PRVA ZAJEDNIČKA MOLITVA

Sastali se Papa i čelnik anglikanaca Welby: Zauzet će se za zaštitu obitelji i borbu protiv siromaštva i ratova

 AFP

VATIKAN - Prvi put nakon izbora, Papa je u petak srdačno primio novog poglavara Anglikanske crkve Justina Welbyja, što je bila prigoda da potvrde svoju zajedničku potporu borbi protiv siromaštva i ratova, a za papu Franju da zatraži više jedinstva u obrani života i obitelji.

Canterburyjski nadbiskup, duhovni poglavar 80 milijuna vjernika u 165 zemalja, u pratnji supruge Caroline sastao se sa Svetim Ocem prije molitve s njim i sa stotinjak čelnika dviju Crkava - među kojima su i anglikanci koji su prešli na katoličanstvo - u kapeli Redemptoris Mater u Apostolskoj palači.

Ondje su zajedno molili za žrtve "civilnih sukoba, napose na Bliskom istoku". "Gospodine, oslobodi nas oholosti i nesnošljivosti, svega što nas može priječiti da se ujedinimo u Bogu", rekao je Justin Welby.

Tijekom susreta koji je ocijenjen "veoma srdačnim" i kojemu je prethodio zajednički objed, primas je rekao da se "osjeća kao kod kuće" i da nalazi snažno nadahnuće u "katoličkom socijalnom nauku".

Justin Welby je izrazio nadu da "kratak vremenski razmak" između njihovih inauguracija (u ožujku) također može "pridonijeti pomirbi". "Kod mnogih, istaknuo je, primjećuje se nova težnja prema jedinstvu svih kršćana".

Premda su pitanja poput ređenja žena i mjesta homoseksualaca duboko podijelila anglikansku zajednicu, papa Franjo je naglasio važnost "zajedničkog svjedočenja" u "promicanju kršćanskih vrijednosti u društvu koje, čini se, dovodi u pitanje i same temelje suživota".

Spomenuo je "poštovanje svetosti ljudskog života i postojanost institucije obitelji utemeljene na braku".

"Zajedno biti glas siromašnih" je još jedan cilj koji Papa dijeli s primasom koji je izrazio želju da dvije Crkve brane one "koji su marginalizirani - ponekad i čitavi narodi - zbog krize".

Papa je pohvalio napore za "rješenje sukoba", istaknuvši da je "zatražio od (sirijskih) vlasti da pronađu mirno rješenje".

Anglikanci su pozitivno ocijenili prve korake pape Franje prema jačanju duha zajedništva u Crkvi i prema ekumenizmu.

Justin Welby (57), oženjen i otac petero djece, radio je kao menadžer u naftnoj industriji i dobar je poznavatelj Afrike.

Primas je zauzeo pragmatično stajalište rekavši da je za ređenje žena ali da se protivi braku osoba istog spola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 09:09