NOVO LANSIRANJE

Sjeverna Koreja ispalila još dva projektila u more

Ilustracija
 REUTERS

Sjeverna Koreja u subotu je ispalila dva neidentificirana projektila u more kraj svoje istočne obale, priopćila je vojska Južne Koreje.

Najnovije lansiranje uslijedilo je ubrzo nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da je primio "vrlo lijepo pismo" od sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una.

Sjeverna Koreja ispalila je niz projektila i raketa otkako su se Kim i Trump na sastanku 30. lipnja dogovorili da će oživjeti zastale pregovore o denuklearizaciji.

Jedan američki dužnosnik rekao je da je ispaljen najmanje jedan projektil i da se čini sličnim prethodnim raketama kratkog dometa koje je ispalio Pyongyang, javlja Reuters.

Sjeverna Koreja posljednjih tjedana četiri puta lansirala je projektile kratkog dometa, a Trump je ocijenio kako se radi o uobičajenim lansiranjima te da nije riječ o raketama dugog dometa.

Kim je u pismu Trumpu nedavna lansiranja projektila predstavio kao odmazdu za zajedničke vojne vježbe koje su izvodile Sjedinjene Države i Južna Koreja.

- Bio je nezadovoljan vojnim vježbama - izvijestio je američki predsjednik u petak i objasnio da je u četvrtak primio poruku "stvarno jako lijepu od počeka do kraja".

- Znate da ih ni ja nikad nisam volio - rekao je o vježbama i ponovno inzistirao na razumijevanju s prvim čovjekom Sjeverne Koreje.

Sjedinjene Države i Južna Koreja odlučile su se za računalno simulirane vježbe kao alternativu prethodnim velikim vježbama koje su zaustavljene kako bi ubrzale razgovore o denuklearizaciji.

No Sjeverna Koreja takve vježbe tretira kao probu za rat čiji je cilj rušenje vodstva.

Projektil je ispaljen u zoru u subotu s područja oko sjeveroistočnog grada Hamhung, rekao je u priopćenju načelnik stožera Južne Koreje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2023 13:08