RAT U UKRAJINI

Zaokret u Americi, Kijevu stiže veliki poklon: ‘Tada bi svi ruski vojnici bili u ukrajinskom dometu!‘

Najznačajnije događaje rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu
Sustav ATACMS
 Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia

Ključni događaji:

- Ukrajinci potvrdili: U napadu na sjedište Crnomorske flote koristili smo Storm Shadow

- Poljski predsjednik: Izjave premijera o obustavi isporuke oružja izvučene iz konteksta

- Izvori tvrde: SAD će Ukrajini poslati rakete ATACMS

- Nakon raketnog, kibernetički napad 'bez presedana' na Krimu

- Uništeno sjedište Crnomorske flote, Ukrajina preuzela odgovornost

- Ruski napad na Kurahove zapadno od Donjecka, ozlijeđeno 13 osoba

- Biden Zelenskom: SAD će održati snažnu potporu Ukrajini

22:00

Ukrajinci potvrdili: Rakete Storm Shadow korištene u napadu na sjedište Crnomorske flote

Ukrajina je koristila projektile Storm Shadow za napad na sjedište Crnomorske flote, rekle su zračne snage te zemlje za Sky News.

Jedan ruski vojnik još uvijek se vodi kao nestao nakon napada koji je zgradu flote u Sevastopolju ostavio u plamenu.

Najmanje jedan projektil pogodio je stožer, a ruski dužnosnici izvijestili su da je navodno oboreno još pet projektila.

Odluka o isporuci raketa britanske i francuske proizvodnje, također poznatih kao SCALP, jedna od najznačajnijih isporuka zapadnog oružja Kijevu, a strahovalo se da bi se to oružje dugog dometa moglo koristiti na ruskom teritoriju.

Britanija i Francuska složile su se isporučiti projektile od svibnja odnosno srpnja ove godine.

20:05

Mediji: Biden Zelenskog izvijestio o isporuci ATACMS-a

Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će Washington opskrbiti Kijev projektilima ATACMS dugog dometa, izvijestio je NBC News u petak, pozivajući se na tri američka dužnosnika i jednog zastupnika u Kongresu.

Kijev već dulje traži od Bidenove administracije vojne taktičke raketne sustave (ATACMS) kako bi njima napadali i ometati opskrbne linije, zračne baze i mrežu željeznica na teritoriju koji je okupirala Rusija.

Zelenski je u četvrtak posjetio Washington da bi razgovarao s Bidenom. SAD je tom prigodom najavio novi paket vojne pomoći Kijevu u iznosu od 325 milijuna dolara.

No, savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan rekao na konferenciji za novinare u četvrtak da će SAD Ukrajini isporučiti "važne" sustave za protuzračnu obranu, ali "za sada" ne i projektile dalekog dometa ATACMS koje Kijev traži.

Pentagon u petak nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Reuters je ranije izvještavao o tome da Bidenova administracija razmatra slanje ATACMS-a Ukrajini, čiji je doseg 306 kilometara.

Sustavi ATACMS dizajnirani su za napade prilično udaljene od prve crte bojišnice.

Biden je uvjerio Zelenskiog u četvrtak da će se snažna američka podrška za odbijanje ruskih agresora nastaviti unatoč protivljenju nekih republikanskih zastupnika koji se ne slažu sa slanjem milijarda dolara pomoći.

18:52

Vojni analitičar: S ATACMS-om bi svi ruski vojnici u Ukrajini bili u dometu

Vojni analitičar Sean Bell komentirao je najavu anonimnih izvora o američkom zaokretu u vezi opskrbe Ukrajine raketama ATACMS. Naime, kako su dužnosnici rekli NBC-u, SAD će isporučiti "mali broj" raketnih sustava ATACMS (Army Tactical Missile System) dugog dometa Ukrajini, ali ne precizirajući vremenski okvir.

Zapad je dugo bio nervozan kada je isporuka tih projektila u pitanju, no to je stajalište omekšalo kako je rat odmicao, rekao je Bell.

"Srećom, mogu se lansirati iz raketnog sustava HIMARS, tako da Ukrajinci već imaju lansere za njih, (SAD osigurava) samo rakete", navodi Bell.

Ti projektili, kako kaže, "svakog ruskog vojnika u okupiranoj Ukrajini stavljaju u domet tih projektila i to je stvarno zanimljiva vojna sposobnost".

