HASSAN AL KONTAR

SIRIJSKI IZBJEGLICA KONAČNO STIGAO U KANADU Mjesecima je bio zarobljen na malezijskom aerodromu: 'Ponovno mogu udisati svjež zrak'

 
 Profimedia, Press Association

Sirijski izbjeglica Hassan Al Kontar stigao je u Kanadu nakon što je sedam mjeseci proveo na malezijskom aerodromu, i još dva mjeseca u tamošnjem pritvoru. Na sebi je imao majicu kratkih rukava i japanke kad je stigao u hladni Vancouver, no nije mu smetalo. 37-godišnjak je izašao van na kišu prema svom novom domu, gdje mu je odobren azil i trajno prebivalište, javlja ABC.

To je jedva dočekao nakon što je na terminalu na malezijskom aerodromu zaglavio na čak sedam mjeseci.

'Za mene je posebno samo to što mogu ponovno hodati ulicom i udisati svjež zrak', rekao je.

Al Kontar je otišao iz Sirije 2006. kako bi izbjegao odlazak u vojsku. Nekoliko je godina radio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Zatim je izgubio radnu dozvolu i posao. Tada je bila 2011. i rat u Siriji se razbuktao, a on je od tada u bijegu. Deportiran je u Maleziju, gdje je dobio turističku vizu koja je trajala tri mjeseca. Nakon isteka te vize, pokušao se ukrcati na zrakoplov Turkish Airlinesa za Ekvador, no nisu mu to dopustili. Zatim je doletio u Kambodžu, no tamo su mu zaplijenili putovnicu i poslali ga natrag u Kuala Lumpur, na aerodrom. Kako su ga tamo smatrali ilegalnim imigrantom, nisu mu dozvolili da ponovno uđe u zemlju. Tako je zaglavio na aerodromu, na terminalu na kojem nema trgovina, pa se morao pouzdati u osoblje zračne luke. Oni su mu donosili hranu.

Sunce je vidio samo kad bi se pojavilo na prozoru aerodroma, a kad bi se svijetla ugasila, bio je potpuni mrak.

O svom je iskustvu objavljivao na društvenim mrežama, a ponekad se i šalio na račun svoje neobične situacije. Na Twitteru ga je počelo pratiti gotovo 20.000 ljudi, a njegov je slučaj privukao međunarodnu pažnju.

Hassan Al Kontar hugs Laurie Cooper after arriving in Vancouver after flying from Kuala Lumpur in Vancouver on Monday, Nov. 26, 2018., Image: 398529943, License: Rights-managed, Restrictions: World rights excluding North America, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association
Hassan Al Kontar i Laurie Cooper

Tako je dobio ponudu iz Kanade. Laurie Cooper mu je ponudila smještaj u svojoj kući u Whistleru. Ona je sa skupinom mještana ponudila pomoć, a udružila se sa Muslimanskim udruženjem British Columbia, no prikupljanje papirologije je trajalo mjesecima.

Dok se sve to odvijalo, Al Kontar je odveden u malezijski pritvor. Prijetila mu je deportacija u Siriju. U pritvoru je ostao dva mjeseca.

Kanadske je vlada surađivala s odvjetnikom kojeg je angažirala Laurie Cooper kako bi ispregovarali Al Kontarovo puštanje.

Kada je napokon stigao na kanadsko tlo, otišao je u kuću Laurie Cooper, gdje ga je čekala čista posteljina na krevetu, no kad je stigao, rekao je da je previše uzbuđen da bi spavao.

Ponuđen mu je i posao u jednom hotelu u Whistleru, na puno radno vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:29