OŠTRE KRITIKE

Saudijske vlasti ne zanima što se događa strancima

Ne postoje ni minimalni uvjeti za borbu protiv porobljavanja

RIYAD - Vlasti u Saudijskoj Arabiji uglavnom ignoriraju ispovijesti zlostavljanih stranih radnika. Prema izvješću američkog State Departmenta o traffickingu iz 2005., Saudijska Arabija ne zadovoljava ni minimalne uvjete u borbi potiv krijumčarenja i porobljavanja ljudi, što je izuzetno prisutno.

Riječ je o zemlji u koju je lakše doći nego otići. Stranim radnicima tamo se dokumenti uzimaju čim stignu, a zemlju ne mogu napustiti bez putovnice i izlazne vize, zbog čega su mnogi od stranca osuđeni ostati kod poslodavaca koji ih zlostavljaju.

Bez dokumenata ne mogu dobiti ni novi posao, osim na crnom tržištu, gdje su još nezaštićeniji. Poslodavci to dobro znaju, pa ih često ne plaćaju mjesecima, ili plaćaju manje nego što je dogovoreno te osiguravaju smještaj u neljudskim uvjetima.

Tisuće pod mostovima

Agencija France Presse ovog je mjeseca objavila šokantnu priču o tisućama stranaca koji spavaju ispod mostova u Jeddahu, nadajući se da će ih policija uhititi i deportirati jer im je to zapravo jedini način da se vrate kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 22:50