Također kaže da je do ovog obrata na američkoj strani vjerojatno došlo zahvaljujući žestokoj kampanji ukrajinskog predsjedniak Volodimira Zelenskog tijekom njegova putovanja u Washington.

"Sama činjenica da su neke od njih gotovo sigurno stavili na stol izravna je posljedica apela predsjednika Zelenskog", zaključio je Bell.

17:41

Poljski predsjednik: Izjave premijera o obustavi isporuke oružja Ukrajini izvučene su iz konteksta

Poljski predsjednik Andrzej Duda izjavio je da su mediji riječi poljskog premijera Mateusza Morawieckog o obustavi isporuke oružja Ukrajini protumačili na "najgori mogući način".

"Po mom mišljenju, premijer je rekao sljedeće: Nećemo prebaciti novo oružje koje sada kupujemo za modernizaciju poljske vojske u Ukrajinu", rekao je Duda, dodajući da kao šef države ne vjeruje da Poljska može isporučiti svoje novo oružje kupljeno za "milijarde dolara za jačanje poljske vojske i poljske sigurnosti" bilo kome.

Naglasio je da Poljska ima ugovore za opskrbu Ukrajine samohodnim haubicama Krab, kao i streljivom i borbenim inženjerijskim vozilima. Duda je dozvolio mogućnost da bi Poljska u budućnosti mogla prebaciti svoje staro oružje u Ukrajinu.

Morawiecki je prije dva dana rekao da Poljska više ne isporučuje oružje Ukrajini, već se fokusirala na naoružavanje vlastite vojske.

Američko ministarstvo obrane, komentirajući riječi Morawieckog, izjasnilo se da svaka zemlja ima pravo sama odlučiti koju će razinu potpore pružiti Ukrajini. Glasnogovornik Pentagona, brigadni general Patrick Ryder, također je naglasio značajnu vojnu i humanitarnu pomoć koju je Poljska već pružila Ukrajini.

Poljska je Ukrajini isporučila više od 3 milijarde eura vojne pomoći od početka ruske invazije, uključujući streljivo, oklopna vozila i sovjetske borbene zrakoplove.

17:14

Izvori tvrde: SAD će Ukrajini poslati 'mali broj' projektila ATACMS

SAD će isporučiti "mali broj" ATACMS (Army Tactical Missile System) raketnih sustava dugog dometa Ukrajini, rekli su dužnosnici za NBC News.

Trojica dužnosnika, koji su željeli ostati anonimni, kažu da će biti poslana neodređena količina oružja, ali nisu naveli vremenski okvir.

Ukrajina već dugo traži isporuku ovog raketnog sustava, koji bi Kijevu dao mogućnost napada na ciljeve s udaljenosti od oko 450 kilometara.

Američki dužnosnici do sada su inzistirali na tome da je ovaj sustav "na stolu" kao mogućnost, ali da je malo vjerojatno da će biti uključen u najnoviji paket podrške.

Dužnosnici su prethodno izjavili da SAD nema dovoljne velike zalihe viška ATACMS-a, koji imaju veću nosivost od tradicionalnih sustava, da bi ih dostavio Ukrajini.

Također, neki u Washingtonu su se opirali opskrbi Kijeva tim oružjem iz straha da bi to pridonijelo eskalaciji rata s Rusijom.

16:43

Ukrajinski izvor: 'Za napad na Crnomorsku flotu koristili smo zapadne projektile'

Ukrajina je za napad na sjedište ruske Crnomorske flote na Krimu koristila rakete koje je isporučio Zapad.

Izvor iz ukrajinskih zračnih snaga rekao je za BBC da su lansirane krstareće rakete Storm Shadow, poznate i kao SCALP, što je njihova francuska inačica.

Prošlog su tjedna Ukrajinci koristili iste projektile u napadu na vojnu bazu na Krimu, pri čemu su oštećeni ruska podmornica i desantni brod.

16:37

Nakon raketnog, kibernetički napad 'bez presedana' na Krimu

Krim je pogođen kibernetičkim napadom "bez presedana" nakon raketnog napada na sjedište Crnomorske flote u Sevastopolju, objavio je na Telegramu Oleg Krjučov, savjetnik ruskog guvernera regije.

"Kibernetički napad bez presedana na krimske pružatelje internetskih usluga", naveo je on.

