PRELAZAK GRANICE

SLOVENIJA UKINULA RESTRIKCIJE ZA ULAZAK IZ HRVATSKE 'Rizik širenja zaraze u obje zemlje je sličan'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 19.05.2020. u 08:38

A picture shows cars exiting and entering Slovenia at one of the former border crossings in Nova Gorica, on the Slovenian-Italian border, on March 10, 2020, as Italy is on a nationwide lockdown due to the outbreak of COVID-19, the new coronavirus. - With controls not yet put in place, Italians used the open border to Slovenia to do their usual shopping on March 10, despite Rome announcing travel restrictions the night before, and other measures to fight the coronavirus spread. Slovenia announced it would introduce border health checks, as well as closing some border crossings from March 12. Italy has been hit hardest in Europe by the new coronavirus with 9,172 cases, 463 deaths on March 10. (Photo by Jure Makovec / AFP)
AFP

Slovenska vlada donijela je odluku prema kojoj zbog sličnosti epidemiološke situacije vezane uz Covid-19 trenutno više nema potrebe za dosadašnjim restrikcijama prilikom ulaska u tu državu iz Hrvatske.

"Vlada se upoznala s epidemiološkim stanjem u Republici Hrvatskoj koje je pripremio Nacionalni institut za javno zdravlje iz kojega slijedi da je rizik za širenje zaraze Covid-19 u obje države sličan, te da trenutno nema potrebe za posebnim ograničenjima kretanja između dviju država, niti potrebe za provođenjem karantene ili samoizolacije prilikom prelaska granice", navela je slovenska vlada u priopćenju za javnost, nakon sjednice u ponedjeljak navečer.

Nakon što je krajem prošlog tjedna proglasila kraj epidemije bolesti Covid-19 i najavila da će načelno ponovo otvoriti granice za državljane članica  EU-a i zajedničkog Europskog gospodarskog područja, ali uz prethodnu procjenu epidemiološke situacije u svakoj od pojedinih država tog prostora, Slovenija nakon olakšavanja režima na granici s Hrvatskom radi na postizanju sličnih dogovora s drugim susjednim državama.

Slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek izjavio je da je cilj da se sa susjednim državama sa sličnom epidemiološkom slikom  dogovori ponovno otvaranje granica do početka lipnja, a u ponedjeljak je o tome razgovarao s mađarskim ministrom za vanjske poslove Peterom Szijjartom.

Prema riječima slovenskog ministra, cilj je da se utvrde protokoli za režim prijelaza granice i osiguraju svi uvjeti da ne dođe do ugroze zdravlja, odnosno mogućnosti širenja  koronavirusa.

Razgovore o takvom protokolu Slovenija je pokrenula i s Austrijom.

Izdvajamo