TEŠKE OPTUŽBE

SJEDINJENE DRŽAVE OPTUŽUJU KINESKE DRŽAVNE HAKERE ZA NAPADE NA 12 ZEMALJA 'Radi se o prevarama i krađi koji daju Pekingu neopravdanu prednost'

Rod Rosenstein
 REUTERS

Sjedinjene Države su objavile u četvrtak da su podigle optužnice protiv dvojice kineskih informatičara optuženih za kibernetičke napade protiv 12 zemalja u ime kineske vlade.

Zhu Hua i Zhang Shilong su dio skupine poznate pod imenom APT10, koja djeluje iz Kine "zajedno s kineskim ministarstvom državne sigurnosti", navelo je američko ministarstvo pravosuđa.

Od 2006. do 2018. ta skupina je vodila svjetsku kampanju upada u računala, radi krađe povjerljivih podataka i industrijskih tajni od više desetaka poduzeća u 12 zemalja, dodao je.

"Radi se o prevarama i krađi, koji daju Kini neopravdanu prednost na štetu tvrtki i zemalja koje poštuju međunarodna pravila", upozorio je drugi čovjek ministarstva Rod Rosenstein na konferenciji za novinare.

Direktor FBI-a Christopher Wray je istaknuo da niti jedna zemlja ne predstavlja tako tešku prijetnju tako dugo vremena kao Kina. On je rekao da Kina želi zamijeniti Sjedinjene Države na mjestu vodeće svjetske sile.

Republikanski predsjednik Donald Trump je proveo bitno zbližavanje s Pekingom i Xijem Jinpingom početkom svog mandata 2017., ali bilateralni odnosi od tada prolaze razne faze.

Dvije zemlje su u posljednje vrijeme uspostavile primirje u trgovinskom ratu, ali Washington ne prestaje optuživati Peking da je prekinuo pakt o gospodarskom nešpijuniranju potpisan 2015. s bivšim američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Krajem listopada američko pravosuđe je optužilo 10 kineskih državljana za gospodarsku špijunažu protiv francuskih i američkih aeronautičkih tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:28