"Detektiramo prekide u internetu na poluotoku", dodao je.

Sve službe rade na otklanjanju problema.

Prekid interneta nije potvrđen i još nije jasno što ga je moglo uzrokovati.

16:33

Ukrajina preuzela odgovornost za napad na stožer Crnomorske flote

Ukrajinska vojska priznala je da stoji iza napada na sjedište Crnomorske flote u krimskoj luci Sevastopolj ranije u petak.

Nisu otkrili nikakve pojedinosti o udaru, osim što su dodali da je bio "uspješan".

Najmanje jedan projektil pogodio je zgradu, a pet su navodno oborili ruski sustavi protuzračne obrane.

Jedan ruski vojnik je nestao nakon udara koji je izazvao požar u sjedištu flote.

15:27

Zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga: 'Zahvaljujem našim pilotima!'

General Mikola Oleščuk, zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga, sugerirao je na Telegramu da su njegove jedinice bile izravno uključene u napad na stožer ruske crnomorske flote u Sevastopolju.

"Rekli smo vam da će toga biti još... dok okupatori dolaze k sebi u Melitopolju i dok se oglašavaju sirene za zračnu uzbunu u Sevastopolju, dopustite mi da još jednom zahvalim pilotima Zračnih snaga!" napisao je na Telegramu.

14:21

Kremlj: Jedan vojnik ubijen je u ukrajinskom napadu na stožer crnomorske mornarice

Jedan vojnik ubijen je u ukrajinskom raketnom napadu na sjedište ruske crnomorske mornarice u Sevastopolju , priopćilo je u petak rusko ministarstvo obrane.

Ministarstvo je u izjavi navelo da je protuzračna obrana oborila pet projektila usmjerenih na Sevastopolj, prenosi Reuters. Te tvrdnje tek treba neovisno provjeriti.

12:58

Građani u panici, sjedište Crnomorske flote je uništeno

Iako je lokalni guverner Mihail Razvožajev građanima Sevastopolja zabranio da na društvene mreže objavljuju snimke napada na lučki grad, na Telegramu i Twitteru ipak je procurio nekoliko videa. Na njima se jasno vidi da je sjedište Crnomorske flote gotovo uništeno. Ukrajinski projektili pogodio je, kako se čini, točno 'u sridu'. Broj žrtava je još uvijek nepoznat, ali lokalni mediji navode da je desetak vozila Hitne pomoći pojurilo prema mjestu incidenta.

- Sve hitne službe stigle su na mjesto događaja. Još nemam podatke o žrtvama. Molimo ostanite mirni - rekao je Razvožajev koji je usput upozorio da je moguć još jedan napad.

- Molim vas, ne putujte u centar grada. Ne napuštajte zgrade - napisao je na Telegramu.

- Na zvuk sirene, svi koji su u blizini stožera flote trebaju krenuti prema skloništima.

12:33

Ukrajina napala sjedište ruske crnomorske flote na Krimu

Stožer ruske Crnomorske flote u Sevastopolju bio je izložen raketnom napadu, rekao je u petak guverner Mihail Razvožajev.
"Neprijatelj je lansirao raketni napad na sjedište flote. Fragment je pao u blizini Kazališta Lunačarski... Sve operativne službe su izašle na mjesto incidenta. Podaci o žrtvama se razjašnjavaju. Molimo ostanite mirni. I ne objavljujte fotografije i video zapise ”, rekao je Razvožajev na Telegramu.

Na ulicama lučkog grada na Krimu nastala je panika, a iznad Sevastopolja nadvio se gusti crni dim.

- Rakete su nam letjele iznad glava, a onda su se čule jake eksplozije.

11:53

Zelenski tvrdi da ima tajni plan

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, u razgovoru s novinarima u Washingtonu, obećao je da će osloboditi grad Bahmut, a onda je najavio i tajni plan za ponovno zauzimanje još dva grada, piše The Telegraph.

"Obećajem vam, deokupirat ćemo Bahmut", navodno je rekao Zelenski. “Mislim da ćemo deokupirati još dva grada”, dodao je. “Neću vam reći koje gradove, oprostite. Imamo plan. Vrlo, vrlo opsežan plan.”

