COVID-19

SITUACIJA U ITALIJI SVE TEŽA U posljednja 24 sata zabilježen najveći broj umrlih od koronavirusa dosad, više ih je nego u istom razdoblju u Kini

 AFP

Grčka je posljednja u nizu zemalja koje pokušavaju zaustaviti širenje koronavirusa zatvaranjem škola i fakulteta te otkazivanjem velikih javnih okupljanja, nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija kazala da bi se širenje virusa moglo spriječiti kad bi vlade diljem svijeta poduzele sve neophodne mjere, piše Guardian.

U četvrtak je tako i Grčka počela slijediti primjer Irana i Italije te zatvorila obrazovne institucije i otkazala sportske i druge javne događaje u trima zapadnim pokrajinama.

Broj zaraženih u Grčkoj popeo se na 31, a prema procjenama zdravstvenih djelatnika u sljedećim se tjednima očekuje značajniji porast broja zaraženih. 21 slučaj zabilježen je među putnicima koji su se nedavno vratili iz Izraela i Egipta.

Iz grčke nacionalne javnozdravstvene organizacije poručuju da dvodnevno zatvaranje institucija i otkazivanje okupljanja uključuje sve događaje pa tako i kazališne i kino predstave, muzeje i sportska događanja u dvjema regijama na poluotoku Peloponezu te na otoku Zakintosu.

Antička Olimpija, gdje bi se olimpijski plamen za Olimpijske igre u Tokiju 2020. trebao upaliti 12. ožujka, nalazi se upravo u jednoj od tih regija. Grčki olimpijski odbor objavio je da su značajno smanjili broj akreditacija za taj događaj na samo 'one apsolutno neophodne', a ograničena su i sva s time povezana događanja poput raznih proslava, večera i svečanosti.

Upozorenje šefa WHO-a

Mjere predostrožnosti u Grčkoj poduzete su nakon što je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao da bi se države trebale dobro pripremiti i pozvao vlade da odigraju svoju ulogu u zaustavljanju širenja virusa unutar svojih granica.

- Naša poruka vladama je sljedeća: ovo nije jednosmjerna ulica. Ne možemo vratiti ovaj virus. Vaše će aktivnosti odrediti smjer epidemije u vašoj zemlji, kazao je Ghebreyesus.

Iran je izvijestio da će podići kontrolne zone kako bi se smanjila putovanja među najvećim gradovima i pozvao svoje stanovništvo da smanje uporabu papirnatih novčanica. Naime, ova zemlja nastoji obuzdati širenje koronavirusa koji je ondje dosad usmrtio već 107 i zarazio više od 3.500 ljudi.

Iranski ministar zdravstva Saeed Namaki najavio je nove, drastične mjere i dodao da će škole i fakulteti ostati zatvoreni sve do Novruza, perzijske nove godine koja pada 20. ožujka.

Namaki je pozvao stanovništvo i da prilikom natakanja goriva u automobile ostanu u svojim vozilima i dopuste radnicima crpke da to učine umjesto njih, a sve kako bi se smanjilo širenje virusa.

Iran i Italija imaju najveću stopu smrtnosti od koronavirusa od svih zemalja osim Kine, odakle je epidemija i krenula krajem prošle godine.

Dosad je virusom Covid-19 zaraženo sveukupno 95.000 ljudi, a umrlo je više od 3.200 osoba.

Sve teže u Italiji

Talijanska vlada je u srijedu naredila zatvaranje svih škola i fakulteta nakon što se virus proširio na 19 od ukupno 20 regija. Prema najnovijim podacima objavljenima u četvrtak kasno poslijepodne, broj mrtvih u Italiji skočio je na 148, što znači da je u posljednja 24 sata umrla 41 osoba, što je najviše od izbijanja epidemije u toj državi. Broj zaraženih dosegnuo je 3.296.

Također je potvrđeno da će se sva sportska događanja, uključujući i utakmice Serie A, odigrati iza zatvorenih vrata i bez publike, a tako će ostati sve do 3. travnja.

