KONTROVERZNO PITANJE

SMIJE LI TRUMP UOPĆE ANGAŽIRATI VOJSKU NA AMERIČKIM ULICAMA Njegova najava pokrenula žustru raspravu, angažman trupa regulira zakon iz 1807. godine

 AFP

Američki predsjednik Donald Trump najavio je mobilizaciju svih raspoloživih federalnih resursa kojima planira zaustaviti nasilne prosvjede diljem SAD-a.

Trumpova najava da će na ulice američkih gradova poslati “tisuće i tisuće teško naoružanih vojnika” potaknula je žustru raspravu o ustavnim ovlastima američkog predsjednika, a još uvijek se nije pronašao konsenzus oko pitanja može li Bijela kuća mobilizirati federalnu vojsku bez prethodne molbe guvernera saveznih država.

Naime, guverneri imaju pravnu mogućnost od federalne vlade tražiti pomoć u slučaju građanskih nemira. Međutim, do ovoga trenutka niti jedan američki guverner to nije tražio, već su se odlučili osloniti na pomoć lokalne policije i Nacionalne garde kao ogranka američke vojske u kojoj služe civili.

Gardu preferiraju zato što ona kao civilna postrojba ima pravnu osnovu za vršenje dužnosti represivnog aparata. Američka vojska to ne može učiniti, a da ne prekrši zakon iz 1878. godine koji federalnoj vladi zabranjuje korištenje vojnih postrojbi na vlastitom teritoriju protiv svojih građana. Upravo na to upozorava i demokratski zastupnik američkog Kongresa Adam Smith, kao predsjednik Odbora za oružane snage.

“Niti jedan predsjednik se ne bi trebao olako odlučiti na taj potez. Živimo u demokraciji, a ne u diktaturi. Vojsku se ne bi trebalo koristiti protiv njezinih građana”, objasnio je Smith apelirajući pritom na Bijelu kuću da svoje ustavne ovlasti koristi za smanjenje tenzija, a ne dodatnu eskalaciju nemira.

S druge strane, glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany tvrdi da je ta odluka još uvijek na stolu.

“Predsjednik ima pravo procijeniti koji je zakonski okvir za njega najpovoljniji u danome trenutku, tako da još uvijek razmatra opciju pozivanja na Zakon o pobuni iz 1807.”, kazala je tijekom konferencije za novinare.

Zakon o pobuni korišten je u nekoliko prilika tijekom povijesti SAD-a, ali se njegova učestalost osjetno smanjila nakon 1960-ih. Prema podacima Kongresnog istraživačkog centra, taj je zakon posljednji put iskorišten 1992. godine, kada je guverner Kalifornije Pete Wilson zamolio predsjednika Busha (starijeg) za pomoć jer su na ulicama L.A.-a izbili nemiri zbog ubojstva Rodneyja Kinga, još jednog Afroamerikanca, koje je također bilo dokumentirano na kameri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:07