SLUČAJ IZ BiH

SKANDAL U PROSVJETI Učiteljica Dijana na udaru javnosti zbog fotografije koju je objavila na Facebooku, prijetnje stižu sa svih strana

 
Dijana Pelidija
 Facebook

Susjednu Bosnu i Hercegovinu trese prosvjetni skandal nakon što se jedna učiteljica našla na udaru javnosti zbog jedne fotografije i nekoliko komentara objavljenih na Facebooku, piše Oslobođenje.

Naime, Dijana Pelidija koja je u Osnovnoj školi 'Čengić Vila' u Novom Sarajevu učiteljica od prvog do četvrtog razreda u produženom boravku, fotografirala se pokraj štanda sa četničkom ikonografijom noseći šajkaču na glavi. Također je napisala nekoliko komentara koji su izazvali zgražavanje javnosti.

Iako je većinu obrisala, veliki je broj onih koji su snimili objave i još uvijek se mogu pronaći na društvenim mrežama.

- Ne može prihvatiti činjenicu da su Bošnje nastale od Srba, to jest da su bivši Srbi, samo poturice, jedan je od Dijaninih komentara na Facebooku.

Još jedan komentar je označen sporan. Na vijest od prije nekoliko godina da su majka i kćer s maramama na glavi fizički napadnute u Kiseljaku, Pelidija je napisala:

“I treba. Kćerki nabila marametinu, ne pita da li je to primjereno.”

Nakon što su brojni mediji prenijeli ove fotografiju i komentare sa društvenih mreža oglasila se i Dijana Pelidija.

“Dragi moji

U svjetlu ogromne hajke i javnog linča koji trenutno doživljavam od strane raznih portala i Facebook stranica, želim se javno obratiti i obrazložiti sve ono što se piše protiv mene.

Svi screenshotovi koji sada kruže okolo su podmuklo i podlo izvučeni iz konteksta. Nikada u životu nisam pomislila ništa loše, ružno niti zlo nijednoj osobi, muslimanu, bošnjaku ili bilo kome s kim sam ulazila u razgovore. I sama potičem iz bošnjačke porodice.

Moj stil komentiranja je uvijek imao jedan jedini ton, a to je šala i neobavezne interne zafrkancije koje nisu nikada imale namjeru da uvrijede bilo koga. Možda su šale bile loše, ali moje namjere nisu.

Ovim putem želim poručiti kako ne podržavam nikakve nacionalističke ili fašističke ideologije, te da oni koji me osobno poznaju mogu to potvrditi.

Želim se ispričati svima koji su se osjetili uvrijeđeno, ali opet naglašavam da moja namjera nikada i niti u jednom trenutku nije bila mrziteljska, zlobna, fašistička, nacionalistička ili tome slično.

Sve ono što ste vidjeli je u potpunosti izvučeno izvan konteksta, i ja se u potpunosti ograđujem od svih otpužbi da sam “četnik”, “srpski nacionalist”, “mrzitelj muslimana”, jer ja to nisam nikada bila niti ću biti.

Još jednom se ispričavam svima koji su se uvrijedili.”

Za Avaz je posebno objasnila kako je nastala fotografija:

- Slika sa šajkačom je nastala jednog vikenda u Beogradu. Tada sam u ZATVORENU chat grupu od 8-10 poznanika poslala spornu fotografiju. Svojim poznanicima sam napisala kako se u centru Beograda pored Željezničke stanice javno prodaju ovakvi simboli i javno veličaju ratni zločinci, a „oni će prije nas u EU“. Dakle, fotografija je imala sasvim drugačiju konotaciju nego što se sada želi prikazati, te NIKADA nije postavljena javno na mom ili nečijem profilu, objasnila je učiteljica Dijana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 17:43