POZVAO SE NA JUNCKERA

SLOVENSKI MINISTAR POLJOPRIVREDE 'Doznao sam da Europska komisija obustavlja postupak kojim se Hrvatima dopušta korištenje imena teran'

 Danijela Peracic / HANZA MEDIA

Europska komisija zaustavit će postupak donošenja delegiranog akta o vinu teran, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu slovenski ministar za poljoprivredu Dejan Židan.

"Doznali smo da se postupak donošenja delegiranog akta kojim bi se za Hrvatsku odredio izuzetak u odnosu na slovensku zaštitu vina teran zaustavlja", kazao je Židan na rubu sastanka europskih ministara za poljoprivredu, na kojemu su na dnevnom redu bili neke teme povezane s ribarstvom i različitom kvalitetom proizvoda iste marke na europskom zajedničkom tržištu, ali ne i problem hrvatsko-slovenskog prijepora oko terana i njegove zaštite.

"Obaviješteni smo da će Europska komisija provjeriti nove činjenice u vezi s priznavanjem izuzetka za istarski teran", kazao je Židan koji je i potpredsjednik slovenske vlade i predsjednik stranke Socijalnih demokrata (SD).

On se pri tome pozvao na nedavnu izjavu predsjednika Komisije Jeana-Claudea Junckera koji je proteklog tjedna nakon razgovora sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom dopustio da bi Europska komisija možda mogla revidirati svoj stav o istarskom teranu, ako Slovenija dokaže svoje tvrdnje da za to izuzeće nema opravdanja.

Na pitanja novinara o slovenskim tvrdnjama da je izuzeće za hrvatski teran donijeto temeljem "djelomice krivotvorene" dokumentacije, Juncker je rekao da to treba ispitati i da će se Komisija vratiti na to pitanje i možda donijeti novu odluku ako se slovenske tvrdnje pokažu točnima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:35