TRAŽE VLASNIKA

SENZACIONALNO OTKRIĆE U ŽIDOVSKOM GETU PRETVORILO SE U PRAVU ZAGONETKU Obitelj u podrumu kuće pronašla neprocjenjivu kolekciju novčića

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 21.07.2019. u 11:43

December 3, 2018 - Caesarea, Israel - ROBERT KOOL, Curator of Coins for the Israel Antiquities Authority, displays a cache of rare gold coins and a 900 year old gold earring discovered at the Port of Caesarea during extensive excavation and conservation work. The treasure, a small bronze pot holding 24 gold coins and a gold earring, was uncovered just days ago hidden between two stones in the side of a well in a neighborhood dating to the Abbasid and Fatimid periods, some 900 years ago. Archaeologists from the Israel Antiquities Authority elaborated; ''The cache is a silent testimony to one of the most dramatic events in the history of Caesarea - the violent conquest of the city by the Crusaders. Someone hid their fortune, hoping to retrieve it - but never returned.'' The coins in the cache dating to the end of the eleventh century, link the treasure to the Crusader conquest of the city in the year 1101. According to contemporary written sources, most of the inhabitants of Caesarea were massacred by the army of Baldwin I (1100–1118), King of the Crusader Kingdom of Jerusalem., Image: 400093532, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press
Profimedia, Zuma Press

Ilustracija

 

Drevno blago traži svog vlasnika: otkriće tisuća zlatnih i srebrnih kovanica u podrumu starog židovskog geta u Mađarskoj mjesecima je prava zagonetka za povjesničare.

Prizor je dostojan pravog romana - radnja se događa u veljači u podrumu kuće u Keszthelyju, gradiću na obali Balatona.

"Polako smo iskopali oko pet staklenih posuda, brižljivo zatvorenih, i jedna je pokazala nevjerojatan prikaz, kao u bajci: tisuće kovanica", prepričavaju stanovnici kuće s blagom.

Željeli su ostati anonimni, ali su svoje otkriće ispričali u pismu poslanom AFP-u. Sveukupno su otkrili 2800 kovanica, iz vremena antike do 20. stoljeća.

"Nadamo se da će se jednog dana blago vratiti onima kojima i pripada", napisali su u pismu.

U međuvremenu, blago je dano na brigu lokalnom muzeju, gdje će biti izloženo do kraja ljeta, u nadi da će pobuditi sjećanja i svjedočanstva među stanovnicima Keszthelyja.

"Radi se o kolekciji neprocjenjive vrijednosti, jedinstvene u svojoj raznolikosti i količini. Može nam pomoći da proširimo naše znanje o holokaustu", kazao je povjesničar i direktor muzeja Balint Havasi.

Povijest blaga, objašnjava Havasi, usko je povezana s turbulentnim razdobljima mađarske povijesti: kolekcija je bila sakrivena u kuću koja je nekada bila unutar geta u kojem su od svibnja 1944. bili zatočeni tamošnji Židovi.

Novčiće su zasigurno sakrili židovski vlasnici prije nego su započele deportacije Židova u logore, uvjeren je Havasi.

Polovica kovanica iskovana je u rimskom razdoblju, a druga polovica su kovanice iz cijelog svijeta, iz Francuske prije i poslije revolucije 1789., carske Rusije, ali i Južne Amerike, Afrike, Azije i britanske Indije, objašnjava arheolog i numizmatičar Ferenc Redo.

Ugravirani nakit pronađen u staklenkama mogao bi povjesničarima pomoći u identifikaciji vlasnika i kolekcionara i trenutno misle da bi se moglo raditi o jednoj poljskoj obitelji, židovskim trgovcima koji su u taj grad došli prije rata.

Gotovo svi Židovi iz tog gradića, u kojem su predstavljali 15 posto stanovništva, skončali su u nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitzu. Od 829 deportiranih samo je preživjelo njih 64. Sada u Keszthelyiju živi tek 10 Židova.

U nacističkim logorima je pogubljeno oko 600.000 mađarskih Židova. Od tog broja, u samo dva mjeseca njih 450.000 je deportirano u Auschwitz uz pomoć mađarskih milicija.

Ukoliko se ne javi nitko tko bi položio pravo na to blago, pripasti će mađarskoj državi.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo