PODRŠKA

Šef delegacije EU u BiH pozdravio hrvatski non-paper koji u SDA smatraju ‘oktroiranim‘

Taj neslužbeni dokument ističe da bi EU trebala biti jače angažirana u BiH kako bi joj pomogla u odlučnijoj provedbi reforma
Johann Sattler
 Elvis Barukcic/AFP

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler pozdravio je u subotu non-paper koji je Hrvatska podnijela tijelima EU kao osnovu za novu raspravu o stanju u BiH opisavši taj dokument kao dodatni poticaj za provedbu nužnih reformi.

"Pozitivna je stvar inicijativa Hrvatske, ali i pojačan angažman ostalih zemalja EU", kazao je Sattler u intervjuu za sarajevsko "Oslobođenje".

Dokument što ga je europskim kolegama početkom tjedna u Bruxellesu predstavio hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman pomoći će vođenju "fokusirane rasprave", ocijenio je Sattler.

Iako je istaknuo da se ne može predvidjeti što će ta rasprava donijeti, Sattler je kazao da je i to na tragu snažnijeg angažiranja EU u BiH i regiji.

Hrvatski non-paper i BiH, kako je ranije ustvrdio Grlić Radman, dobro je prihvaćen među ministrima vanjskih poslova članica EU i poslužit će tijekom planirane rasprave o stanju u BiH koja se očekuje na narednom sastanku šefova diplomacija europskih država.

Taj neslužbeni dokument ističe da bi EU trebala biti jače angažirana u BiH kako bi joj pomogla u odlučnijoj provedbi reforma iz preporuka Europske komisije koje su preduvjet da bi dobila status kandidata za članstvo u EU.

"Želimo predstaviti BiH kao važno pitanje za Europsku uniju koja bi trebala biti vidljivija na geopolitičkom prostoru jugoistoka Europe", pojasnio je Grlić Radman smisao nove hrvatske inicijative koja, uz ostalo, podsjeća i na potrebu izmjene izbornog zakona BiH o čemu se u toj zemlji žustro raspravlja no za sada bez konkretnih rezultata.

HDZ BiH i Stranka demokratske akcije na suprotstavljenim su pozicijama u odnosu na očekivane izmjene izbornih pravila jer se ne mogu dogovoriti o tome je li prioritetnije osigurati pravo Hrvata da sami biraju svoje predstavnike u Predsjedništvu BiH i Domu naroda parlamenta Federacije BiH ili ukloniti odredbe koje diskriminiraju građane u izbornom procesu temeljem njihove etničke pripadnosti i prebivališta.

Hrvatska diplomacija kao i država daju pak odlučnu potporu zahtjevima HDZ BiH.

Potpredsjednik SDA Denis Zvizdić je ranije ovog tjedna negativno komentirao hrvatski non-paper opisujući ga kao "oktroirani dokument" kojim se nešto pokušava postići bez konzultacija s tijelima vlasti u BiH.

Sattler je komentirajući tu činjenicu kazao da su i promjene izbornog zakona i provedba svih 14 preporuka Europske komisije podjednako važni te na svemu tome treba sustavno raditi jer sljedeća godina donosi veliku priliku za BiH koju ta zemlja mora iskoristiti.

Postoji jasno strateško opredjeljenje u odnosu prema BiH koji EU dijeli sa SAD, rekao je.

"Ni EU niti SAD neće dopustiti bilo kakvo podrivanje teritorijalnog integriteta I suvereniteta ove države i nećemo pristati na bilo kakve dogovore koji bi udaljili BiH od njezinog europskoga puta. To mora biti jasno", kazao je austrijski diplomat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:55