TAMNA MRLJA

'SILOVAO ME MOJ DUHOVNI OTAC, NAVALIO JE NA MENE USRED ISPOVIJEDI!' Potres u Crkvi: Redovnice progovorile o seksualnim strahotama kroz koje su prošle

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 31.07.2018. u 00:00

, Image: 136192486, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Priča o seksualnom zlostavljanju redovnica od strane svećenika i biskupa eksplodirala je u javnosti. Svjedočanstva stižu iz cijelog svijeta, pokret #MeToo potaknuo je raspravu o onome o čemu se nije pričalo desetljećima.

Zahvaljujući istraživačkoj priči Associated Pressa više redovnica izašlo je u javnost i svojim svjedočanstvima bacile su novu tamnu mrlju na Crkvu.

- Pravila sam se da se to nije dogodilo. Taj događaj otvorio je jednu bolnu ranu u meni - ispričala je jedna redovnica za AP. Tajnu je skrivala skoro 20 godina.

Najgori trenutak njezina života dogodio se u - ispovjedaonici. Dogodilo se to 2000. godine, a svećenik je nasrnuo na nesretnu redovnicu usred ispovijedanja. Nakon silovanja nije se više usudila ići na ispovijed.

- Užasavala sam se gotovo svih svećenika. Nisam se bojala samo svog duhovnog oca, ali on je živio u drugoj državi...

Lavina se, u svakom slučaju zakotrljala. Ovog tjedna grupa redovnica iz Čilea osvanula je na nacionalnoj televiziji i ispričala kakve je strahote proživljavala u jednoj maloj župi. Nisu ih zlostavljali samo svećenici, već i druge redovnice. Sve su prijavile svojim nadređenima, ali odgovora s druge strane nije bilo...

Na drugom kraju svijeta, indijska redovnica prijavila je policiji biskupa i optužila ga za silovanje. Takav potez do prije godinu dana bio bi nezamisliv. U Africi je situacija još gora. Primjerice, dobro poznati svećenik iz Ugande Anthony Musaala poslao je pismo svojim nadređenima i upozorio ih da je čuo za 'romantične veze između svećenika i redovnica'. Za iskrenost je nagrađen - suspenzijom! Nije smio držati propovijedi sve do svibnja ove godine kada se ispričao za svoje riječi...

- Šutnja je predugo trajala i zato sam jako tužan i razočaran. Budimo realni, već dugi niz godina se znalo za ovo - rekao je Karlijn Demasure, jedan od vodećih stručnjaka po pitanju seksualnog zlostavljanja.

U Vatikanu je zavladao 'zavjet šutnje', odgovornost su prebacili na lokalne crkvene lidere, pa neka oni rješavaju probleme sa svećenicima silovateljima.

- Znate koji je problem? Svećenik će uvijek reći 'ona je to htjela' - rekao je Demasure dodavši da neželjene trudnoće također nisu tako rijetke.

- Uglavnom se to rješava pobačajem. Svećenik sve plati. On ima novca, redovnica nema...


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo