OSUĐEN PROŠLE GODINE

Sarajevo: U zatvoru preminuo kardiokirurg Ognjen Šimić, u Hrvatskoj osuđen zbog mita

Šimić je bolovao od teže srčane bolesti, i imao je ugrađena dva 'stenta'
 Željko Šop/Cropix

SARAJEVO - Liječnik Ognjen Šimić koji je u Sarajevu izdržavao zatvorsku kaznu zbog primanja mita u bolnici u Rijeci umro je u srijedu, potvrdio je Hini Šimićev odvjetnik Nikica Gržić.

"Upravitelj zatvora potvrdio mi je tijekom dana da je Šimić umro. Uzrok smrti je srčani zastoj", kazao je Gržić koji je Šimića zastupao na procesima vođenim najprije pred Županijskom sudom u Sarajevu a potom i pred Vrhovnim sudom BiH koji je u travnju 2011. izrekao pravomoćnu zatvorsku kaznu od dvije i pol godine zatvora.

Ognjen Šimić koji je po struci bio kardiokirug u Hrvatskoj je pravomoćno osuđen na pet godina zatvora zbog primanja mita u vrijeme kada je obnašao dužnost pročelnika kardiokirurgije na Kliničko-bolničkom centru u Rijeci.

Nakon bijega u BiH u toj mu se zemlji ponovo sudilo po zahtjevu hrvatskog pravosuđa da bi presuda u dva ponovljena postupka bila preinačena u dvoipolgodišnju zatvorsku kaznu.

Šimić je na izdržavanje kazne u Sarajevu upućen 28. lipnja 2011. i tada se, unatoč teškom zdravstvenom stanju, odrekao mogućnosti da od suda traži odgodu provedbe sudske odluke.

Biografija

Doc. dr. sc. Ognjen Šimić, rođen je u Sarajevu 1955. godine. Oženjen je Annettom Šimić i otac je četvoro djece.

Nakon završenog medicinskog fakulteta u Zagrebu, radio je u Njemačkoj, da bi od 1982. do 1984. bio na Sveučilišnoj klinici u Švedskoj.

Vraća se u Njemačku, gdje u Duesseldorfu polaže specijalistički ispit za općeg kirurga.

Godine 1997. dolazi u Rijeku gdje osniva Kardiokirurški centar.

Autor je dvadeset i jednog naučnog rada i koautor četiri medicinske knjige.

Ognjen Šimić je sin poznatog sarajevskog ginekologa Srećka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:59