NEZADOVOLJSTVO FRANCUZA

Sarkozy poražen na regionalnim izborima

Socijalisti su istaknuli kako očekuju da bi mogli osvojiti vlast u svih 26 regija
 AFP

PARIZ - Francuski socijalisti u jučerašnjem su, prvom krugu regionalnih izbora porazili stranku desnog centra UMP predsjednika Nicolasa Sarkozyja, pokazali su sinoć djelomični rezultati.

Nakon što je prebrojeno 72 posto glasova, socijalisti i druge lijeve stranke imali su više od 53 posto glasova, a Sarkozyjev UMP i ostale desne stranke 40 posto.

Prema prvim analizama, to znači da u drugom krugu izbora, 21. ožujka, treba očekivati težak poraz Sarkozyjeve stranke jer će socijalisti dobiti glasove svih ostalih stranaka.

Iako se službeno glasalo za 1880 regionalnih vijećnika, u čijoj su nadležnosti lokalni prijevoz, obrazovanje i gospodarstvo, izbori se smatraju i referendumom o aktualnoj Sarkozyjevoj vladi.

Riječ je o prvim izborima otkad je zemlju pogodila recesija i počeo val otkaza radnicima, a Sarkozyja i desnicu mnogi smatraju glavnim odgovornima za loše rješavanje nastale situacije. Također je to i posljednji test pred predsjedničke izbore 2012. godine koji bi mogao pokazati kako će se Sarkozy provesti za dvije godine.

Moguće promjene u vladi

Francuski predsjednik, pišu komentatori, trenutno prolazi kroz svoj najnepopularniji period otkad je izabran 2007. i više ne izgleda nepobjediv. Zato se držao podalje od kampanje, a najprije je pokušao umanjiti važnost rezultata ističući kako “regionalni izbori imaju utjecaja na regionalnom nivou”. No, izjavio je i da će poslušati bilo birača te da su moguće promjene u vladi.

Socijalisti trenutačno drže vlast u 20 od 22 regije u Francuskoj i na Korzici te u sve četiri jedinice u prekomorskim teritorijima. No, prognozirali su da bi ovim izborima mogli osvojiti svih 26 regija.

Regionalni, a nacionalni

Agencije javljaju o slabom izlasku birača - jučer ih je kod kuće ostalo čak 52 posto. Takav je loš rezultat očekivan, zbog pada vjere birača u sposobnosti političara da riješe probleme proizašle iz krize.

- Rijetko su jedni regionalni izbori bili tako nacionalni. Posljednji izbori prije predsjedničke utrke mogli bi izmijeniti politički krajolik - stoji u uvodniku ljevičarskog dnevnika Liberation.

To posebno vrijedi budući da je stranka ekstremne desnice Nacionalni front ostvarila rezultat bolji od očekivanog - dobili su 11,7 posto.

Poruka koju će izbori poslati pomno će se pratiti i izvan zemlje jer bi mogla utjecati na tempo reformi te pokazati budućnost ključnih članova vlade, poput ministrice gospodarstva Christine Lagarde i premijera Francoisa Fillona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 22:00