OGORČENI BORAC ZA KRAŠKI TERAN

Slovenski parlament izabrao za predsjednika šefa socijaldemokrata Dejana Židana

Dejan Židan
 Željko Hajdinjak / Hanza Media

Zastupnici slovenskog parlamenta u četvrtak su za svog predsjednika izabrali Dejana Židana, šefa Socijalnih demokrata (SD), stranke koja sudjeluje u peteročlanoj koaliciji što ju je formirao mandatar za sastav nove vlade Marjan Šarec.

Židan je na tajnom glasovanju dobio 49 glasova zastupnika i zastupnica od 60, koliko ih je preuzela glasačke listiće. Prije toga, ostavku na mjesto predsjednika parlamenta dao je Matej Tonin, vođa demokršćanske Nove Slovenije (NSI) čija se stranka nije odlučila na sudjelovanje u novoj koaliciji, a provizorno je bio izabran za privremenog predsjednika parlamenta, kako bio on nakon izbora početkom lipnja mogao nesmetano početi funkcionirati.

Židan je inženjer agronomije, a u politiku se uključio 2011., ušavši u tadašnju vladu kao ministar poljoprivrede, nakon čega je taj položaj imao u više vlada. Hrvatskoj javnosti poznat je i kao ogorčeni borac za prava kraškog terana, vina za koje Slovenija tvrdi da je njeno autohtono vino, te da se vina sa sličnim imenom ne mogu proizvoditi ni prodavati u zemljama sa sličnom vinogradarskom i vinarskom tradicijom i podnebljem, Hrvatskoj i Italiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:40