IZVANREDNO STANJE

SITUACIJA U NULTOJ TOČKI ZARAZE KORONAVIRUSOM SVE BRŽE IZMIČE KONTROLI Wuhan 'puca po šavovima': Svako malo nestaje struje, bolesnici se smrzavaju...

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 08.02.2020. u 12:56

This photo taken on February 5, 2020 shows a patient (R) covered with a bed sheet at an exhibition centre converted into a hospital as it starts to accept patients displaying mild symptoms of the novel coronavirus in Wuhan in China's central Hubei province. - China scrambled to find bed space for thousands of newly infected patients on February 6, as the toll from a deadly new virus jumped again with more than 28,000 people known infected nationwide and 563 deaths. (Photo by STR / AFP) / China OUT
AFP

Wuhan

 

Medicinsko osoblje u Hong Kongu petodnevnim štrajkom traži od vlade da zatvori sve granice prema ostatku Kine. Do jučer su ostala otvorena još samo tri prijelaza za one koji dolaze iz kopnenog dijela Kine, a svi putnici su obavezni proći karantenu.

Broj novooboljelih počeo je opadati, no vlasti planiraju zaustaviti širenje zaraze izoliranjem svih oboljelih koje bi se smjestilo ili u bolnice ili u improvizirana skloništa.

“Obiđite svaku kuću, svaki stan. Idite od vrata do vrata i svakome izmjerite temperaturu”, naložila je vlastima u Wuhanu kineska vicepremijerka zadužena za suzbijanje zaraze Sun Chunlan. Tijekom posjeta Wuhanu u četvrtak naložila je da se odmah izoliraju svi zaraženi građani te da ih se smjesti u karantenu ili u posebne, za to određene bolnice, objavio je The New York Times. Gradski službenici dodatno moraju ispitati rodbinu i prijatelje svakog zaraženog. “Uspostavite 24-satno dežurstvo. Za vrijeme ovakvih ratnih uvjeta ne smije biti dezertera ili će biti zauvijek prikovani za stup srama”, poručila je kineska vicepremijerka i članica politbiroa Komunističke partije Kine.

Daily Mail je objavio video na kojemu se vide policajci u Wuhanu kako patroliraju gradom i barikadiraju oboljele, ali i osobe za koje samo sumnjaju da su zaražene, u vlastite stanove. Prije toga im ipak ostave dovoljno hrane. Drugi video, čija istinitost jučer još nije bila potvrđena, prikazuje susjede kako mlate obitelj čiji je pripadnik obolio od koronavirusa, i to zato što ih nisu ranije obavijestili o tome te su ih tako doveli u opasnost.

Jutarnji je razgovarao s nekoliko studenata iz svih krajeva svijeta koji se još uvijek nalaze u Wuhanu, ali su svi jako oprezni i ne žele istupati javno. Zanimljivo je da i oni koji su se nedavno vratili kućama kao da imaju kodeks šutnje. Jedna mlada Ruskinja koju smo kontaktirali nam je otvoreno rekla da joj ne pada na pamet dijeliti informacije iz Kine. “Čujem se s prijateljima od tamo, ali ne želim o tome razgovarati s novinarima. Tako smo se dogovorili između sebe”.

Talijanka Benedetta, studentica MBA-a na Wuhanskom sveučilištu, vratila se u utorak kući iz Kine i rekla nam je da je do tad stanje u Wuhanu do neki dan bilo “mirno i pod kontrolom”.

A medical staff member walks past a flower tribute to the late ophthalmologist Li Wenliang at the Houhu Branch of Wuhan Central Hospital in Wuhan in China's central Hubei province on February 7, 2020. - A Chinese doctor who was punished after raising the alarm about China's new coronavirus died from the pathogen on February 7, sparking an outpouring of grief and anger over a worsening crisis that has now killed more than 630 people. (Photo by STR / AFP) / China OUT
AFP
 

- Otkad je epidemija krenula bili smo u studentskom domu. Nismo nigdje izlazili, a davali su nam obroke i namirnice koje smo trebali. Ja nisam gotovo uopće izlazila iz svoje sobe, možda jednom dnevno da si uzmem vode. Bilo je prilično usamljeno, ali komunicirala sam sa svojima preko društvenih mreža, gledala filmove, slušala muziku - ispričala je.