Južnoafrička Republika posljednja je u nizu zemalja koja je potvrdila prvi slučaj zaraze koronavirusom i koji je također povezan s Italijom. Zaražen je 38-godišnji muškarac koji je putovao u Italiju zajedno sa suprugom i grupom od još 10 ljudi. Grupa se vratila natrag u Južnoafričku Republiku 1. ožujka nakon čega je muškarac otišao svojem liječniku sa simptomima koji su uključivali visoku temperaturu, glavobolju, upaljeno grlo i kašalj. U provinciju KwaZulu-Natal hitno je poslan tim liječnika i epidemiologa koji će nastojati pronaći sve kontakte zaraženog.

Stanje na Bliskom istoku

Diljem Bliskog istoka potvrđeno je više od 3.740 slučajeva zaraze, pa je palestinski ministar zdravstva proglasio izvanredno stanje u gradu Betlehemu na Zapadnoj obali i naložio da se zatvore sve džamije i crkve u tom području.

Iako na palestinskom teritoriju još nije potvrđen nijedan slučaj zaraze, vlasti su ipak otkazale sva sportska događanja u gradu kao i nastavu u školama.

Ove mjere uvedene su nakon što se počelo sumnjati da su četvorica Palestinaca zaražena virusom. Naime, palestinske vlasti objavile su da su četiri pozitivna testa poslali na dodatnu analizu u Izrael.

Palestinske vlasti kazale su i da je zbog opasnosti od koronavirusa u četvrtak zatvorena i Bazilika rođenja Isusova u Betlehemu za koju kršćani vjeruju da se nalazi točno na mjestu gdje je nekoć bila štalica u kojoj je rođen Isus. Palestinski ministar zdravstva rekao je i kako će zaustaviti sve turiste koji žele ući na Zapadnu obalu, no nije precizirao koliko će zabrana ulaska trajati.

Otkazani letovi

U četvrtak je i njemačka aviokompanija Lufthansa otkazala sve letove za Izrael do 28. ožujka nakon što su izraelske vlasti zabranile ulazak u zemlju svima koji nisu državljani Izraela i koji dolaze iz pet europskih zemalja u kojima je prisutan koronavirus, uključujući i Njemačku. - Lufthansa je iz ekonomskih i operativnih razloga bila prisiljena otkazati sve letove s obzirom da mnogi putnici ne smiju ući u Izrael, stoji u službenom priopćenju kompanije.

Naime, u srijedu je Izrael zabranio ulazak u zemlju svima koji ondje nisu trajno nastanjeni, a dolaze iz Francuske, Njemačke, Španjolske, Austrije i Švicarske. Svi izraelski državljani koji žele ući u Izrael, a bili su u nekoj od navedenih zemalja, morat će proći obaveznu karantenu od 14 dana.

U međuvremenu, Ujedinjeni Arapski Emirati upozorili su svoje građane i strane državljane da otkažu putovanja, a 215 stranaca evakuiranih iz kineske provincije Hubei poslali su u karantenu smještenu u glavnom gradu Abu Dhabiju. Ujedinjeni Arapski Emirati dom su i državne aviokompanije Emirates, čija je baza u Dubaiju, inače najprometnijoj zračnoj luci na svijetu kad su u pitanju međunarodni letovi. U Abu Dhabiju je sjedište i Etihada. Oba avioprijevoznika naložila su svojim zaposlenicima da uzmu nekoliko slobodnih dana s obzirom na to da je zbog koronavirusa značajno smanjen broj međunarodnih letova.

Vjerski događaji

Epidemija koronavirusa već je bitno utjecala i na vjerska događanja na Bliskom istoku, a Saudijska Arabija zabranila je svojim državljanima i ostalom stanovništvu sudjelovanje na hodočašću u Meku. Također, Iran je otkazao redovitu molitvu petkom u svim svojim većim gradovima.

U Južnoj Koreji se broj zaraženih u četvrtak popeo gotovo na 6.000, a u kineskoj provinciji Hubei zabilježen i još 31 smrtni slučaj, dok je broj novozaraženih također u četvrtak bio 139 - što je povećanje u odnosu na dan ranije.

U SAD-u je Kalifornija proglasila izvanredno stanje zbog 53 potvrđena slučaja zaraze, a kruzer koji se povezuje s prvim slučajem zaraze zadržan je uz obalu kod San Francisca i nije dopušteno iskrcavanje putnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:09