Tijekom prošlog tjedna Kijev je najavio oslobađanje dvaju naselja, Kliščivke i Andrivke, na putu do ratom pogođenog grada Bahmuta koji je, podsjećamo, vidio neke od najžešćih borbi u ratu.

Zelenski je u Washingtonu također najavio da će Ukrajina zajedno sa SAD-om započeti proizvodnju oružja. “Ukrajina će moći proizvoditi, posebice, protuzračnu obranu. Pripremamo se stvoriti novi obrambeni ekosustav zajedno sa Sjedinjenim Državama kako bi osigurali slobodu i zaštitu našim građanima", poručio je.

10:32

Zelenski osigurava 325 milijuna dolara nove američke pomoći

'Podrška SAD-a bila je od vitalnog značaja za Ukrajinu, a ako ne dobijemo novu pomoć, izgubit ćemo rat', rekao je Zelenski tijekom posjeta Washingtonu.

Zelenski je također širio optimizam o napretku rata, no nije mogao izbjeći pitanja o silnim novcima koje je dobivao od SAD-a tijeko 19 mjeseci borbe protiv ruskih snaga.

Ukrajinski čelnik dobio je daleko tiši prijem od herojske dobrodošlice koju mu je prošle godine priredio Kongres, ali je dobio i općenito pozitivne komentare o sljedećoj rundi američke pomoći za koju kaže da mora spriječiti poraz.

10:09

Zelenski stigao u prvi posjet Kanadi

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je stigao u svoj prvi posjet bliskoj saveznici Kanadi, gdje mu je zajamčena toplija dobrodošlica od one koju je dobio od nekih američkih političara skeptičnih u pogledu dodatne vojne pomoći.

Kanada je jedan od najvjernijih pristaša Kijeva u ratu protiv Rusije i trebala bi tijekom posjeta objaviti da šalje više oružja Ukrajini, prema vladinu dužnosniku.

"Kanada će i dalje podupirati Ukrajinu koliko god bude potrebno i uvijek ćemo čvrsto braniti vladavinu prava i poredak temeljen na međunarodnim pravilima", rekao je premijer Justin Trudeau novinarima u četvrtak u New Yorku.

Zelenski bi se trebao obratiti parlamentu u Ottawi, a zatim održati konferenciju za novinare s Trudeauom. On se virtualno obratio kanadskom parlamentu u ožujku 2022.

Ihor Mihalhišin, izvršni direktor lobističke skupine Ukrajinsko kanadskog kongresa, rekao je da je Kanada utjecajna s obzirom na članstvo u G7 i NATO-u te istaknuo da sve kanadske političke stranke podupiru Ukrajinu.

U Kanadi živi 1,4 milijun ljudi ukrajinskog podrijetla, populacija treća po veličini poslije Ukrajine i Rusije.

Zelenski je u četvrtak u Washingtonu apelirao na američke zastupnike za nastavak potpore u jeku dvojbi republikanaca oko toga treba li Kongres odobriti novi krug pomoći.

Premda nema takvih podjela u Kanadi, ona nema financijske moći ni vojne rezerve Sjedinjenih Država, Njemačke i drugih velikih podupiratelja.

Od početka 2022. Kanada je Ukrajini izdvojila više od 8 milijardi kanadskih dolara (5,9 milijardi dolara), uključujući više od 1,8 milijardi kanadskih dolara vojne pomoći.

Dužnosnik kanadske vlade rekao je da će svota ugovora za oružje koju će Trudeau vjerojatno objaviti u petak biti veća od 33 milijuna kanadskih dolara koje je Ottawa najavila u nedjelju za pomoć Kijevu u kupnji raketne obrane.

Dužnosnik je želio ostati anoniman jer još nisu dogovoreni posljednji detalji.

David Perry, sigurnosni analitičar pri Kanadskom institutu za globalna pitanja, rekao je kako očekuje da će Ottawa kao dio ugovora o naoružanju ponuditi više vozila za borbenu potporu i obuku za ukrajinske pilote na borbenim zrakoplovima F-16.

10:08

Drugi brod sa žitom napustio ukrajinsku crnomorsku luku

Drugi teretni brod Aroyat napustio je ukrajinsku crnomorsku luku Čornomorsk nakon utovara žita, rekao je izvor iz industrije u petak.

Brodovi za rasuti teret Resilient Africa i Aroyat stigli su u Ukrajinu u subotu i trebali su isploviti nakon utovara gotovo 20.000 tona pšenice za Afriku i Aziju.

