PAD BDP-a ZA 1,8 POSTO

Loše prognoze za susjede: Slovenska središnja banka prognozira gospodarski oporavak tek 2014.

LJUBLJANA - Slovenska središnja banka snizila je u ponedjeljak ranija očekivanja o gospodarskom oporavku, procijenivši da bi slovenski BDP ove godine mogao pasti za 1,8, a iduće godine za dodatnih 0,7 posto, dok bi do ponovnog rasta BDP-a moglo doći tek 2014. godine.

Vrlo je nezahvalno davati prognoze danas, kad vlada velika neizvjesnost, rekao je na konferenciji za novinare, komentirajući najnovije izvješće o stabilnosti cijena, guverner slovenske centralne banke Marko Kranjec, dodavši da danas nije jasno kroz kakve će promjene prolaziti svjetsko, pa ni slovensko gospodarstvo ubuduće.

U prijašnjem izvješću o stabilnosti cijena slovenska središnja banka je u travnju ove godine najavljivala da će se slovenski BDP ove godine smanjiti za 1,2 posto, ali da će se 2013. povećati za 0,6, a u 2014. za 1,7 posto.

Nova smanjena očekivanja gospodarskog oporavka prošlog je tjedna iznio i ured za makroekonomske analize slovenske vlade (UMAR). UMAR je najavio da bi do kraja ove godine pad BDP-a mogao iznositi dva, a iduće dodatnih 1,4 posto, dok bi do blagog rasta BDP-a moglo doći tek 2014. godine.

Delo: Telekom prvi na listi tvrtki koje vlada namjerava prodati

Telekom Slovenije, osigurateljsko društvo Triglav i energetska kompanija Petrol prve su na listi tvrtki u većinskom vlasništvu države koje namjerava prodati slovenska vlada, piše u ponedjeljak ljubljansko "Delo".

Slovenski parlament u petak je prihvatio zakon o Holdingu državne imovine (SDH), u čijem su portfelju dionice države u raznim poduzećima čija se ukupna vrijednost procjenjuje na desetak milijardi eura, a osnivanjem holdinga bit će moguća i brža prodaja dijela državne imovine koja je u vrijeme krize bila zastala, navodi vodeći slovenski dnevnik.

Neslužbeno, navodi "Delo", vlada namjerava prodati svojih 74 posto dionica u Telekomu Slovenije. To burzovni analitičari zaključuju iz činjenice da je vrijednost dionice nacionalnog operatera na Ljubljanskoj burzi u mjesec dana porasla za 30 posto pa je državni portfelj dionica trenutačno vrijedan preko 370 milijuna eura, navodi list, dodajući da se kao potencijalni kupac najčešće spominje Deutsche Telekom.

Deutsche Telekom bio je najozbiljniji interesent za kupnju slovenskog Telekoma i 2007. godine, kad je tadašnja vlada koju je vodio i sadašnji premijer Janez Janša u tu svrhu raspisala međunarodni tender od kojega je kasnije odustala. U to je vrijeme vrijednost dionice Telekoma Slovenije na Ljubljanskoj burzi u jednom trenutku dostigla 500 eura za dionicu, a trenutačno ne prelazi 80 eura, zbog financijske krize i smanjenog interesa investitora u odnosu na pretkrizno razdoblje.

Na listi za moguću prodaju je i državni udio o osiguravajućem društvu Triglav, za što se zanimaju američka financijska kompanija AIG i Swiss Re, te udio u energetskoj kompaniji Petrol, za što su zainteresirani ruski Gazprom i madžarski MOL, pišu "Delo" i poslovni dnevnik "Finance". "Delo" navodi da Janšina vlada želi prodati i većinski paket dionica u najvećim bankama u državnom vlasništvu. S druge strane, perspektive prodaje trgovačkog lanca Mercator u novom krugu koji su najavili njegovi vlasnici, među kojima su i oni kod kojih je većinski vlasnik država, nisu najbolje, kako zbog pogoršanja ekonomske situacije i strmog pada Mercatorovih dionica, tako i zbog nepovjerenja potencijalnih investitora, navodi "Delo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 13:12