OPSADA AMERIČKE AMBASADE

SITUACIJA IZMIČE KONTROLI Amerikanci šalju novih pet tisuća vojnika, vlada opća panika da sukob potpuno ne eskalira: 'Platit ćete visoku cijenu!'

Iraqi security forces are deployed in front of the US embassy in the capital Baghdad, after an order from the Hashed al-Shaabi paramilitary force to supporters to leave the compound on January 1, 2020.
#FGU89 - Thousands of Iraqi supporters of the largely Iranian-trained Hashed had encircled and vandalised the embassy compound yesterday, outraged by US air strikes that killed 25 fighters of the military network over the weekend. (Photo by AHMAD AL-RUBAYE / AFP)
AFP

 

Iran će platiti vrlo visoku cijenu, upozorio je američki predsjednik Donald Trump uoči Nove godine. To nije upozorenje, to je prijetnja, istaknuo je. Amerika se već sukobila s Iranom na tlu Iraka, u zračnim napadima u nedjelju na baze Kataib Hezbolaha u Iraku u kojima je ubijeno najmanje 25 vojnika.

To je bio američki odgovor na napad na veleposlanstvo SAD u Iraku u petak, za što SAD optužuje Iran. Trump je rekao da smatra Teheran “sasvim odgovornim” za napad. Američke snage su u nedjelju napale iračke vojnike, koji su dio proiranske vojne koalicije u Iraku. Zbog toga se danima održavaju veliki prosvjedi pred zgradom veleposlanstva SAD-a u Bagdadu. U međuvremenu su se prosvjednici povukli, ali šteta je ostala...

Jučer su stotine Iračana prosvjedovale pred američkim veleposlanstvom. Američke sigurnosne snage upotrijebile su suzavac kako bi protjerale prosvjednike, koji su zapalili zastavu SAD-a, prenijela je AFP.

Strah od nove eskalacije sukoba izaziva vijest da su Sjedinjene Države spremne poslati novih 4000 vojnika u Irak i na Bliski istok. Oko 750 američkih vojnika bit će odmah raspoređeno, a dodatne snage su spremne da ih pošaljemo u nekoliko idućih dana, objavio je u srijedu ministar obrane Mark Esper.

“Raspoređivanje vojske je odgovarajuća mjera opreza poduzeta kao odgovor na povišenu razinu prijetnje američkom osoblju i objektima, čemu svjedočimo danas u Bagdadu. SAD će zaštititi naš narod i interese bilo gdje na svijetu”, rekao je Esper, aludirajući na napad i velike prosvjede pred američkom ambasadom.

Napad

Još 2009. SAD je stavio Kataib Hezbolah na svoj popis terorističkih organizacija i označio Abu Mahdija al-Muhandisa kao globalnog terorista. Pentagon smatra da je Kataib Hezbolah čvrsto povezan s Iranskom revolucionarnom gardom te da iz Irana dobiva oružje i drugu opremu.

Sve je počelo u petak kad je napadnuta američka ambasada u Bagdadu u kojoj je ubijena jedna osoba, a ranjena četiri službenika ambasade. Ubijeni je američki kontraktor, zaposlenik tvrtke koja je radila za američke snage.

U nedjelju su Amerikanci, u odmazdu, iz zraka ubili 25 pripadnika Kataib Hezbolaha, odnosno Hašd al-Šabija, paravojne skupine u kojoj prevlast imaju proiranske snage. Njihovi pristaše uspjeli su prodrijeti u visoko osiguranu tzv. zelenu zonu u Bagdadu i najavljuju dugotrajne prosvjede, zahtijevajući povlačenje američkih trupa iz Iraka.

Zastave

Oko ambasade su postavili šatore. Kako javljaju agencije, iračke snage su jučer ujutro ponovno zatvorile pristup zelenoj zoni. U utorak su demonstranti palili američke zastave, uništavali nadzorne kamere i skandirali: “Smrt Americi!”, a nakon jučerašnjeg nastavka demonstracija počelo je polagano povlačenje prosvjednika. Trump je objavio na Twitteru da očekuju da Irak iskoristi svoje snage da zaštiti veleposlanstvo. Trump je zaprijetio da će Iran platiti vrlo visoku cijenu.

Američki državni tajnik Mike Pompeo ustvrdio je da su napad na američku ambasadu “orkestrirali teroristi”. Prozvao je Abu Mahdija al-Muhandisa, dozapovjednika skupine Hašd al-Šabi, čiji je sastavni dio Kataib Hezbolah.

Amerikanci su u nedjelju gađali Hezbolahove baze uz iračko-sirijsku granicu. Kataib Hezbolah tvrdi da ne stoje iza napada na ambasadu. U srijedu je iranski ajatolah Ali Hamnei strogo osudio američki napad na Kataib Hezbolah. Nove četiri tisuće američkih vojnika pojačanje su kontingentu od 14 tisuća Amerikanaca koji su od svibnja raspoređeni po zemljama Arapskog zaljeva uslijed jačanja napetosti između SAD-a i Irana.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo