NAKON IZBORA

Slovenija: Šarec želi sastaviti svoju vladajuću koaliciju

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.06.2018. u 21:15

Polona Avanzo / Demokracija.si

Marjan Šarec

Marjan Šarec čija je kandidatska lista na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Sloveniji osvojila drugi najveći broj mandata u novom parlamentu, ali dvostruko manje od relativnog pobjednika, stranke Janeza Janše, namjerava najkasnije u petak svim strankama osim Janšine uputiti pismeni prijedlog o suradnji oko nekoliko ključnih programskih točaka koji bi omogućili formiranje nove vlade lijevog centra, objavili su u srijedu popodne slovenski mediji.

O budućoj programskoj suradnji Šarec je ovih dana već razgovarao sa predsjednikom Stranke modernog centra (SMC) Mirom Cerarom koji je do formirranja nove vlade i dalje njen tehnički predsjednik, ali i strankom bivše premijerke Alenke Bratušek (SAB), a očekuje se da bi na to još danas mogle reagirati i neke druge stranke, objavio je mariborski list "Večer".

Predsjednik Borut Pahor pozvao je za četvrtak relativnog pobjednika izbora Janšu na "neformalni sastanak" kako bi razgovarali o nastaloj situaciji nakon izbora i mogućnostima za formiranje vlade, a već je odlučio da će prvome dati mogućnost Janši i njegovoj Slovenskoj demokratskoj stranci, s obzirom na uobičajenu praksu da se mandat najprije ponudi izbornom pobjedniku.

Janša je inače izrazio želju da o suradnji i mogućim koalicijama razgovara sa svim strankama koje su dobile zastupnike u parlamentu, ali i priznao da će to biti teško s obzirom da je većina ostalih stranaka već najavila da s njime ne želi koalirati.

Janša je kazao da je u interesu svih da se formira stabilna vlada koja će se što prije pozabaviti "realnim problemima", te izrazio sumnju da bi vlada bez njegove stranke o kojoj se možda razmišlja kao o alternativi bila legitimna, s obzirom da će SDS u parlamentu biti po broju zastupnika daleko najjača politička skupina.

U središnjoj osi te vlade bila bi tročlana koalicija premijera u odlasku Mire Cerara koja se raspala i prije raspisivanja izbora, kazao je Janša.

Vlada bez SDS-a ako se uzme u obzir izborni rezultat nije moguća, ali je moguće napraviti alternativu kao krinku za vladanje iza koje bi zapravo bili birokratski lobiji i tajkunski kapital, kazao je Janša na kojega lete kritike većine oponenata da se udaljio od umjerenog konzervativizma i postao ekstremni desničar koji bi mogao "orbanizirati" Sloveniju i importirati neliberalni tip demokracije blizak modelu mađarskog premijera Viktora Orbana.

Izdvajamo