PRESUDA O GRANICI

SLOVENIJA NASTAVLJA PRIPREMATI PROVEDBU ARBITRAŽE Erjavec: 'Poziv iz Bruxellesa promijenio bi stajalište Zagreba'

Na fotografiji: Karl Erjavec
 Damjan Tadic / CROPIX

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izrazio je u ponedjeljak uvjerenje da bi Hrvatska promijenila stajalište o provedbi arbitražne presude o granici, kad bi se za to zauzela Europska komisija.

Na pitanje novinare Slovenske televizije kada će arbitražna presuda biti provedena, Eerjavec je kazao da je na to teško odgovoriti, odnosno da je to pitanje "za milijun dolara", ali da vjeruje kako bi Hrvatska "vrlo brzo" promijenila svoj stav da je arbitraža kompromitiran proces zbog nedopuštene komunikacije njegove bivše službenice Simone Drenik i bivšeg slovenskog člana ad-hoc arbitražnog panela Jerneja Sekoleca "kad bi u Zagreb stigao pravi poziv iz Bruxellesa".

Slovenski premijer Miro Cerar u ponedjeljak nije htio detaljnije komentirati razmimoilaženja do kojega je došlo između njega i Erjavca u pogledu provedbe arbitražne presude i oštre retorike koju u svojim izjavama o arbitraži koristi Erjavec.

Cerar je za slovenske medije pred početak dvodnevne konferencije o djelovanju slovenske vojske u mirovinim operacijama samo rekao da računa na obnovu dijaloga s Hrvatskom, ali tek kad ona pristane i na razgovor o arbitraži i njenoj provedbi, te da ima planiran i telefonski razgovor s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom o pitanju arbitraže. No, slovenska će se vlada nastaviti i pripremati na provedbu arbitraže sama, a u međuvremenu nije oportuno otkrivati njene planove o tome u javnosti, kazao je Cerar, aludirajući na Erjavca kojega je prošlog četvrtka javno opomenuo da nekim svojim izjavama više pomaže Hrvatskoj nego Sloveniji.

Erjavec je prošlog tjedna najavio da Slovenija traži odvjetnike uz pomoć kojih će sastaviti tužbu protiv Hrvatske s kojom će ići na sud Europske unije u Luxembourgu, pri čemu računa na pomoć francuskog odvjetnika Alaina Pelleta koji je Sloveniji pomagao i tijekom arbitražnog procesa.

Kako navode slovenski mediji, među slovenskim stručnjacima za međunarodno pravo pojavile su se opaske da Cerarocva vlada previše na usluge renomiranih stranih odvjetnika te tako "troši milijune eura", umjesto da se osloni na domaće stručnjake za međunarodno pravo. Jedan od stručnjaka za pravo mora, nekadašnji ministar prometa Marko Pavliha, izjavio je kako podržava ideju Erjavca o tužbi protiv Hrvatske na sud EU-a, ali da bi se trebalo osloniti na domaće pravnike, a ne na strance koji ne poznaju ponašanje Hrvatske i više međunarodnih sporazuma i obveza koja Hrvatrska prema Sloveniji nije ispunila.

Prema riječima Pavlihe, Slovenija bi Hrvatsku kao članicu EU-a trebala tužiti pozivajući se na ugovor iz Lisabona koji državama članicama nalažu međusobnu solidarnost i "lojalnost". Iako je riječ o tzv. "nuklearnoj" opciji na koju se države rijetko odlučuju, Slovenija u toj tužbi ne bi bila bez izgleda, smatra Pavliha. Slovenija od početka članstva u EU-u 2004. sudu EU-a još nije tužila nijednu državu, ali je nedavno uložila tužbu protiv Europske komisije jer smatra da je Hrvatskoj mimo europske pravne stečevine i protiv pravila hrvatskim vinarima odobrila da koriste naziv teran za popularno istarsko vino koje je Slovenija kao svoje zaštitila kad je ulazila u EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. veljača 2023 13:05