sve masovniju uporabu krutih goriva za zagrijavanje stanova i kuća.

Zbog lošeg životnog standarda tisuće kućanstava su u godinama nakon rata prestala koristiti prirodni plin kao energent te umjesto njega koriste najčešće jeftini ugljen loše kvalitete, koji sadrži veliku količinu sumpora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:21