OTOK PROMJERA 100 KM

Senzacionalno otkriće: Atlantida se nalazi na močvarnom području južne Španjolske

Atlantida je nestala u razornom tsunamiju, pokazuju prva istraživanja skupine znanstvenika predvođena prof. Richardom Freundom

NORTHAMPTON - Mitska Atlantida, grad koji je nestao pod površinom mora tijekom samo jednog dana i noći, kako je to opisao Platon, možda se nalazio na području današnje Španjolske. National Geographic je sinoć objavio da je međunarodna skupina stručnjaka predvođena američkim arheolozima u močvarnom području južne Španjolske uspješno tragala za Atlantidom.

Grad je nestao, pretpostavlja se, kada ga je potopio razorni tsunami.

U atlantskom, južnom dijelu Španjolske, nedaleko grada Cadiza, posljednje dvije godine je tim arheologa, predvođen Richardom Freundom, profesorom sa sveučilišta Hartford u Connecticatu radio opsežna istraživanja čiji ishod ih je naveo da zaključe da su pronašli drevnu Atlantidu.

Pri istraživanju močvarnog područja nacionalnog parka Donana stručnjaci su koristili digitalno mapiranje, podzemne radare, raznovrsnu podvodnu tehnologiju i satelitske fotografije kako bi potvrdili pretpostavke da je Atlantida nestala pod morskim valovima.

"To je snaga tsunamija", rekao je profesor Richard Freund dodajući da je "teško razumjeti da val može izbrisati otok promjera sto kilometara".

Jedan od najvećih tsunamija u tom području, veličine današnjih desetorokatnica, pogodio je Lisabon 1755. godine.

U središnjoj Španjolskoj je otkriven i čudan niz “memorijalnih gradova” kazao je Freund pojašnjavajući kako su ih po uzoru na Atlantidu gradili stanovnici izbjegli s potopljenog otoka što je znanstvenike učvrstilo u uvjerenju da su blizu Cadiza pronašli “glavni grad”. Ljudi izbjegli s Atlantide, smatra Freund, na kopnu su gradili nove gradove, a baš je pronalazak spomen-gradova uvjerio glavnog istraživača da je riječ o Atlantidi.

"Pronašli smo nešto što još nitko nije vidio, nešto što nam daje dodatnu vjerodostojnost, posebno u arheologiji, i cijeloj priči daje puno više smisla", tumači profesor Freund.

O Atlantidi kao otoku smještenom ispred “Heraklovih stupova”, kako se Gibraltarski tjesnac nazivao u Antici, pisao je grčki filozof Platon. Platonovi opisi znanstvenike su naveli da se fokusiraju na spoj Atlantika i Mediterana u potrazi za Atlantidom. Njegovi "Dijalozi" iz 360 godine prije Krista jedini su poznati povijesni izvor o tom mitskom gradu. Platon je zapisao da je otok nazvan Atlantida "u jednom danu i noći... nestao u morskim dubinama".

Istraživači predvođeni profesorom Freundom nastavit će iskapanja na tom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:06