TEŠKE BROJKE

Slovenski BDP u 2012. pada 2 posto, sindikati tvrde: samo nas plaše

Povećanje poreza, otkazi u javnom sektoru i mirovinska reforma - sve bi to slovenska vlada htjela u sklopu donošenja proračuna za 2013. i 2014. godinu.

Vlada se u donošenju proračuna za iduće dvije godine vodi najavom državnog Ureda za makroekonomske analize i razvoj (UMAR) da će slovenski pad BDP-a ove godine biti veći nego što se očekivalo: dva, a ne 0,9 posto, kako se dosad očekivalo.

Crni scenarij

Iduće bi godine BDP pao za još 1,4 posto, a tek 2014. bi konačno moglo doći do skromnog rasta. No, šef UMAR-a Boštjan Vasle upozorio je da nije isključeno da rezultati budu još i gori ako Slovenija bude imala problema sa zaduživanjem na međunarodnim tržištima ili ako vlada ne provede “javnofinancijsku konsolidaciju”.

Vasle predviđa da će se povećati i nezaposlenost pa se očekuje da će u prosjeku 2013. bez posla biti 120.000 ljudi. Tome će prvi put izravno pridonijeti i vlada. Rezovi u javnom sektoru nakon ovogodišnjeg smanjenja plaća od osam posto prvi put bi mogli uključivati i otpuštanja. O kolikom broju ljudi je riječ ministar financija Janez Šušteršič nije htio govoriti, no sa sjednica vlade je procurilo da bi proračunska ušteda na zaposlenima u javnom sektoru iduće godine mogla iznositi 40 milijuna eura. Još 150 do 160 milijuna uštedjelo bi se mirovinskom reformom.

- Svaki proračunski korisnik morat će provesti mjere prilagodbe ograničenim sredstvima - rekao je Šušteršič.

Novi porezi i veći PDV

Kako je izvijestio Pop TV, planira se i porez na nekretnine vrijednosti iznad pola milijuna eura, porez na financijske usluge te povećanje PDV-a sa 8,5 na 20 posto za neke usluge koje su dosad imale nižu stopu PDV-a od 8,5 posto, poput novina i nekih komunalnih usluga. Spominje se i porez od 25 posto na iznajmljivanje stanova.

I dok vlada tvrdi da procjene UMAR-a realno odražavaju situaciju u gospodarstvu, sindikati samo što UMAR nisu optužili za friziranje podataka - tvrde da se državni ured trudi da mu predviđanja budu što lošija, kako bi se pritisnulo sindikate na pregovore o reformama tržišta rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 22:38