SUĐENJE ĆE SE PONOVITI

Slovenski sud poništio presudu bivšem svećeniku na četiri godine zatvora za spolni napad na djevojčicu

 Ilustracija / Profimedia, Alamy

U vrijeme kad se u Vatikanu pod vodstvom pape Franje odvija skup posvećen borbi protiv svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece i maloljetnika, dio javnosti u Sloveniji s iznenađenjem je dočekao odluku vrhovnog suda koji je poništio osuđujuću presudu slovenskom svećeniku osuđenom za seksualno zlostavljanje te odredio da se suđenje ponovi.

Okružni sud u Ljubljani lani je najprije u cijelosti oslobodio optužaba nekadašnjeg župnika u mjestu Preska blizu Ljubljane da je 2004. i 2005. spolno zlorabio tad maloljetnu djevojčicu kojoj je u to vrijeme bio vjeroučitelj, dok ga je nakon toga viši sud na žalbu tužiteljstva osudio na 4 godine zatvora.

Riječ je o jednom od više sličnih slučajeva slovenskih svećenika koji su optuženi za navodno zlostavljanje djece, odnosno pedofiliju, u kojima su žrtve o svojim iskustvima progovorile godinama nakon što su se navodni zločini dogodili.

U slučaju župnika Franca Klopčiča afera je izbila tek 2012. nakon što je djevojka koja ga je optužila liječena u psihijatrijskoj klinici te je prilikom terapije ispričala da se prilikom pokušaja momka da joj se intimno približi sjetila događaja kad je bila seksualno zlostavljana dok je pohađala vjeronauk te da joj se u toj traumatičnoj situaciji pojavilo i sjećanje na spomenutog župnika.

Okružni sud koji je Klopčiča oslobodio nije joj povjerovao. U obrazloženju presude naveo je kako je opisala događaj "iz svojih snova" i da je njezino svjedočenje bilo puno "rupa", no na žalbu tužiteljstva Klopčič je bio osuđen na zatvor, nakon čega je izgubio i pravo na pastoralnu službu.

Sad je vrhovni sud poništio tu presudu iz proceduralnih razloga i odredio novo suđenje. U obrazloženju odluke suci su naveli da je viši sud koji je Klopčiča osudio na četvorogodišnju kaznu zatvora to učinio, a da nije održao raspravu te da je tako kršio načelo neposrednosti i kontradiktornosti.

Bivši svećenik i dalje niječe da je spolno napao djevojčicu, a njegov je odvjetnik izjavio kako je uvjeren da će u ponovljenom suđenju biti oslobođen i da će se dokazati da nije kriv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:01