JEDNOSTRANA PRIMJENA

Slovenskim ribarima tehnička vlada osigurala odštete

 Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Slovenska vlada odlučila je osigurati dopunska sredstva za isplatu odšteta slovenskim ribarima, na koje po njenom mišljenju imaju pravo jer ne mogu slobodno ribariti u dijelu Piranskom zaljeva za koji Slovenija smatra da joj pripada po lanjskoj odluci arbitara koju Hrvatska ne priznaje i ne namjerava je primijeniti.

Vlada je u srijedu na dopisnoj sjednici ministarstvu poljoprivrede i šumarstva dodijelila 255 tisuća eura za "isplatu nadoknade ribarima zbog smetnji pri ribolovu u moru koje u pod suverenošću Slovenije", objavljeno je u srijedu iz vlade tehničkog premijera Mire Cerara koja do izbora nove administracije vodi tekuće poslove.

Vlada navodi da se radi o odluci vezanoj na lanjski paket zakona kojim je Slovenija jednostrano primijenila neke odluke arbitražnog rješenja, a sredstva su osigurana dodatno jer se lani nisu ukalkulirala u proračunski plan.

Odštete ribarima dodjeljivat će se temeljem molbe u kojoj će navesti kako su bili spriječeni u namjerama da love na području zaljeva južno od središnje crte razdvajanja, a u formulu za dodjelu odštete uvrstit će se i dužina ribarskog broda. Sredstva će se odobravati za razdoblja od šest mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:40