MINISTAR OBRANE SRBIJE

Skandalozni Vulin Hrvatsku optužio da obučava 'teroriste'

 Luka Gerlanc / HANZA MEDIA

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, inače proglašen za personu non grata u Hrvatskoj, povodom međunarodne vojne vježbe Immediate Response 19 koja se održava u RH, a u kojoj sudjeluju i pripadnici albanske i kosovske vojske, ocijenio je da se "obnavlja hrvatsko-albansko bratstvo po oružju".

Pritom je Vulin predstavnike kosovskih snaga koje sudjeluju u vježbi nazvao - teroristima.

- Dovesti nepriznatu paravojsku sa Kosova na vježbe koje organizira Hrvatska, Slovenija uz suorganizaciju europske komande Oružanih snaga SAD govori da se obnavlja hrvatsko-albansko bratstvo po oružju, kako Albance naziva predsjednica Hrvatske i da za to imaju podršku i Slovenije, kazao je Vulin.

- To nije prvi put da se u Hrvatskoj Šiptari obučavaju, ali jest prvi put da ih zovu vojskom, kazao je.

- Za što obučavaju Šiptare? Za obranu od napada Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije ili za sukob sa Srbima? Prevesti hrvatskim brodovima teroriste da glume vojsku protiv koje su i mnoge članice NATO pakta, govori da su loše namjere prema Srbiji primarnije i od mišljenja NATO saveznika, izjavio je srbijanski ministar obrane. Njegovo ministarstvo će, dodao je, zatražiti od organizatora vježbe vojno-diplomatskim kanalima objašnjenje zašto se nepriznata paravojska poziva na vojne vježbe i tako krši međunarodno pravo.

Vulin se sa svojim ispadom javio samo nekoliko sati nakon što se njegova šefica, srbijanska premijerka Ana Brnabić, na sastanku s hrvatskim veleposlanikom u Srbiji Gordanom Bakotom založila za posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Beogradu kako bi se poboljšali zahlađeni odnosi dviju susjednih država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:08