VELIKA KONSTRUKCIJA

SLOVENCI GRADE OGROMNU PROMATRAČNICU NA GRANICI S LIJEPOM NAŠOM 'S ovog ćemo tornja moći vidjeti pola Hrvatske!'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 03.07.2018. u 16:55

Wikipedia

Sličan toranj podignut u Lendavi

Slovenska općina Podčetrtek, nedaleko od Hrvatske kod graničnog prijelaza Imeno/Miljana, mogla bi uskoro dobiti novu turističku znamenitost - željezni toranj s kojeg će pucati pogled na dolinu Sutle i "pola Hrvatske", kako je za medije izjavio načelnik te općine poznate po toplicama Terme Olimia.

Toranj-osmatračnica od željeznih panela, a koji općina priprema već desetak godina, postavit će se na brdu u okolici mjesta, na 600 metara nadmorske visine i visine četrdesetak metara. Za taj je projekt moguće financiranje iz europskih fondova i konačno, ta bi atrakcija obogatila turističku ponudu gradića uz Sutlu.

"Posjetitelji našeg grada moći će s njega vidjeti cijelu Sloveniju i pola Hrvatske", kazao je za portal Siol načelnik Peter Misja, a s vlasnikom parcele već se dogovaraju uvjeti otkupa.

S tornja će se, kako navode u općini otvarati krasan pogled i na dolinu Sutle, hrvatsko Zagorje te stare dvorce s obje strane granice, pa očekuju i mnogo stranih turista, za što s obzirom na termalne izvore, biciklističke staze i povoljan geostrateški položaj na križištu europskih putnih pravaca imaju velik potencijal.

Još veći turistički toranj za razgledavanje planirali su u općini Rogaška u istom dijelu Slovenije, ali su odustali nakon intervencije ekoloških udruga i mišljenja urbanista da se čak 106 metara visoka konstrukcija ne bi uklapala u lokalni krajobraz, piše portal Siol.net.

Iako neki smatraju da je obogaćivanje turističke ponude takvim sadržajima nepotreban kič i da se takvi planovi obično objavljuju pred lokalne izbore, a to je slučaj i s ovom izbornom godinom i izborima za općinska vijeća planirana za kasnu jesen, postoje čvrsti dokazi da se gradnja turističkih stupova za razgledavanje isplati, tvrde slovenski mediji.

Da nije riječ o lokalnom pomodarstvu i da takvi projekti imaju komercijalno opravdanje pokazuje i slučaj općine Lendava, gdje je prije nekoliko godina podignut toranj nazvan Vinarium. Visok je 53,5 metra, a tri godine od kako je postavljen na nj se popelo 240 tisuća posjetitelja.

U ravničarskom slovenskom Prekmurju Vinarium je prava turistička atrakcija, a tamošnji turistički djelatnici ističu da otvara pogled na 4 države: Sloveniju, Mađarsku, Hrvatsku i Austriju i ne samo da je obogatio turističku ponudu nego i promiče potrošnju domaćih vina, o čemu govori i njegov naziv.

Izdvajamo