Smatra se da je zaraza koronavirusom izbila u gradu Wuhanu u provinciji Hubei, gdje je dosad zabilježen najveći broj oboljelih i smrtnih slučajeva. Ovog vikenda bi trebali biti uređeni dodatni prostori u Wuhanu za smještaj zaraženih osoba. Agencija AP objavila je snimke improviziranog smještaja u nekadašnjem sajmišnom prostoru u Wuhanu koji sada služi kao bolnica. Vide se nanizani obični kreveti te kreveti na kat, djelomično popunjeni. Nova skloništa su predviđena za zaražene s blažim simptomima, objavila je vlada Hubeija.

Broj mrtvih u Kini dosegnuo je 717, a ukupno je registrirano 34.000 oboljelih. Stanovnici Wuhana i velikog dijela Hubeija su pod zabranom kretanja, oko 50 milijuna ljudi ne smije se praktički maknuti iz svojih kuća, a te su drastične mjere, kako se čini, rezultirale time da je najviše slučaja koronavirusa ostalo unutar granica Hubeija.

Prema službenim podacima kineskih vlasti, broj novooboljelih pao je u srijedu i četvrtak, dva dana zaredom. Žarište je i dalje u provinciji Hubei, jer je od 73 ukupno mrtvih tamo u četvrtak preminulo njih 69. To je jedna žrtva manje nego u srijedu. Ukupan broj mrtvih u Hubeiju narastao je na 618, tvrde zdravstvene vlasti. Po jedna žrtva zabilježena je u provincijama Jilin, Henan, Guangdong i Hainan.

NYT piše kako mnogi liječnici smatraju da kineske vlasti umanjuju broj zaraženih i broj žrtava te da svi bolesni u Hubeiju ne mogu dobiti medicinsku pomoć zbog preopterećenosti bolnica, nedostatka testova i slobodnih kreveta te da je zbog toga upitno hoće li novi centri, s tisućama oboljelih, biti u stanju pacijentima osigurati barem temeljnu medicinsku skrb i zaštititi ih od novih infekcija.

Preko kineske društvene mreže Weibo proširio se tekst u kojem rođak jednog oboljelog kritizira uvjete u jednom od postojećih improviziranih centara: svako malo nestaje struje, nema struje za uključiti električne deke, bolesnici se smrzavaju. Nema dovoljno medicinskog osoblja, nedostaje uređaja za kisik. Zbog prekinutog prometa između Wuhana i ostatka Kine otežana je i dostava medicinskog materijala. No, Svjetska zdravstvena organizacija jučer je upozorila kako u čitavom svijetu dolazi do nestašica maski za lice, koje se koriste kao zaštita od širenja zaraze.

(200206) -- NANNING, Feb. 6, 2020 (Xinhua) -- Staff members of China Railway Nanning Group Co., Ltd. conduct disinfection work on a train in Nanning, south China's Guangxi Zhuang Autonomous Region, Feb. 6, 2020. China Railway Nanning Group Co., Ltd. conducts disinfection operations every day on the trains to help prevent and control the spread of the novel coronavirus. (Xinhua/Lu Boan)
XINHUA / AFP
 

Kina je u stanju pobijediti epidemiju, to neće ugroziti dugoročni trend njezinog gospodarskog rasta, istaknuo je kineski predsjednik Xi Jinping u jučerašnjem razgovoru s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Kineska vlada je zbog izbijanja zaraze produljila novogodišnje praznike do vikenda, kao dio mjera za borbu protiv epidemije. Kina se sada suočava s dilemom treba li pozvati ljude natrag na posao ili ne. Većina provincija i velikih gradova, među kojima su Peking, Šangaj, Zhejiang i Guangdong, traže povratak na posao u ponedjeljak.

S jedne strane je strah od širenja zaraze, a s druge neželjene ekonomske posljedice. Dozvoliti radnicima da se vrate na posao ključno je i za održiv ekonomski last i za osiguranje podrške za borbu protiv epidemije, ustvrdio je Lu Zhengwei, glavni ekonomist u Industrial Banku u Šangaju. Sadašnju situaciju većina malih i srednjih poduzeća u Kini može izdržati najviše mjesec dana, prenosi South China Morning Post.

Zbog epidemije Hyundai je zatvorio tvornicu Ulsan u Južnoj Koreji, u kojoj se proizvodi najviše automobila na svijetu. Korejski radnici su zdravi i dobro su, ali problem je što je zbog oboljelih radnika zatvorena tvornica automobilskih dijelova u Kini pa Hyundai ne može nastaviti proizvodnju u Južnoj Koreji. U ogromnom kompleksu od pet tvornica u Ulsanu radi 25.000 ljudi, koji godišnje proizvedu 1,4 milijun automobila. Renault također razmišlja o tome da idućeg tjedna zatvori svoju tvornicu u Južnoj Koreji, piše Financial Times.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo