NEUSTAVNI PRAZNIK

SKANDAL NA 'DANU REPUBLIKE SRPSKE' Odlikovali časnika JNA koji je u RH osuđen zbog ratnih zločina. Opjevan je u pjesmi Neletovog 'Zabranjenog pušenja'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 09.01.2019. u 11:20

BELGRADE, SERBIA - SEPTEMBER 1: Serbian President Tomislav Nikolic (not seen) and Prime Minister Aleksandar Vucic (not seen) gather with Serbian Member of the Presidency of Bosnia and Herzegovina Mladen Ivanic (not seen), President of Republika Srpska Milorad Dodik (R) and Prime Minister of Republika Srpska, Zeljka Cvijanovic (L) to discuss about the referendum decision in Republika Srpska which gets negative reactions, in Belgrade, Serbia on September 1, 2016. Kristina Maslarevic / Anadolu Agency, Image: 298546971, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca
Profimedia, Abaca

Željka Cvijanović i Milorad Dodik

 

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović u srijedu je u Banjoj Luci uručila entitetska odličja dodijeljena u povodu obilježavanja 9. siječnja, neustavnog praznika kojega u tom entitetu obilježavaju kao "Dan RS", a među odlikovanima su predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić, ali i bivši časnik JNA Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine.

Brnabić je od Cvijanović dobila "orden RS na lenti", a riječ je o odličju kojega su 1993. godine ustanovile tadašnje samozvane vlasti bosanskih Srba. Nositelji tog odličja su Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Biljana Plavšić te Momčilo Krajišnik, bivši dužnosnici bosanskih Srba koji su svi osuđeni za ratne zločine pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Srbijanska premijerka je u Banjoj Luci kazala kako je sretna jer je dobila ovo odličje ističući kako je to dokaz "odgovorne politike" koju Beograd, odnosno vlast predvođena Aleksandrom Vučićem, vodi prema RS.

"To nadilazi uobičajene okvire bilateralne suradnje", kazala je Brnabić dodajući kako Srbija nastavlja konstantno brinuti za opstanak i napredak RS.

Predsjednica srbijanske vlade pozvala je na izgradnju mira i stabilnosti "bez zaborava prošlosti", a najavila je kako će Srbija nastaviti aktivno podupirati RS.

Slavko Lisica umro je u Beogradu još 2013. godine, a u srijedu je odličje, koje mu je dodijeljeno posthumno, uručeno njegovom sinu.

Cvijanović je kazala kako je on odličje zaslužio kao neustrašivi ratnik i borac za slobodu srpskog naroda.

Lisica je bio general vojske bosanskih Srba, a prije toga je imao karijeru časnika JNA koju je okončao u činu pukovnika u tzv. Kninskom korpusu, kojim je zapovijedao Ratko Mladić.

Presudom Županijskog suda u Šibeniku Lisica je 1998. proglašen krivim za ratne zločine i osuđen na petnaest godina zatvora jer je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991., temeljem Mladićeva naloga, zapovjedio topničke napade na Šibenik.

U tim je napadima poginula jedna ženska osoba, a oštećena je katedrala Sv. Jakova, crkva Sv. Frane, samostan Sv. Frane, Biskupska palača, Nova crkva, tvrđava Sv. Mihovila, Knežev dvor – spomenici kulture I kategorije, crkva Sv. Ane, Palača Šižgorić-Galbijani, kuća Chiabo, zgrada teatra, kuća Iljadica, Mala Logga – spomenici kulture te veliki broj grobova, nadgrobnih ploča i spomenika na starom gradskom groblju. Oštećena je i gradska Vijećnica, crkva Sv. Ivana, crkva Sv. Vida, objekti i oprema TLM “Boris Kidrič”, “Vinoplod-Vinarije”, objekti TEF-a, tvornice plastičnih prerađevina “Poliplast”, “Izgradnje”, RO “Luka”, hoteli “Jadran” i “Krka”, objekti, oprema i 120 vozila “Autotransporta”.

Vrhovni sud Hrvatske presudu Lisici potvrdio je 2001. godine odbivši njegovu žalbu na presudu šibenskog suda.

 

Opjevan u pjesmi beogradskog 'Zabranjenog pušenja'

Slavko Lisica je tijekom rata bio zapovjednik Druge oklopne brigade Vojske Republike Srpske i zapovjednik Operativne grupe Doboj. Njega je u pjesmi "Ljubav udari često tamo gdje ne treba, i kad joj se čovjek najmanje nada" opjevao i dr. Nele Karajlić sa beogradskim dijelom grupe "Zabranjeno pušenje", a dio pjesme koji ga spominje glasi:

"Kontraofanziva kao što to biva bila je žestoka

Srpsku vojsku vodio je lično pukovnik Slavko Lisica

Noć se okrenu naopako, nema više ni svitanja,

Po srušenoj čaršiji lutao je Milan, tražeć brata rođena,

Al' umjesto brata ispod jorgovana stajala je lijepa Fazila"

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo