UOČI ZIMSKE OLIMPIJADE

Sjeverna Koreja otkazala zajednički nastup s Jugom

Kim Jong Un
 REUTERS

Sjeverna Koreja otkazala je kulturnu priredbu koju je 4. veljače na svom teritoriju trebala održati s Južnom Korejom, optuživši južnokorejska glasila da potiču "uvredljiv" odnos prema Sjeveru, priopćilo je u ponedjeljak južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje.

Seul je sjevernokorejsku odluku o otkazivanju zajedničkog nastupa ocijenio "vrijednom žaljenja" te istaknuo kako bi Pjongjang morao poštovati dogovor koji su dvije zemlje postigle.

Priredba se trebala održati sljedeću nedjelju u Mont Kumgangu, turističkom središtu u Sjevernoj Koreji, kao dio inicijative za približavanje Seula i Pjongjanga povodom Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, koje počinju 9. veljače.

Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje, koje je zaduženo za veze sa sjevernokorejskim režimom, navodi kako je "Sjever u svom dopisu rekao da naša glasila potiču javnost na uvredljiv odnos prema iskrenim naporima Sjevera u vezi s Olimpijskim igrama u Pjongčangu, idući dotle da osporavaju proslavu koju organizira Sjever i ne ostavljaju mu drugu mogućnost doli da otkaže priredbu oko koje je postignut zajednički dogovor".

Pjongjang je rekao da 70. obljetnicu ustroja svojih oružanih snaga želi obilježiti 8. veljače, dan uoči svečanosti otvorenja ZOI-ja u Južnoj Koreji. Satelitske snimke pokazuju vojnike i oklopna vozila kako sudjeluju na probama prije moguće vojne smotre, koja se čini kao demonstracija sile.

Sjeverna Koreja, koja je bojkotirala igre u Seulu 1988., napokon je u siječnju odlučila poslati sportaše na ZOI, nakon višekratnih poziva Juga na održavanje "miroljubivih igara".

No u Južnoj Koreji čuju se kritike da je Seul suviše popuštao Sjeveru ne bi li ga pridobio za dolazak na igre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:06