KORONAVIRUS

SITUACIJA U ITALIJI SVE DRAMATIČNIJA Premijer u obraćanju naciji objavio da je potpisao novi dekret kojim cijela država postaje crvena zona

 AFP

Talijanski premijer Giuseppe Conte objavio je u ponedjeljak navečer na izvanrednoj konferenciji za novinare da sve mjere koje je dekretom proteklog vikenda uveo za Lombardiju i 14 drugih talijanskih provincija od utorka ujutro vrijede za teritorij čitave Italije, a sve u nastojanju da se obuzda širenje koronavirusa.

Kao što je poznato, Italija je najveće europsko žarište virusa Covid-19 i u toj su državi, prema posljednjim informacijama, preminule 463 osobe, a ukupno ih je zaraženo gotovo 8.000.

- Morat ćemo promijeniti naše navike. Najbolje bi bilo za sve da ostanu doma. Porast broja zaraženih je značajan, a velik je broj i umrlih. Svi se moramo odreći nečega za dobrobit Italije, a moramo to učiniti sada, rekao je između ostalog Conte pojašnjavajući zašto je proširio rigorozne mjere, koje uključuju radikalno ograničenje kretanja, na cijelu državu.

Restrikcije podrazumijevaju zabranu svih javnih okupljanja i ograničavanje svih kretanja osim onih neophodnih za posao i hitne situacije. Naređeno je zatvaranje svih kina, kazališta, teretana, disko klubova i pubova, otkazuju se sprovodi i vjenčanja te svi sportski događaji, uključujući i nogometne utakmice Serie A. Sve škole i sva sveučilišta neće raditi do 3. travnja, a kruzerima je zabranjeno pristajanje u većini luka.

- Ova odluka je nužna da zaštitimo naše najranjivije sugrađane, izjavio je Conte napominjući da će njezina provedba biti uspješna samo ako 'svi budemo surađivali i prolagodili se ovim strogim mjerama'.

- Nema više noćnog života. Ne možemo više dopustiti to, s obzirom da su noćni izlasci prave prilike za širenje zaraze, rekao je talijanski premijer.

Dosad je u 'crvenoj zoni' bilo oko 16 milijuna ljudi, a sada će u njoj biti 60 milijuna građana, što je mjera bez presedana u novijoj povijesti.

Europa je, inače, u ponedjeljak prešla granicu od 500 smrti povezanih s koronavirusom, uz 97 novih smrtnih ishoda u 24 sata u Italiji, prema podacima agencije France presse.

Italija, novim koronavirusom najzahvaćenija europska zemlja, u posljednja 24 sata zabilježila je 97 smrti, čime je ukupan broj od početka epidemije narastao na 463, prema službenim podacima koje su u ponedjeljak navečer objavile talijanske vlasti.

U Europi je od početka epidemije umrlo 511 osoba, 463 u Italiji, 21 u Francuskoj, 16 u Španjolskoj, četiri u Velikoj Britaniji, tri u Nizozemskoj, dvije u Švicarskoj i dvije u Njemačkoj.

Broj pozitivnih slučajeva je u Italiji narastao na 9172 - 1797 više u odnosu na nedjelju. Među njima je i 724 osoba koje su ozdravile.

Ako se isključe osobe koje su umrle i one koje su ozdravile, trenutačno je na virus pozitivno 7985 osoba.

Među njima je 5049 hospitalizirano, od kojih 733 na intenzivnoj njezi. Ukupno 2936 drugih osoba nemaju ili imaju samo blage simptome i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Većina pozitivnih slučajeva se nalazi na sjeveru zemlje, u Lombardiji koja je cijela u karanteni i najzahvaćenija je talijanska regija s 5469 slučajeva i 333 smrtnih ishoda. Slijede Emilia-Romagna s 1386 slučajeva i 70 smrtnih ishoda, te Veneto sa 744 slučajeva i 20 smrtnih ishoda.

Italija je od početka epidemije testirala 53.826 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:15