Brod Resilient Africa napustio je Ukrajinu u utorak s utovarenih 3000 metričkih tona pšenice.

Utovari su test sposobnosti Ukrajine da ponovno otvori pomorske rute nakon što je dogovor uz posredovanje UN-a da se Ukrajini omogući izvoz žitarica propao pošto se Rusija povukla.

Ukrajina je prošli mjesec najavila "humanitarni koridor" u Crnom moru kako bi oslobodila brodove zaglavljene u svojim lukama otkako je Rusija napala zemlju u veljači 2022. i kako bi zaobišla propali dogovor.

Moskva je pokrenula česte napade bespilotnim letjelicama i projektilima na ukrajinsku infrastrukturu za izvoz žitarica.

Tri morske luke Odese, uključujući Čornomorsk, isporučile su desetke milijuna tona žitarica za vrijeme ruske invazije prema dogovoru uz posredovanje UN-a.

Pet od nekoliko brodova koji su bili zaglavljeni u Odesi dosad je napustilo luku koristeći privremeni koridor koji obuhvaća zapadnu obalu Crnog mora u blizini Rumunjske i Bugarske.

U dogovoru o žitaricama u Crnom moru posredovali su UN i Turska u srpnju 2022. radi borbe protiv globalne prehrambene krize pogoršane ruskom invazijom na Ukrajinu.

Ukrajina i Rusija su među najvećim svjetskim izvoznicima žitarica.

06:08

Biden Zelenskom: SAD će održati snažnu potporu Ukrajini

Američki predsjednik Joe Biden kazao je u četvrtak ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će SAD-a održati snažnu potporu Ukrajini u obrani od Rusije unatoč protivljenju nekih republikanskih zastupnika.

Sastanak Bidena i Zelenskog održao se u istočnoj sobi Bijele kuće, nakon kojeg je Biden rekao da će prvi američki tenkovi Abrams biti isporučeni Ukrajini sljedeći tjedan.

Također je rekao da će Washington uskoro poslati Ukrajini drugu bateriju protuzračne obrane Hawk koju je napravio Raytheon i prateću opremu.

Zelenski je zahvalio Bidenu na novom paketu vojne pomoći od 325 milijuna dolara u naoružanju i protuzračnoj obrani, rekavši da je to upravo ono što ukrajinskim vojnicima sada treba.

Rekao je da su se on i Biden složili oko konkretnih koraka za proširenje izvoza žitarica iz Ukrajine suočeni s ruskom blokadom i napetostima sa susjednom Poljskom.

Bidenov zahtjev za 24 milijuna dolara dodatnih sredstava za Ukrajinu za pomoć u plaćanju ukrajinske obrane i humanitarne pomoći do kraja godine je zaustavljen u borbi za proračun s republikanskim tvrdolinijašima u Zastupničkom domu.

Upitan kako prevladati protivljenje, Biden je rekao da je jedini način odobrenje Kongresa SAD-a. “Računam na dobru prosudbu Kongresa Sjedinjenih Država. Nema alternative", rekao je.

Republikanski senator Rand Paul, kritičar inozemne pomoći Ukrajini, rekao je za Fox Business News da je Ukrajina "korumpirani režim" i da se ratu ne nazire kraj.

"Baš kao što smo sada predani pomoći Ukrajini da se obrani, također smo predani pomoći im u oporavku i ponovnoj izgradnji u budućnosti, uključujući potporu reformama koje će se boriti protiv korupcije", rekao je Biden.

05:39

Ruski napad na Kurakhove zapadno od Donjecka, ozlijeđeno 13 osoba

U ruskom napadu na Kurakhove zapadno od Donjecka u blizini ukrajinske istočne fronte, ozlijeđeno je 13 osoba, uključujući jednu izvučenu ispod ruševina, priopćili su službeni izvori tog područja rano u petak.

Bila su dva udara na taj grad, što je izazvalo požar, kazao je načelnik Roman Padun u razgovoru za javni servis Suspilne. Nije naveo detalje o tome koje je oružje korišteno.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazuju nekoliko zgrada u plamenu. Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća.

Kurahove je u blizini Maryinke, grada u blizini crte bojišnice koji još uvijek drži Ukrajina, ali je pod ruskim napadom mjesecima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 06:11